Бившият финансов министър Владислав Горанов даде две последователни интервюта в национални телевизии, в които лансира тезата за предполагаем "сговор" между премиера Кирил Петков и главния прокурор Иван Гешев във връзка със собственото си полицейско задържане на 17-18 март.

Горанов заподозря премиера в "подаване на ръка" на Иван Гешев заради сложна схема за едновременно минимизиране на по-малкия коалиционен партньор "Демократична България" и освобождаване на прокуратурата от репресивния имидж, който си навлече след акцията в президентството през юли 2020 г. Тогава се случи и поводът за избухването на антиправителствените протести, които не доведоха до свалянето на Борисов от власт, но провокираха отстраняването на самия Горанов от кабинета.

"Аз даже подозирам някакъв сговор или опит на Петков да подаде ръка на главния прокурор Гешев, защото с това си действие, едновременно и веднага, Петков отне възможността на своите политически партньори в коалицията от 17 март насетне да говорят за върховенство на правото. Те нямат право, докато стоят в коалиция със свидетеля Петков, да говорят за върховенство на правото. Едно подобно действие превърна непремереното, но законно влизане в сградата на президентството за разследване на хора от президентската администрация в детска игра", каза Горанов пред bTV.

Часове по-рано той беше в ефира на "Панорама" на БНТ, където също представи своя версия за заговор между изпълнителната власт и Иван Гешев.

В нея Горанов обяви, че Кирил Петков "върна жеста на Гешев за това, че Гешев не го преследва за документ с невярно съдържание" - препратка към проверката от края на 2021 г. заради казуса с двойното гражданство на бъдещия премиер, който приключи с извод на Спецпрокуратурата, че той не може да бъде подведен под наказателна отговорност.

В същото интервю бившият финансов министър поздрави Румен Радев за "принципната позиция" заради коментара му в деня на арестите, че "никой не е виновен, докато не се докаже от съда". Горанов обяви и алтернативна версия за отстраняването му от кабинета "Борисов 3", според която той сам бил напуснал правителството заради несъгласие с предприетите промени в ставките на ДДС.

Всъщност през юли 2020 г. Горанов публично обяви, че не намира никакви основания да си даде оставката, след като е "удовлетворен от осъществяването на един изключително успешен за България проект- присъединяването към чакалнята на еврозоната". Формалният мотив за смяната му беше "да се опровергаят внушенията", че ГЕРБ, Горанов и още двама действащи министри в онзи момент "са в пряка зависимост от ДПС и Делян Пеевски".

Горанов, както и Борисов, и Севделина Арнаудова, не са обвинени въпреки образуваното досъдебно производство за твърденията на Васил Божков за изнудване и плащане на "рекет" за над 60 млн. лв.

Разследването беше форсирано от МВР с арестите на тримата представители на ГЕРБ, но вече е под контрола на прокуратурата.

На 28 март Бойко Борисов отново ще бъде извикан на разпит в обвинението, за да даде официални показания по случая. От прокуратурата обявиха, че ще разпитат всички замесени лица - в това число и Владислав Горанов, както и премиерът Кирил Петков, който стана свидетел по производството.

От 2 години досега прокуратурата, оглавявана от Иван Гешев, отказваше да проведе разпит на Васил Божков по уличаващите му твърдения срещу ГЕРБ. В петък СГП все пак допусна, че може да се изпрати писмо с искане за правна помощ до Дубай, където Божков се укрива от 2 години.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Изтеклият "проект" за БГ закон "Магнитски" раздели партиите в коалицията

Асен Василев отрече да се готви санкциониране без право на обжалване

Съвременно изкуство и световна музика предлага фестивалът "Ritual Gatherings" на плаж Камчия

Това е ежегоден културен фестивал, съчетаващ музика, съвременно изкуство, традиционни ритуали и екологични практики.

Мона Лиза в хола ви? Защо само Мона Лиза?

Tелевизорите The Frame - картини от една изложба

Китай търси съюзници в плановете си за нов международен ред

Първата цел са държавите от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия и Южна Африка

МО отрича да е предоставяло български Су-25 за Украйна

"Това е хибридна информация", твърдят от министерството

Русия призова България да изтегли кораба "Царевна" от Мариупол

Въпреки условията за безопасно излизане, все още не са предприети мерки за изтеглянето на чуждестранните кораби, казват руските власти.

Аватарите на ABBA върнаха времето с 40 години назад с феноменален концерт в Лондон

"Този концерт трябва да се види, за да повярвате, че е истина"