Главчев продължава със смените в ДАНС, ДАР и Комисията за сигурност на информацията Снимка: © Getty Images

В първия ден от работата на новия парламент - кабинетът "Главчев" започна да прави рокади в ръководствата на ДАНС, ДА "Разузнаване" и Държавната комисия за сигурността на информацията (ДКСИ).

Служебното правителство е решило да смени цялата ДКСИ - неясно защо, преди да се разбере дали все пак ще бъде избрано редовно правителство, което само да прокарва кадровата си политика.

ДКСИ е една от многото институции, които работят в условия на изтекъл мандат - и то още от 2022 г.

През 2022 г. кабинетът на Кирил Петков успя да смени само председателя ѝ, като назначи експерта Цвятко Георгиев.

Сега службеното правителство сменя и Георгиев (чийто мандат не е изтекъл), без мотиви.

Сменени са и останалите действащи членове (с изтекъл мандат) Симеон Николов, Алекси Алексиев и Иво Великов.

На тяхно място са назначени:

  • Петър Грошлев (за председател) - завършил ВНВУ "Васил Левски", както и Академията на МВР. От 1987 г. до 1992 г. е бил командир на взвод и рота в Българската армия. Работил е в областта на сигурността и вътрешния ред като служител в Министерството на вътрешните работи – като полицейски инспектор, началник сектор, директор на ОДМВР - София.
  • Ивайло Конакчийски е завършил ВНВАУ "Панайот Волов". Дългогодишен служител в Министерство на отбраната. Работил е и в Министерство на вътрешните работи, заемайки ръководни длъжности, като към настоящия момент работи в Прокуратурата на Република България.
  • Богдан Богданов е завършил СУ "Св. Климент Охридски" и Академията на МВР. Работил е в Министерството на вътрешните работи, ДАНС, Министерство на външните работи и Държавна агенция за бежанците.
  • Динко Лулев е завършил Икономическия университет - Варна. Той е дългогодишен служител в Държавна агенция "Национална сигурност".
  • Атанас Райдовски е завършил Правно-историческия факултет на ЮЗУ "Неофит Рилски" - Благоевград. Работил е в Национална служба за сигурност при МВР - Хасково, към настоящия момент е експерт в ДАНС.

Служебното правителство е решило и да назначи Георги Георгиев за заместник-председател на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) за срок до 28 юли 2028 година.

Така Георгиев ще довърши петгодишния мандат на предшественика си - Петър Петров, издигнат от "Продължаваме промяната".

Петров, който беше назначен по време на кабинета "Денков", беше освободен няколко дни, след като правителството на Димитър Главчев встъпи в длъжност през април.

Георги Георгиев е дългогодишен служител на агенцията и отговаря на изискванията от Закона за Държавна агенция „Национална сигурност“ за заемане на длъжността, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.

На днешното правителствено заседание е било взето решение и Калин Цеков да бъде освободен от длъжността зам.-председател на Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР), считано от 1 юли 2024 г.

Правителственото решение е във връзка с постъпило негово заявление с молба да бъде освободен от длъжността, поясняват от МС.

Рокадите на Димитър Главчев - от ДАНС до земеделието или как кадруваше служебната власт


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

МВР освети десетки сигнали срещу Ивелин Михайлов - резултат нулев

Привърженици на Михайлов се събраха на протест срещу Народното събрание

14:52 - 24.07.2024
Живот

Adidas се извини на Бела Хадид, след като изтегли рекламна кампания с нейно участие

Adidas се извини публично на модела Бела Хадид, след като в края на миналата седмица изтегли нейни изображения от рекламна кампания

14:41 - 24.07.2024
Важно днес

Античен саркофаг от римската епоха е открит случайно на плажа край Варна

Находката е забелязана от бивш полицай, който е бил на почивка в района.

14:12 - 24.07.2024
Култура

Носителят на „Икар“ Севар Иванов гостува на „Сцена Централни хали“

Моноспектакъл на Севар Иванов „Кученцето се засмя“ е първото театрално представление в новото пространство за култура, Стефания Колева като сценограф гостува през август

13:54 - 24.07.2024