Валентин Златев беше разпитван близо два часа за "Барселонагейт". Информацията му била основно от медиите Снимка: © Screenshot

Бившият генерален директор на "Лукойл България" Валентин Златев се яви в Софийската градска прокуратура (СГП), където близо два часа беше разпитван по делото "Барселонагейт".

Пред журналистите той беше особено лаконичен, като каза, че не може да изнася информация по досъдебното производство. То се води около закупуването на къща в Барселона, която е обект на проверка за евентуална схема за пране, в която може да е замесен и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Преди разпита Златев твърдеше, че не знае за какво го вика прокуратурата, но после призна, че е привикан в качеството си на свидетел по "едно нашумяло дело". Той не отговори на въпроси дали негов служител е купил въпросната къща в Барселона и призова "да не се вярва на слухове".

“Бях поканен да дам отговори като свидетел по едно отново нашумяло дело. Отговорих в рамките на своята информираност и компетентност. Надявам се да съм бил полезен”, коментира той след разпита.

По думите му, информацията, която бил предоставил на съдебните органи била "основно от средствата за масова комуникация"

Валентин Златев, който от дълги години беше сред близкия кръг на Борисов, се оказа свързан със скандала чрез свой служител и приближен - Александър Чаушев. Мъжът е формален съсобственик на фирмата Numin Invest SL, която през 2013 г. купува луксозната къща в Барселона за ползване от бившата манекенка Борислава Йовчева и семейството ѝ.

Във вторник Софийската градска прокуратура съобщи, че има нови доказателства по делото “Барселонагейт”, които включват извършено от Борисов престъпление. Часове по-късно тя поиска имунитетът на председателя на ГЕРБ да бъде свален, тъй като има данни, че той е "предоставил на трети лица, придобити в резултат на извършено престъпление, средства за закупуването и наемането на недвижими имоти в чужбина".

По-рано по същия казус беше разпитвана и бившата манекенка Ивайла Бакалова, която твърди, че "знае достатъчно" по делото за евентуална схема за пране на пари.

Ивайла Бакалова на разпит за "Барселонагейт": Прокуратурата най-накрая се събуди, да видим докога


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024