Снимка: © Getty Images

Военната агресия в Украйна не само се подкрепя от общественото мнение в Русия, но и може да се окаже основание за разширяване на военния натиск към държави като Полша, Прибалтийските републики и страните от бившия Варшавски договор - включително България. 

Това показва изследване на украинската социологическа агенция Active Group, проведено между 11 и 14 март в Русия. Проучването е направено сред 1557 респонденти чрез компютризирана анкета по телефона, като авторите му посочват, че не са предупреждавали руските си събеседници, че се обаждат от Украйна. 

На фона на резултатите - бившият руски премиер Дмитрий Медведев публикува заплашително послание в Telegram, в което казва, че "Русия има достатъчно мощ, за да постави на място всички неприятели на нашата страна". 

"Ще продължим да се борим за такъв световен ред, който устройва Руската федерация и нашите граждани. В който няма размразени нацисти, историческа лъжа и геноцид. Нравстената сила и историческата правда са на наша страна", пише Медведев. 

Данните, които разкрива изследването, показват до каква степен руското общество е склонно да толерира военна агресия спрямо чужди държави. 

Само 13,4% от респондентите в анкетата казват, че не одобряват евентуална военна принуда от страна на Русия спрямо други страни с цел "отказ от подкрепата си за нацистите в Украйна". 

40,6% от запитаните отговарят положително, докато 46 на сто казват "Може би да, може би не, не съм сигурен". 

На въпроса кои страни са отговорни за "подкрепата на нацизма в Украйна", 46,3% от хората отговарят "НАТО като цяло", а 37,5% - "ЕС като цяло". 

Само 1,9% смятат, че Русия сама е виновна за конфликта с украинското правителство, а 14,4% казват "Трудно ми е да отговоря". 

Над 80% от анкетираните са склонни да подкрепят разширяване на влиянието на Русия - включително с военни средства - на територията на чужди държави. 

40,3% от всички запитани смятат, че това трябва да се случи сред бившите съветски републики (вкл. Литва, Латвия и Естония), 33,3% - в държави като България, бивша Чехословакия, Унгария и Румъния, а 32,9% - в Полша. 

Полша е и на първо място в списъка на държавите, за които руските респонденти са съгласни, че трябва да се продължи "специалната военна операция след денацификацията на Украйна с цел защита на легитимните интереси на Русия". 

"За" военна операция в страните от бившия Варшавски договор - включително България - се обявяват 25,5% от всички запитани, или 39,6% от хората, които по принцип подкрепят възможността Русия да продължи да "денацифицира" други държави след Украйна. 

На въпроса "Смятате ли, че за да защити легитимните си интереси - и ако Владимир Путин получи информация за заплаха за употреба на такива оръжия срещу Русия - тя трябва да използва ядрени оръжия в ограничен начин?", 40,3% отговарят "да". 

Против използването на ядрения арсенал, независимо от обстоятелствата, са 25,5% от запитаните руснаци. 

34,3% се колебаят на този въпрос и отговарят "Може би да, може би не, не съм сигурен". 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Дончев - фотографът на "летящите" хора

Срещаме се с Ивайло, за да си поговорим за силата на предизвикателствата в личната еволюция, какво му помага да си организира ежедневието, какво го държи продуктивен

"Отровата винаги оставя следа": Документалният филм "Навални" ще е достъпен в HBO Max

"Отровата винаги оставя следа" казват създателите на продукцията

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков

Доживотен затвор: Украински съд осъди първи руски войник за убийство на цивилен гражданин

Присъдата е по първото дело за военни престъпления, извършени от руски бойци от началото на войната на Русия в Украйна

Радев иска да чуе какво мисли Петков за Северна Македония преди да свика КСНС

Държавният глава се обърна към хората в Северна Македония и ги призова "по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало"