Снимка: © Getty Images

Първото изследване за действието на ваксината срещу Covid-19 на Pfizer/BioNTech върху деца е показало силно обнадеждаващи резултати за ефикасността и безопасността й. 

Двете компании-производители ще внесат данните от клиничното проучване в регулатора FDA, като ще поискат обновяване на разрешението им за прилагане на ваксината в САЩ. 

Според главния изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла, възможно е ваксинирането на по-големите ученици да започне още преди началото на следващата учебна година. Ако резултатите се потвърдят от проверката на FDA, това може да е първият сигнал за прекратяване на извънредните мерки в училищната среда. 

Изпитанието във фаза 3 включва 2260 деца на възраст от 12 до 15 години, които са разпределени в две групи на случаен принцип - първата група е получила две дози на ваксината, втората група е инжектирана с плацебо. 

Основният измерител за ефикасността на ваксината за Covid-19 е образуването на антитела на същото ниво, което се отчита и при по-големите подрастващи и при възрастните. 

Средните стойности за наличието на антитела са изчислени на 1239.5 при 705.1 при пациенти между 16 и 25-годишна възраст в по-ранни изследвания. В САЩ ваксината на Pfizer може да се прилага на хора над 16-годишна възраст. 

Ваксината е показала още, че предотвратява симптоматична инфекция. Има 18 случая на заболяване с Covid-19 новия коронавирус при групата на плацебо и нито един сред децата, които са имунизирани с реалната ваксина на Pfizer/BioNTech. 

Участниците в изпитанието са понесли ваксината добре, като симптомите им не са се различавали от тези при по-голямата възрастова група 16-25, например временно покачване на температурата или втрисане. 

Pfizer и BioNTech обявиха преди седмица, че започват изпитания на ваксината си и при още по-малки деца, като ще проверят дали при тях трябва да се намали дозировката.

Moderna, която също произвежда иРНК-ваксина срещу Covid-19, провежда отделни изпитания при подрастващи между 12 и 18-годишна възраст, както и при деца от 6 месеца до 12 г. 

Данните от тези изследвания са важни заради рисковете от пренос на SARS-Cov2 сред учениците и по-нататъшното предаване на заразата в семействата. 

Масовото имунизиране на населението може да ограничи ефективно пандемията, но ако ваксинирането на децата стане възможно, това ще даде още едно ниво на гаранция срещу повтаряне на здравната криза, казва Нахид Баделия, лекар по инфекциозни болести и преподавател в Медицинската школа на Университета в Бостън. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Авторът на разследването "Осемте джуджета" беше отличен от Държавния департамент на САЩ

Николай Стайков е съосновател на Антикорупционния фонд

Финландската премиерка посети нощен клуб след контакт със заразен, обвиниха я в "безотговорност"

Санна Марин бе подложена на критики от опозицията и трябваше да се извинява

Всяка партия ще има съветник в министерствата, които не ръководи

Вицепремиерите ще са петима, създават се две нови ведомства

Най-новият милиардер в Космоса: Бивш барабанист, който си търсеше половинка за пътуване до Луната

Юсаку Маезава е основател на най-големия японски ритейлър

Калина Константинова е номинирана за вицепремиер

Очаква се тя да отговаря за "дигиталната трансформация на държавната администрация"

БФС се намеси в сагата с АМ "Хемус": Спря правата на съдия, обвинен в изпиране на 53 млн. лв.

Става въпрос за Борислав Колев, който е топ рефер по футзал