Снимка: © Getty Images

Един от водещите кандидати за ваксина срещу Covid-19 - AZD1222 на екип от Оксфорд и AstraZeneca - съобщиха обнадеждаващи новини за резултатит от изследванията си. 

Експерименталната ваксина е показала, че може да създаде имунна реакция както при по-възрастни хора, така и при младите. Това увеличава шансовете за защита на групите, които са уязвими на разпространението на заразата. Данните от ранните изследвания все още не са публични, предстои да бъдат издадени в научно списание след експертна рецензия. 

От AstraZeneca обаче са потвърдили основните изводи, които са обсъждани на закрито научно заседание. 

Изследванията от фаза 2 са показали, че хората над 56-годишна възраст, включително някои от групата 70+, създават същата реакция от антитела както по-младите доброволци в изпитанията. Защитата на възрастното население винаги е ключов въпрос при разработването на ваксини, тъй като способността на организма да се бори сам срещу вирусите отслабва с напредването на годините. Това е и една от причините за увеличената смъртност от Covid-19 при най-възрастните пациенти. 

Данните показват още, че по-старите доброволци са се оплаквали от по-малко странични ефекти при поставянето на ваксината. 

AstraZeneca се надява, че ваксината им ще получи разрешение за лимитирано ползване в рамките на следващите няколко месеца. Резултатите за ефективността на препарата от изследванията във 2 и 3 фаза се очакват до края на годината, а ако ваксината бъде лиценизрана от националните регулатори, първите дози биха могли да бъдат разпределени още преди началото на 2021 г.

За да се изпълни този оптимистичен сценарий, последната фаза на изследванията трябва да покаже, че е налице значителна разлика в броя на смъртните случаи при ваксинираните доброволци и хората в контролната група (получаващи плацебо). Изпитанията се провеждат в шест държави - САЩ, Великобритания, Южна Африка, Бразилия, Япония и Индия. 

Експерти предупреждават, че не бива да се правят прибързани изводи за ефективността на ваксината, преди всички данни да бъдат публикувани. 

"Последната фаза е необходима, за да покаже дали имунните реакции се превръщат в клинична ефикасност, която предотвратява инфекцията. За тази цел са нужни много повече доброволци и е разумно да не се настройваме твърде оптимистично, докато тези изпитания не приключат", казва професорът по фармакоепидемиология Стивън Еванс пред "Гардиън". 

Изследванията във фаза 3 бяха прекъснати за кратко заради случай на заболяване при един от доброволците във Великобритания. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Надежда Йорданова: Има сигнали срещу Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му

"Събираме още данни, за да се задействаме с отстраняването на главния прокурор", каза министърът

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония

Делът на положителните Covid-тестове остава над 16% за денонощие

Ваксинационната кампания се е забавила в събота

Том Холанд се съблича в реклама на Prada

В кампанията ,,In the mood for Prada" участва и актрисата от ,,Еуфория" и транс модел Хънтър Шейфър

БЛС се възмути от включването на Атанас Мангъров в работна група за Covid

"Давайки се гласност на определени личности, чийто тези се основават на псевдонаучни аргументи, се насажда внушение, че сред медиците има разнопосочни мнения"

"Най-мразеният човек в Америка" е осъден за оскъпяването на животоспасяващо лекарство с 5000%

Мартин Шкрели ще трябва да върне 64,6 млн. долара и получи доживотна забрана за работа във фармацевтичната индустрия