Върховният административен съд остави без разглеждане жалбата на ВМРО срещу регистрацията на Мария Касимова-Моасе за кандидат-вицепрезидент в двойка с Лозан Панов.

Съдът дава две основания за определението си. Първо, според Изборния кодекс регистрацията на кандидати в ЦИК не подлежи на съдебно оспорване - тази процедура може да се направи само при отказ на комисията да регистрира даден кандидат за президент и вицепрезидент.

На второ място, ВАС посочва, че жалбоподателите от ВМРО нямат "законово защитен правен интерес" да оспорват регистрацията на Панов и Касимова.

"Понятието „неблагоприятно засягане” се дефинира като всяка правна последица от акта, състояща се в прекратяване или ограничаване на съществуващи субективни права; създаване на нови или разширяване на съществуващи правни задължения. Такива правни последици в статута на жалбоподателя оспореното решение не предизвиква. Жалбата се явява процесуално недопустима и поради липса на правен интерес", се казва в определението на тричленния съдебен състав.

Атаката на ВМРО срещу нея дойде по линия на условието за 5-годишна уседналост, което конституцията изисква от кандидатите за президент и вицепрезидент.

Решението на ВАС не подлежи на обжалване - т.е. регистрацията на Мария Касимова-Моасе няма да бъде преразглеждана на друга инстанция и остава в сила.


Мария Касимова: Нямам политически амбиции, но с оплакване в социалните мрежи не стават големи промени


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори

На този ден преди 25 години светът се запозна за пръв път с Хари Потър

Четвърт век по-късно поредицата е най-продаваната за всички времена