Ваксината на Pfizer/BioNTech е ефикасна и при деца от 12 до 15 г. Снимка: © Getty Images

Първото изследване за действието на ваксината срещу Covid-19 на Pfizer/BioNTech върху деца е показало силно обнадеждаващи резултати за ефикасността и безопасността й.

Двете компании-производители ще внесат данните от клиничното проучване в регулатора FDA, като ще поискат обновяване на разрешението им за прилагане на ваксината в САЩ.

Според главния изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла, възможно е ваксинирането на по-големите ученици да започне още преди началото на следващата учебна година. Ако резултатите се потвърдят от проверката на FDA, това може да е първият сигнал за прекратяване на извънредните мерки в училищната среда.

Изпитанието във фаза 3 включва 2260 деца на възраст от 12 до 15 години, които са разпределени в две групи на случаен принцип - първата група е получила две дози на ваксината, втората група е инжектирана с плацебо.

Основният измерител за ефикасността на ваксината за Covid-19 е образуването на антитела на същото ниво, което се отчита и при по-големите подрастващи и при възрастните.

Средните стойности за наличието на антитела са изчислени на 1239.5 при 705.1 при пациенти между 16 и 25-годишна възраст в по-ранни изследвания. В САЩ ваксината на Pfizer може да се прилага на хора над 16-годишна възраст.

Ваксината е показала още, че предотвратява симптоматична инфекция. Има 18 случая на заболяване с Covid-19 новия коронавирус при групата на плацебо и нито един сред децата, които са имунизирани с реалната ваксина на Pfizer/BioNTech.

Участниците в изпитанието са понесли ваксината добре, като симптомите им не са се различавали от тези при по-голямата възрастова група 16-25, например временно покачване на температурата или втрисане.

Pfizer и BioNTech обявиха преди седмица, че започват изпитания на ваксината си и при още по-малки деца, като ще проверят дали при тях трябва да се намали дозировката.

Moderna, която също произвежда иРНК-ваксина срещу Covid-19, провежда отделни изпитания при подрастващи между 12 и 18-годишна възраст, както и при деца от 6 месеца до 12 г.

Данните от тези изследвания са важни заради рисковете от пренос на SARS-Cov2 сред учениците и по-нататъшното предаване на заразата в семействата.

Масовото имунизиране на населението може да ограничи ефективно пандемията, но ако ваксинирането на децата стане възможно, това ще даде още едно ниво на гаранция срещу повтаряне на здравната криза, казва Нахид Баделия, лекар по инфекциозни болести и преподавател в Медицинската школа на Университета в Бостън.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Как TikTok проваля разширяването на най-големия завод за боеприпаси в Норвегия

"Развитието ни е под въпрос заради сървъри с клипове на котки"

09:56 - 27.03.2023

Елисавета Белобрадова: Това не е игра. Това е битката за парламентарната ни демокрация

Правителство с план за управление минимум до местните избори е основната цел

09:18 - 27.03.2023

Ден след присъда за домашно насилие Орлин Гигов е арестуван отново, още 2 жертви проговориха за него

Бившият служител в МВР болница е арестуван за пореден път на 23 март

08:49 - 27.03.2023

350 000 души на стачка: Транспортът в Германия е блокиран за 24 часа

Всички големи летища, с изключение на Берлин, са затворени за ден

07:57 - 27.03.2023

Нетаняху уволни критичен министър и провокира масови бунтове в Тел Авив

Полицията използва водни оръдия и коне, за да разпръсне хората

07:38 - 27.03.2023

Фотографът Димитри Стефанов и примабалерината Марта Петкова в разговор за изложбата „ПРИМА“

Фотографиите на документалиста ще бъдат изложени в Софийската опера и балет през април

19:01 - 26.03.2023

Киев обвини Русия, че е взела Беларус за ядрен заложник и поиска спешна среща в ООН

Путин се опитва да използва страховете на Запада от ядрена ескалация

16:39 - 26.03.2023

Войната, еврото, правата... Политиката, когато си на 18 и за първи път ще гласуваш

Миа Стаменова ще гласува - с хартиена бюлетина и без да вярва на новини в социалните мрежи

15:58 - 26.03.2023