"Хартиената коалиция" преодоля президентското вето. Изборните промени остават Снимка: © Народно събрание

Ако не виждате контролата за звука, с десен бутон на мишката дайте "Показване на всички контроли"/"Show All Controls"


13:10 ч. Хартиената коалиция преодоля президентското вето за изборните промени

Със 125 гласа "за" мнозинството от депутатите в лицето на ГЕРБ, БСП и ДПС оставиха направените промени в Изборния кодекс.

101 депутати от "Продължаваме промяната", "Демократична България", "Български възход" и "Възраждане", заедно с независимия народен представител Явор Божанков гласуваха с "против".

Точката, която депутатите гласуваха, беше за гледането на законопроекта на Изборния кодекс, а не "за" или "против" ветото, наложено от президента Румен Радев срещу него.

Така на практика се заличава машинното гласуване, тъй като машинният вот ще бъде разпечатван от устройство, наподобяващо принтер, а всички резултати ще бъдат броени на ръка.

След първоначалния вот Милен Матеев от "Продължаваме промяната" поиска прегласуване, за даде "последна възможност" на БСП да промени решението си

"Обръщам се към БСП - това, което гласуваме в момента, вашият законопроект ли е? Просто помислете дали това е вашият законопроект и дали не искате да дадете шанс все пак вашият законопроект да бъде разгледан", призова той.

Опитите му обаче не доведоха до това левицата да размисли.

Депутатите взеха решение да удължат заседанието до гласуването на останалите две точки в дневния ред. Те ще разглеждат удължаването на държавния бюджет за 2023 г., както и законопроекта за трудовата миграция.

12:45 ч. "Демократична България" ще сезира КС за промените в Изборния кодекс, ако ветото бъде отхвърлено

Депутатът от "Демократична България" Атанас Славов заяви от парламентарната трибуна, че партията му планира да направи опит да сезира Конституционния съд за промените в Изборния кодекс. От ДБ ще предприемат такива действия, ако ветото на президента бъде отхвърлено.

Славов каза още, че групата му ще потърси подкрепа и от другите политически сили.

Към момента в подкрепа на президентското вето се обявиха още от "Продължаваме промяната", "Български възход" и "Възраждане".

12:30 ч. Божидар Божанков видя в изборните промени опит за "нечестна победа"

Независимият депутат Явор Божанков критикува остро действията на своите бивши колеги от БСП по отношение на позицията им за изборните промени и участието им в т.нар. "хартиена коалиция".

"Да отменяш изборни права, скрит на тъмно в правна комисия, е подло, знаейки, че не се бориш за честни избори, а за нечестна победа, защото други избори не можеш да спечелиш", заяви Божанков.

Той каза, че не е вярвал, че БСП ще реанимира ГЕРБ с изборните промени и определи президентското вето като последна възможност да не провалят "всичко, срещу което се борихме шест години".

"Правото на избор няма нищо общо. Да превърнеш машината в обикновен принтер и да дадеш на хората не избор между хартия или машина, а хартия на квадрат", допълни още независимият депутат.

Той цитира и изказване на лидера на БСП Корнелия Нинова от 2019 г. срещу ГЕРБ, в което тя твърди, че "машинното гласуване е гаранция за честен вот, а те не искат такъв".

Думите му получиха отговор - само че от страна на ГЕРБ. Депутатът Бранимир Балачев взе думата, за да коментира воденето на днешното заседание, което по погрешка нарече "съдебно". Той каза, че не бива да се дава повече възможност на "бивши настоящи независими народни представители, от които нищо не зависи".

11:50 ч. "Български възход" ще подкрепи президентското вето срещу промените в Изборния кодекс

Депутатът от "Български възход" Александър Николов заяви, че парламентарната му група ще подкрепи ветото на президента и го определи като "мотивирано и основателно". Той смята, че правният екип на държавния глава е разгледал в детайли смисъла и същността на промени "за разлика от пълната липса на мотиви" от страна на вносителите.

"За първи път от 80-та година това Народно събрание и мнозинството, което прие промените, поставя под риск и опорочава фундаментален принцип на демокрацията. На практика се създават предпоставки за нарушение на тайната на вота", каза Николов.

11:25 ч. Отново безуспешен опит заседанието да бъде излъчено по БНТ

Асен Василев от "Продължаваме промяната" предложи заседанието да бъде излъчено по БНТ2. Депутатите по-рано гласуваха и отхвърлиха подобно предложение за излъчване на дебатите по БНТ1.

От ГЕРБ заявиха, че ще гласуват против, тъй като "БНТ имат договори по различни предавания, реклами и програма, която е заложена" и изглежда според тях не трябва да бъде нарушавана заради разглеждането на промените в Изборния кодекс.

Василев аргументира предложението си, като изтъкна, че в програмата на БНТ2 така или иначе е заложен парламентарен контрол и излъчването на заседанието няма по никакъв начин да наруши програмната схема.

В крайна сметка депутатите в лицето на т.нар "хартиена коалиция" отхвърлиха тази идея.

11:18 ч. Кънев обиди Калина Константинова

Депутатът от БСП Петър Кънев излезе на пленарната трибуна, за да оспори твърденията на Божидар Божанов, че премахването на машините е ретроградно и създава недоверие в технологиите.

Обясненията на Кънев се фокусираха върху защита на хартиената бюлетина, но създадоха реакции в пленарната зала, след като той се обърна директно към Божанов и депутата от "Продължаваме промяната" Калина Константинова, като ги нарече съответно "юноша" и "девойка".

"Като не разбирате нещо не говорете. Аз не ви се меся в IT-тата. Вие сте много голям специалист и Вие, и Калинчето. Питайте, просто питайте. Това беше проблемът и на предишното ви управление", каза Кънев.

Думите му доведоха до остра реакция от страна на Константинова.

"С г-н Кънев нямаме интимни отношения, за да ме нарича Калинчето. Наричайки народен представител девойчето е абсолютно сексистко и не бива да го позволявате да се случва от тази трибуна. Смятам, че като всеки друг народен представител заслужавам същото уважение", отвърна тя, но думите ѝ бяха посрещнати с присмех, предимно от Кънев и колегите му от БСП.

10:35 ч. ГЕРБ защити промените в Изборния кодекс: Хората могат да правят грешки, така както и софтуерът

Председателят на правната комисия Радомир Чолаков защити решението на парламентарната група на ГЕРБ за отхвърляне на президентското вето върху промените в Изборния кодекс. Той за пореден път защити връщането на хартиената бюлетина, като този път се аргументира с това, че машините могат да допускат грешки така както и хората.

Според Чолаков човешка грешка при преброяването на бюлетините може да бъде поправена и отстранена, докато грешка в изборния софтуер - не. Той изтъкна, че това било съображение, с което в Нидерландия е прекратено гласуването с машини.

От "Продължаваме промяната" отвърнаха на твърденията му, като цитираха броя на недействителните бюлетини от предишните избори, в които се е гласувало само на хартия и обясниха, че те също са в резултат на човешка грешка - която не може да бъде отстранена.

Божидар Божанов от "Демократична България" изрази подобна позиция, като заяви, че грешка в машините за гласуване е установима, но не е била установена, защото "такава е нямало".

10:00 ч. След като близо час депутатите обсъждаха промени в дневния ред на последния си работен ден за годината, те в крайна сметка решиха да започнат с обсъждане на промените в Изборния кодекс, които бяха върнати в парламента след вето от президента.

В дневния ред на парламента в петък са още - удължаването на бюджета и законопроекта за трудовата миграция.

08:30 ч. В последния пленарен ден за 2022 г. и ден преди Бъди вечер, Народното събрание ще гласува частичното вето на президента Румен Радев върху Изборния кодекс. Очаква се то да бъде окончателно преодоляно, след като подобно решение беше взето на заседание на парламентарната комисия по правни въпроси с мнозинство от гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП. В началото на днешния пленарен ден имаше предложение гласуването на ветото да отпадне, но то беше отхвърлено.

Вчера депутатите не успяха да приключат работата по гласуването за удължаването на бюджет 2022 и за следващата година, така че днес те трябва да продължат и с него. По всичко личи, че и тази изборна поправка ще остане в историята с датата си - на последното заседанието за годината, часове преди Бъдни вечер.

Именно с тайминга си станаха известни промените на изборните правила, направено от 45-то Народно събрание, които според депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов били правени на "Свети Пети Разпетък".

"Тогава, ако си спомняте, заседанието продължи повече от 14 часа на Свети Пети Разпетък. И тук, ако някой е забравил, ще припомня, че в събота след Свети Пети Разпетък президентът подписа указ и беше обнародвано решението на Народното събрание", беше казал народният представител наскоро.

Сегашното отхвърляне на ветото на държавния глава имат всички шансове също да бъде цитирано и в бъдеще в пленарни и извънпленарни дебати.

Темата влезе в дневния ред на парламентарната комисия по правни въпроси (изискването е да бъде гласувано първо в ресорната парламентарна комисия) не просто "по спешност", а преди дори указът за ветото да бъде обнародван в "Държавен вестник".

Промените, освен връщане на хартиената бюлетина, предвиждат:

  • машините да се превърнат в принтери, които отпечатват бюлетина;
  • тя ще бъде подпечатвана от секционната избирателна комисия, за да бъде вотът валиден, и ще се пуска в урна;
  • "машинните" бюлетини ще се броят ръчно - като обикновените хартиени;
  • устройствата за гласуване няма да отчитат изборния резултат, подаден чрез тях.

Въпросните "машинни бюлетини" трябва да са от специална хартия, доставена от БНБ.

Вече е постъпилото негативно становище на БНБ, в което се посочва, че "специална хартия" за машините няма и може да бъде осигурена в срок до 8 месеца. Това означава, че ако има предсрочни избори, което е все по-вероятно, за машините няма да има хартия и следователно машинното гласуване изобщо ще отпадне.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Далсия е новото име на фирмата за топлинно счетоводство Бруната

Компанията разширява избора и качеството на услугата чрез изграждане на платформа от различни системи за управление и контрол на разходите за отопление

12:48 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

11:51 - 16.04.2024
Живот

Crocs и Pringles пускат ботуши за чипс

Неочаквано и забавно партньорство

11:47 - 16.04.2024
Живот

NOVA ще търси големите постижения на България след `89-а година

В последните две недели на април от 16:30 часа водещите ще представят изобретения, награди и успехи, които са прославили българите по света.

11:45 - 16.04.2024
Важно днес

Пак отложиха делото за мярката на бившата шефка на "Митниците" Петя Банкова и Стефан Димитров

Последното заседание също беше отложено, след като защитничката на Банкова - Аделина Натина, не се яви в съда заради болест.

11:03 - 16.04.2024