В помощ на украинските деца: Дмитрий Муратов продаде Нобеловата си награда за 103 млн. долара Снимка: © Getty Images

Руският журналист и един от носителите на Нобелатата награда за мир за 2021 г. Дмитрий Муратов продаде на търг своя Нобелов медал. Продажбата му събра рекордните 103,5 млн. долара, които ще бъдат дарени в помощ на деца, разселени от войната в Украйна.

Търгът се проведе на 20 юни - Световния ден на бежанците. Всички приходи от него ще бъдат дадени на УНИЦЕФ в подкрепа на украинските деца, се казва в изявление на Heritage Auctions, която извърши продажбата в Ню Йорк.

Муратов е редактор на независимия руски вестник "Новая газета", в който се публикуват остри критики към президента Владимир Путин и неговото правителство. Той е и един от основателите на вестника, който започва да се отпечатва през 1993 г. след падането на Съветския съюз. От 2000 г. насам шестима журналисти от вестника и сътрудници бяха убити във връзка с тяхната работа, включително разследващият репортер Анна Политковская.

Изданието прекрати временно дейността си заради новите закони в Русия, поставящи ограничения върху отразяването на войната в Украйна. На 28 март "Новая Газета" съобщи, че спира дейността си за неопределен период, след като е получило две предупреждения за нарушения на закона от руския регулатор Роскомнадзор.

Натискът срещу независимите руски медии се засили, след като Москва започна военна инвазия в Украйна на 24 февруари. През април Муратовбеше нападнат, докато чака в купето на влак в Москва и беше залят с червена боя с ацетон.

Нобеловият лауреат Дмитрий Муратов беше залят с боя заради съпротивата си срещу войната

Според съобщения в американските медии, търгът на наградата е счупил рекорда за продажба на Нобелов медал, като в доклади се казва, че предишната най-висока такава е донесла малко под 5 млн. долара.

„Тази награда е различна от всяка друга аукционна оферта за представяне. Г-н Муратов, с пълната подкрепа на служителите си в „Новая газета“, ни позволява да продадем на търг неговия медал не като колекционерска стойност, а като събитие, което се надява да повлияе положително върху живота на милиони украински бежанци“, се казва в изявление на Heritage Auctions, която извърши продажбата в Ню Йорк.

Муратов спечели Нобеловата награда за мир през 2021 г. заедно с филипинската журналистка Мария Реса за "техните усилия да защитят свободата на изразяване, което е предпоставка за демокрация и траен мир". По време на връчването на наградата Муратов обеща да дари около 500 хил. долара от паричната награда за благотворителни организации.

Журналистът и нобелов лауреат Дмитрий Муратов: Да не подценяваме руската заплаха за ядрен удар


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024