В Бургас ще броят 60 000 бюлетини пак, след като съдът уважи жалбата на Константин Бачийски Снимка: © Средна европейска класа

Административният съд в Бургас реши 60 347 бюлетини от общо 339 секции за избор на общински съветници в Бургас да бъдат преброени отново.

Случаят е без прецедент, а съдебната поръчка ще се възложи на 3 вещи лица, които ще бъдат определени до края на седмицата, предава БНТ.

Кметът на Бургас Димитър Николов и всички 51 общински съветници положиха клетва. Няколко часа по-късно административният съд уважи жалбата на депутата от "Продължаваме промяната-Демократична България" и кандидат за кмет на Бургас Константин Бачийски.

Той поиска повторно преброяване на резултатите от вота за Общински съвет на Бургас заради съмнения, че гласовете не са били отчетени правилно.

Макар че е депутат от ПП-ДБ, Бачийски беше издигнат не от коалицията, а от неговата собствена партия "Средна европейска класа".

Той все пак беше подкрепен от "Продължаваме промяната", но остана с подкрепа от 9.,09%, а Димитър Николов спечели пореден кметски мандат още от първия тур на изборите.

От "Средна европейска класа" настояват да се броят гласовете само за тях и да се провери дали е имало действителни бюлетини, които са отбелязани като недействителни.

"ОИК и заинтересованите по делото лица се противопоставихме на това, тъй като считаме, че е недопустимо броенето на бюлетините от всички 339 секции. "Средна европейска класа" оспорват действителността на протоколите и като резултат от това съдът допусна броене на бюлетините", коментира председателят на ОИК - Бургас Фани Семерджиева.

Бачийски е заявил в съда, че е станал свидетел как в една от секциите бюлетините на партията му са прехвърлени към друга партия.

Снимка от предизборната кампания за местните избори 2023 г. Другата България: 30% от властта в големите градове е пръсната сред малки партии


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024