Снимка: © Getty Images

Руският журналист и един от носителите на Нобелатата награда за мир за 2021 г. Дмитрий Муратов продаде на търг своя Нобелов медал. Продажбата му събра рекордните 103,5 млн. долара, които ще бъдат дарени в помощ на деца, разселени от войната в Украйна.

Търгът се проведе на 20 юни - Световния ден на бежанците. Всички приходи от него ще бъдат дадени на УНИЦЕФ в подкрепа на украинските деца, се казва в изявление на Heritage Auctions, която извърши продажбата в Ню Йорк.

Муратов е редактор на независимия руски вестник "Новая газета", в който се публикуват остри критики към президента Владимир Путин и неговото правителство. Той е и един от основателите на вестника, който започва да се отпечатва през 1993 г. след падането на Съветския съюз. От 2000 г. насам шестима журналисти от вестника и сътрудници бяха убити във връзка с тяхната работа, включително разследващият репортер Анна Политковская.

Изданието прекрати временно дейността си заради новите закони в Русия, поставящи ограничения върху отразяването на войната в Украйна. На 28 март "Новая Газета" съобщи, че спира дейността си за неопределен период, след като е получило две предупреждения за нарушения на закона от руския регулатор Роскомнадзор.

Натискът срещу независимите руски медии се засили, след като Москва започна военна инвазия в Украйна на 24 февруари. През април Муратовбеше нападнат, докато чака в купето на влак в Москва и беше залят с червена боя с ацетон.

Нобеловият лауреат Дмитрий Муратов беше залят с боя заради съпротивата си срещу войната

Според съобщения в американските медии, търгът на наградата е счупил рекорда за продажба на Нобелов медал, като в доклади се казва, че предишната най-висока такава е донесла малко под 5 млн. долара.

„Тази награда е различна от всяка друга аукционна оферта за представяне. Г-н Муратов, с пълната подкрепа на служителите си в „Новая газета“, ни позволява да продадем на търг неговия медал не като колекционерска стойност, а като събитие, което се надява да повлияе положително върху живота на милиони украински бежанци“, се казва в изявление на Heritage Auctions, която извърши продажбата в Ню Йорк.

Муратов спечели Нобеловата награда за мир през 2021 г. заедно с филипинската журналистка Мария Реса за "техните усилия да защитят свободата на изразяване, което е предпоставка за демокрация и траен мир". По време на връчването на наградата Муратов обеща да дари около 500 хил. долара от паричната награда за благотворителни организации.

Журналистът и нобелов лауреат Дмитрий Муратов: Да не подценяваме руската заплаха за ядрен удар


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени