Върховният съд на Израел отмени част от спорната съдебна реформа на Нетаняху Снимка: © getty images

Върховният съд на Израел отмени спорната съдебна реформа, която миналата година предизвика общонационални протести срещу правителството на премиера Бенямин Нетаняху.

Промяната щеше да ограничи правомощията на Върховния съд при отмяната на закони, които той смята за противоконституционни.

Приетият през юли 2023 г. закон предизвика вътрешни сътресение в днес воюващата срещу „Хамас“ страна:

  • Хиляди граждани излизаха на протест в Израел в знак на несъгласие със съдебната реформа в продължение на седмици – според организаторите ежеседмичните протести са най-големите улични демонстрации в историята на Израел.
  • Демонстрациите бяха подкрепени от Асоциацията на лекарите. Към гражданското недоволство се включиха и все повече резервисти от военновъздушните сили - важен елемент в милитаризирана страна като Израел. Някои от тях обявиха, че не желаят повече да се явяват на служба в знак на протест.
  • Сред исканията на протестиращите беше и оставката на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху.

Израел, протест сред оставката на военния министър

В изявление на Върховния съд ва Израел се казва, че 8 от 15-те съдии са се произнесли против промените в съдебната система, като се добавя, че законът би нанесъл "тежки и безпрецедентни вреди на основните характеристики на държавата Израел като демократична държава", цитирано от BBC.

Министърът на правосъдието на Израел и автор на закона Ярив Левин разкритикува съдиите, че са "взели в ръцете си цялата власт", и нарече недемократично решението им да отменят реформата, планирана от правителството.

Законът беше част от по-широка серия съдебни промени, въведени от правителството на Нетаняху.

Те щяха да отслабят правомощията на Върховния съд да преразглежда или отхвърля закони, като дадат възможност на Кнесета (парламента) с обикновено мнозинство от един глас да отменя такива решения.

Правителството се опитва да придобие по-големи правомощия при назначаването на съдии и да отмени изискването министрите да се подчиняват на съветите на своите правни съветници.

Бенямин Нетаняху твърди, че промените са необходими, за да се възстанови балансът между съдиите и политиците и отрича обвиненията в недемократичност.

"Всички тези твърдения за разрушаването на демокрацията са просто абсурдни“, каза той в телевизионно обръщение през юли миналата година.

Решението на Върховния съд заплашва да подкопае още повече доверието в неговото правителство.

Ръководството на Израел е подложено на натиск във вътрешен план заради неуспеха да предотврати атаката на обявената от САЩ и ЕС за терористична организация „Хамас“ от 7 октомври, при която загинаха 1200 цивилни, а други 240 бяха взети за заложници.


Израел форсира спорната реформа на съда. Мосад и Шин Бет се готвят за хаос и безредици


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024
Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Отбелязваме Цветница - празника с най-много именници у нас

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024