Мария Касимова-Моасе обяви, че се включва в надпреварата за „Дондуков“ 2 като кандидат за вицепрезидент на Лозан Панов, защото „с викане и оплакване в социалните мрежи не стават големи промени“.

Председателят на Върховния касационен съд обяви официално в събота кандидатурата си за президентските избори на 14 ноември и каза, че журналистката ще се занимава с въпроси, свързани със социалната дейност и със свободата на словото в България. 

„Днешният ден беше (а и все още е за мен) дълъг, емоционален и наситен със събития като за месец. Има такива дни в живота. И такива решения има - бързи и може би неочаквани”, написа Касимова в публикация във Facebook след полунощ на 3 октомври.

„Тези, които ме познават, знаят, че не съм имала политически амбиции. Днес обаче приех да тичам по пистата в надпреварата за президентската институция като кандидат за вицепрезидент в тандем с един изключителен човек и професионалист, когото ценя и чиято работа и позиции познавам и уважавам - г-н Лозан Панов. Сигурна съм, че много от вас се питат това за какво ми е. Веднага ще ви кажа. Защото с викане и оплакване в социалните мрежи не стават големи промени“, добави журналистката.

„И ако не приема такова важно предложение за тотална смяна на трибуната, рупора и лостовете (случва се веднъж в живота!), означава, че се примирявам с това. И след това продължавам да пиша статуси и да се вайкам, че всяко чудо у нас е за три дни и всяка буря е в чаша вода. Не се виждам в тази роля - не е сериозно и не е честно. Да откажа, би означавало още и че ме е страх“, написа Касимова.

Тя и Лозан Панов са издигнати от инициативата „Правосъдие за всеки“.

Касимова е работила като журналист в Българската национална телевизия, в. "Стандарт", "24 часа", "Сега" и др. Тя беше редактор в няколко списания като "Едно", "Elle", "НеЯR", като е редовен колумнист в онлайн медии като Webcafe и "Площад Славейков". 

Касимова пише, че според нея институциите придобиват смисъл чрез хората. „Иска ми се да се помни, че позицията, за която се кандидатирам, е позиция, която трябва да е свободна и достъпна за всеки български гражданин с желание за работа. Не се кандидатирам за принцеса. Знам коя съм и какво нося със себе си”, пише тя.

Журналистката смята, че ще е полезна в областите на социалната политика, насилието, образованието и културата, свободата на словото. Надява се, че ще може да направи промените отвътре.

„Не съм член на никоя партия и не бих приела да съм. Не съм имала желание да се кандидатирам за депутат, не бих приела министерски пост, защото не съм човек за партийни обвързаности. Никой никога не ми е предлагал подобно нещо“, пише тя.

Касимова посочи, че няма чуждо гражданство и не е била емигрант, въпреки че със съпруга ѝ – бившия френски журналист Стефан Моасе – са живели на остров Менорка и във Франция. „Тук са децата ми, малкото ми останали роднини, тук плащам осигуровките си. Не съм изпускала нищо от обществения, културния и политическия живот“, добавя тя.

През последните години Касимова издаде три книги с публицистика и художествени произведения - "Близки срещи със смесени чувства", "Балканска рапсодия", "Записки от Шато Лакрот". 

"Смятам да продължа да правя нещата, които правя, защото аз съм същият човек. Кандидатирам се да върша важна обществена работа за следващите пет години, но аз имам живот преди, а надявам се, и след тях“, добавя Касимова.


Кирил Петков: Много бих се радвал да видя Лозан Панов като главен прокурорАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

СДВР предупреждава за нов вид телефонна измама

"Бъдете особено бдителни и внимателни при получаване на телефонно обаждане, в което ви се представят за банков служител"

Прокуратурата не бездействала по сигналите на Петков от времето на служебния кабинет

ПРБ отрече и изказване на шефа на Правната комисия за намесата на Гешев

BILLA раздава награди с онлайн играта "Завърти и спечели" - може да пробвате късмета си всеки ден

Кампанията е от 13 януари до 17 февруари, не е нужно да сте направили покупка

Гроздан Караджов освободи един от изпълнителните директори на "Автомагистрали"

Десислава Христова е задействала "инхаус" процедурите за "Хемус" още през 2018 г.

Големите хранителни вериги пускат вендинг машини за отпадъци още тази година

Сдружението за модерна търговия подкрепя депозитната система за опаковки, каза Борислав Сандов

Историята на измамницата Анна Сорокин тръгва по Netflix през февруари (видео)

Първият трейлър на сериала с Джулия Гарнър излезе този уикенд

Цацаров поиска Гешев да го провери

Шефът на КПКОНПИ внесе оставката си в Народното събрание

Ограничават до 30 км/ч скоростта в центъра на София от февруари

"Зона 30" ще е между 4 булеварда, готов е и втори проект