Феновете на Осака vs. Ролан Гарос: Изгонихте най-голямата звезда на женския тенис Снимка: © Getty Images

Скандалът с оттеглянето на Наоми Осака от Ролан Гарос 2021 се превръща в един от най-големите в модерната история на тениса. 23-годишната японка се отказа от турнира заради нежелание да дава пресконференции пред медиите, с цел да съхрани психичното си здраве. Организаторите не удовлетвориха искането ѝ, глобиха я с 15 хиляди долара, а тя сама си тръгна от Париж.

Темата с психичното здраве стана още по-актуална в световен мащаб през последната година заради пандемията Covid-19. Изглежда обаче, че Осака не среща необходимата подкрепа от Френската тенис федерация. Президентът ѝ Жил Моретон говори напълно формално и безразлично след оттеглянето ѝ, което доведе до вълна от критики в социалните мрежи.

Феновете на четирикратната шампионка от Големия шлем публикуват съобщения, с които я подкрепят чрез хаштаговете #isupportNaomi и #TeamOsaka. Макар и по-малко на брой, не липсват и тези, за които оттеглянето на японката е необосновано и я призовават да спазва задълженията си.

Моретон заяви, че организаторите „съжаляват“ за Осака и ѝ пожелават „възможно най-бързото възстановяване“, наричайки оттеглянето ѝ „злощастно“. Изявлението на президента на френската федерация доведе до гневни коментари в мрежите: „За какво съжаляват? Те направиха всичко възможно, за да я отстранят от турнира“, гласи един от коментарите. „Осака е добре. Надявам се вие да се оправите“, написа друг потребител в Twitter.

„Поздравления за Ролан Гарос и ITF (б.а. – Международната тенис федерация), че отчуждиха една от най-големите звезди на женския тенис. Че я наказаха и заплашиха всеки един играч, който в бъдеще реши да разкрие, че страда от психически проблеми. Подкрепям Наоми“, пише Мери Сайъс.

Друг потребител отбелязва, че „никой не трябва да установява контрол над собственото ни психично здраве“ и че „всички имаме право да кажем „достатъчно“.

„Спортът е толкова подвластен на спонсорите и парите. Гордея се с теб, Наоми“, пише потребителят Марг Чанъл. „По време на интервютата никой не го е грижа за теб. Човек трябва да се грижи за себе си на първо място“, гласи още един коментар.

Други обвиняват ръководните тела в тениса, че не дават необходимата гласност на проблемите с психичното здраве. „Когато някой умре, страдайки от подобни разстройства, хората показват състрадателност. Но когато обществено значима фигура сложи граница между себе си и медиите, за да се предпази, всички започват да я обиждат“, пише потребител в Twitter.

„Време е спортистите да се обединят зад нея“, казва друг. Вече се надига вълна на подкрепа за японката от страна на някои нейни колеги и на хора от други спортове. Младата американска надежда Кори Гоф беше една от първите, които одобриха решението на Осака, а същото сториха легендите Били Джийн Кинг и Мартина Навратилова. „Това значи много повече от даване просто на една пресконференция“, отбеляза 18-кратната шампионка от Големия шлем. Баскетболистът Стеф Къри също подкрепи тенисистката.

В социалните мрежи обаче се виждат и обратните реакции. „Плащат ѝ милиони долари, за да върши работата си. Интервютата са част от тази работа. Хората, които страдат от психични проблеми, не пропускат работните си срещи или представянето на презентации заради стрес“, твърди един от потребителите в коментар под публикация на бившия треньор и настоящ тенис анализатор Брад Гилбърт.

„Не е приятно най-голямата звезда в женския тенис да се държи като дете и след това да напуска турнир от Големия шлем“, отбелязва друг.

„Определено някой я съветва доста зле“; „Така или иначе нямаше да спечели“ – пишат в Twitter.

Вярно е, че правилата в турнирите от Големия шлем гласят, че играчите могат да бъдат глобени с до 20 хиляди долара, ако не спазват задълженията си към медиите. От Женската тенис асоциация WTA казват, че състезателите „носят отговорност“ пред спорта и феновете си „да говорят пред медиите по време на турнири“.

Организаторите на Ролан Гарос знаеха за проблема на Осака още миналата седмица, но не предприеха действия, с които да стигнат до разумно решение и за двете страни – поне не и пред феновете.

След като спечели първия си мач от турнира в Париж срещу Патриция Мария Циг, японката отказа да се яви в залата за пресконференции. Последва глоба от 15 хиляди долара и предупреждение, че за Осака предстои дисквалификация, ако продължава да отбягва медиите.

Организаторите на четирите турнира от Големия шлем заявиха в неделя, че Наоми може да се изправи пред „по-сериозни глоби и бъдещи изключвания от „мейджърите“ заради решението ѝ да не говори пред медиите. Те са написали писмо, в което изразяват подкрепа за състоянието ѝ, но също така припомнят „да спазва поетите задължения“. Това доведе до решението на Осака да се оттегли „за известно време от кортовете“.

Дългото съобщение, което 23-годишната звезда публикува в социалните мрежи, показа, че проблемът ѝ е много по-сериозен от това, което изглежда на пръв поглед.

„Истината е, че страдах дълго от депресия след US Open през 2018 (б.а. - когато спечели първата си титла от Шлема, но мачът със Серина Уилямс беше белязан от скандал между американката и съдията)“, написа Осака. „Отне ми много време да се справя с това“.

„Всеки, който ме познава, знае, че съм интроверт и винаги може да ме видите със слушалки в ушите по време на турнирите. Слагам ги, защото ми помагат да притъпя социалната тревожност. Пресата винаги е била мила към мен, но не чувствам публичната реч като нещо естествено. Получавам стресови вълни, преди да говоря пред световните медии. Наистина се изнервям и не успявам да дам възможно най-добрите отговори“, каза японката, която често забравя мислите си или сменя рязко темата по време на брифингите.

Тя споделя, че в Париж също се е чувствала уязвима в това отношение. Подчерта, че за нея правилата за медийното участие на тенисистите са твърде старомодни.

Малко преди това сестра ѝ Мари, която също е професионална тенисистка, разказа за проблемите на Наоми, които се породили отново след загубата ѝ на турнира в Рим. Тогава чула как играе „зле“ на клей кортове и увереността ѝ била разбита. „Нейното решение е да не говори с хората, които ще ѝ внушат съмнения, пази ума си и психологическото си състояние. Подкрепям я. На тенисистите не им се плаща да дават пресконференции, а да печелят мачове“, заяви Мари Осака.

Наоми е най-високоплатената жена спортист през 2019-2020, според класацията на Forbes. Тя заработи 37,4 млн. долара от спонсорски договори и наградни фондове в този период. Освен това вече има 4 титли от Големия шлем, а е само на 23 години.


Наоми Осака е магнит за спонсори, но не иска просто да "рецитира" слогани за пари

Наоми Осака - тихото момиче, чийто глас срещу расизма се оказа най-силен



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024
Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024