В Русия са склонни да "освобождават" Полша, Прибалтика и България след Украйна Снимка: © Getty Images

Военната агресия в Украйна не само се подкрепя от общественото мнение в Русия, но и може да се окаже основание за разширяване на военния натиск към държави като Полша, Прибалтийските републики и страните от бившия Варшавски договор - включително България.

Това показва изследване на украинската социологическа агенция Active Group, проведено между 11 и 14 март в Русия. Проучването е направено сред 1557 респонденти чрез компютризирана анкета по телефона, като авторите му посочват, че не са предупреждавали руските си събеседници, че се обаждат от Украйна.

На фона на резултатите - бившият руски премиер Дмитрий Медведев публикува заплашително послание в Telegram, в което казва, че "Русия има достатъчно мощ, за да постави на място всички неприятели на нашата страна".

"Ще продължим да се борим за такъв световен ред, който устройва Руската федерация и нашите граждани. В който няма размразени нацисти, историческа лъжа и геноцид. Нравстената сила и историческата правда са на наша страна", пише Медведев.

Данните, които разкрива изследването, показват до каква степен руското общество е склонно да толерира военна агресия спрямо чужди държави.

Само 13,4% от респондентите в анкетата казват, че не одобряват евентуална военна принуда от страна на Русия спрямо други страни с цел "отказ от подкрепата си за нацистите в Украйна".

40,6% от запитаните отговарят положително, докато 46 на сто казват "Може би да, може би не, не съм сигурен".

На въпроса кои страни са отговорни за "подкрепата на нацизма в Украйна", 46,3% от хората отговарят "НАТО като цяло", а 37,5% - "ЕС като цяло".

Само 1,9% смятат, че Русия сама е виновна за конфликта с украинското правителство, а 14,4% казват "Трудно ми е да отговоря".

Над 80% от анкетираните са склонни да подкрепят разширяване на влиянието на Русия - включително с военни средства - на територията на чужди държави.

40,3% от всички запитани смятат, че това трябва да се случи сред бившите съветски републики (вкл. Литва, Латвия и Естония), 33,3% - в държави като България, бивша Чехословакия, Унгария и Румъния, а 32,9% - в Полша.

Полша е и на първо място в списъка на държавите, за които руските респонденти са съгласни, че трябва да се продължи "специалната военна операция след денацификацията на Украйна с цел защита на легитимните интереси на Русия".

"За" военна операция в страните от бившия Варшавски договор - включително България - се обявяват 25,5% от всички запитани, или 39,6% от хората, които по принцип подкрепят възможността Русия да продължи да "денацифицира" други държави след Украйна.

На въпроса "Смятате ли, че за да защити легитимните си интереси - и ако Владимир Путин получи информация за заплаха за употреба на такива оръжия срещу Русия - тя трябва да използва ядрени оръжия в ограничен начин?", 40,3% отговарят "да".

Против използването на ядрения арсенал, независимо от обстоятелствата, са 25,5% от запитаните руснаци.

34,3% се колебаят на този въпрос и отговарят "Може би да, може би не, не съм сигурен".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Митрофанова отрече "руска следа" в заплахите срещу училищата в България

Руският посланик смята за "необосновани" обвиненията за хибридната атака

18:59 - 28.03.2023

„Приятелски“ държави (почти) спасяват Русия от удара на петролното ембарго

Все още се наблюдава спад в добива нефт и газ, а очакванията са за по-трудна 2023 г.

18:31 - 28.03.2023

Кой се страхува от "Ти броиш"? Масивна атака срещу платформата за честност на изборите

Кампанията търси още 800 души, за да проверяват протоколите от 2 април

17:48 - 28.03.2023

Бягството на Алексей Москальов: Бащата, осъден на затвор заради детска рисунка срещу войната

13-годишната му дъщеря беше отнета и отведена в социален дом, докато властта съди бащата

17:21 - 28.03.2023

Всички са равни, но не и в Twitter. Профили на известни личности получават специални преференции

Таен списък с VIP потребители в Twitter показва, че публикациите на някои акаунти имат по-голям обхват в социалната мрежа

16:08 - 28.03.2023

След 102 фалшиви сигнала за бомби в училищата - ГДБОП има заподозрян

Две партньорски служби съдействат за разследването

15:11 - 28.03.2023

Френският McDonald's става еко - с опаковки за многократна употреба

Дизайнерското Elium Studio разработва съдове за веригата от две години

15:10 - 28.03.2023