В търсене на перфектната skin routinе - как Gen Z се ориентира в света на козметиката Снимка: © Getty Images

Правилната грижа за кожата понякога изглежда почти толкова трудно разбираема, колкото и ядрената физика. Или поне така я възприемаме без преувеличение част от представителите на Gen Z.

Лесно е да се изгубим в голямото изобилство от серуми, лосиони и кремове, които да добавим към сутрешната и/или вечерната ни рутина.

Слушаме подкасти с дерматолози и следим инфлуенсъри, които стъпка по стъпка разкриват как поддържат така желаната перфектна кожа. Теглим приложения, които анализират съставките и политиките на козметичните брандове.

Настрана от огромното количество информация, което трябва да обработим, ситуацията става още по-сложна, ако вземем предвид факта, че нанасянето на правилните продукти има определен ред.

Всъщност този ред е толкова важен, че ако не го спазваме, можем да застрашим цялата ефективност на нашата рутина.

Изобилието от козметични брандове и продукти води до спонтанни покупки, които изоставяме едва след няколко дни употреба.

Прекалено дългата и сложна рутина се оказва не само непостоянна, но и не непременно необходима.

Количеството не винаги компенсира качеството. Всеки от нас има много специфични кожни нужди и е важно да разбере какви са те и избере продукти, конкретно отговарящи на тях.

За това и идеята за лесна онлайн диагностика на ETAT PUR привлича вниманието. Чрез платформата, която френският бранд е създал, всеки може да се ориентира кои продукти са най-оптимални за неговата кожа.

Всъщност марката на френската дермокозметична компания NAOS е сред козметичните брандове на пазара, които създават продукти специално за Gen Z.

Слоганът им гласи: "Точно това, от което се нуждае кожата Ви. Нито повече, нито по-малко". Вероятно се досещате, че философията на бранда е минимализъм в продуктите, които използваме.

Идеята е да полагаме пълноценна грижа за кожата си само с няколко персонализирани продукти, предотвратявайки излишно свръхтретиране.

На сайта на ETAT PUR има детайлна информация за всеки един продукт, създаден без парфюм и без изкуствени оцветители в лабораториите им.

Освен това на всяка опаковка продукт на ETAT PUR ще видите и QR код за сканиране - Ask Naos. Това е името на единствената по рода си платформа, която разкрива състава на формулите на всички продукти на BIODERMA, ESTHEDERM и ETAT PUR.

Например, за всяка съставка ще откриете изчерпателна информация, която включва:

  • естеството ѝ: витамин, растителен екстракт, масло, мазнина, и т.н.
  • произходът ѝ: растителен екстракт, минерален произход, синтез, биотехнологичен произход, и т.н.
  • ролята ѝ: хидратираща, успокояваща, почистваща, желираща, и т.н.

Слоганът е "Имате право да знаете какво нанасяте въху кожата си".

Платформата е доста полезна не само за хора, които се губят в обемите информация и съвети, но и за такива, движени от любопитство за това кое е най-доброто за нас, що се отнася до козметиката.

Именно благодарение на статия в блога на ETAT PUR разбрах за големите ползи на елементи като салициловата киселина, особено срещу акне, пъпки и черни точки. С други думи - продукти, които са изцяло насочени към Gen Z.

Салициловата киселина например елиминира мъртвите клетки, натрупани на повърхността на кожата и стимулира обновяването на клетките. Благодарение на своите ексфолиращи свойства намалява несъвършенствата и подобрява кожната текстура. Освен това е и антиоксидант, с противовъзпалителни и антисептични свойства, много ефикасна срещу бактериалната пролиферация.

Подобна добре обяснена информация бихте могли да откриете и за други съставки, които брандът използва, като например Ниацинамид, Ретинол, Салицилова киселина, Хиалуронова киселина и Пептиди, както и за продуктите им с насоченост за чиста кожа.

Наскоро попаднах на доста интересно проучване на Drive Research от миналата година.

Изследователите са разговаряли с 1000 жени - 67% от тях, които са над 35 години, изразяват съжаление, че не са започнали да се грижат за кожата си по-рано.

Почти всички анкетирани имат нещо, което биха казали на по-младите си събеседници, когато става въпрос за грижа за кожата (96%).

Най-важните съвети са за нанасяне на слънцезащитен крем при излагане на слънце (74%) и започване на грижа за кожата по-рано в живота (67%).

Почти половината от тях биха казали на по-младите си връстници да инвестират повече в качествена грижа за кожата (49 %) или да използват продукти за грижа за кожата по-често (48%).

Gen Z имаме привилегията да се възползваме от огромно количество информация за това как най-правилно да третираме кожата си. А ако се вслушаме в съветите и на милениълите, нямаме основание да не го правим.

Кои са тенденциите в козметичната индустрия, в които Gen Z се влюби


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Вълна от ученическа подкрепа се надигна в защита на НПМГ и кампанията "Не пипай моята гимназия"

Ученически съвети се включиха в кампанията "Не пипай моята гимназия" след скандала с тормоз в НПМГ

18:11 - 14.10.2024
Важно днес

Как Костадин Костадинов използва държавната БТА за фалшива новина

"Възраждане" и лидерът ѝ си присвоиха награда и "замесиха" в нея "Искам бебе"

17:11 - 14.10.2024
Култура

Ървин Уелш е отменил посещението си в България

Премиерата на документалния филм за писателя в рамките на "Синелибри" е на 16 октомври

16:56 - 14.10.2024
Кино и сериали

А1 е първият телеком в България, който предлага достъп до стрийминг платформата SkyShowtime

• SkyShowtime е вече част от ТВ и мобилните планове на А1 като избираема услуга Select

16:50 - 14.10.2024
Важно днес

Две държави от ЕС зоват блока да преосмисли търговията си с Израел

Премиерът на Испания иска ЕС да преустанови споразумението за търговия с Израел

16:46 - 14.10.2024