Кирил Петков: Много бих се радвал да видя Лозан Панов като главен прокурор Снимка: © bTV

„В един мечтан свят за мен искам да има 121 почтени депутати, Румен Радев да си остане президент, а много бих се радвал да видя Лозан Панов като главен прокурор“. По този начин един от лидерите на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков коментира кандидатурата на Панов за президентските избори на 14 ноември.

Председателят на Върховния касационен съд потвърди официално в събота, че се включва в надпреварата за държавен глава. Каузата му е „независимостта на съдебната система и отвоюването на институциите“. Кандидатът му за вицепрезидент е Мария Касимова-Моасе.

Петков не смята, че кандидатурата на Панов ще повлияе на подкрепата на ПП към Румен Радев и на отношенията на новата партия с „Демократична България“. Бившият министър на икономиката обяви, че „Продължаваме промяната“ ще подпише предизборно споразумение за бъдещо управление с ДБ и „Изправи се БГ! Ние идваме“.

„Първите ни партньори са ясни – ДБ и „Изправи се“. Там имаме най-изчистена теза за общо действие и смятаме да подпишем документ, който след изборите да ни превърне в коалиция. Сега ще го подпишем и ще го наречем принципи на бъдещо управление – да не се качват данъците, да се смени главният прокурор, здравеопазването и образованието да са основни приоритети“, каза Кирил Петков в интервю за bTV в неделя.

„Отворени сме към разговори и с ИТН, макар че засега няма да ги каним към споразумението. Имам позитивни индикации от част от тях като Мика Зайкова. Много си взаимодействаме като теми и разговори. Тя ми помогна за ВМЗ-Сопот и продължаваме тази комуникация. Радвам се хора като нея да са част от листите им, защото те са мостове, с които ще стане комуникация. Егото на част от лидерите им трябва да бъде намалено“, заяви Петков.

Бившият министър съобщи, че би се радвал министерството на правосъдието да е в ръцете на „Демократична България“ при евентуално общо управление, а социалното – при „Изправи се“. Транспортният министър ще бъде от „Продължаваме промяната“ – „бизнесмен, чиято компания е една от най-успешните в България, който ще иска да вдигне транспортната скорост на системата у нас с 30%“. От думите на Петков се разбра, че става въпрос за шефа на „Еконт“ Николай Събев.

„Аз лично не си мечтая за някакъв пост“, каза бившият министър в отговор на въпроса дали ще иска да е премиер. „Най-важното за мен е 121 депутати да отворят вратата на нашето лого и заедно да влезем към промяната. Толкова сме диалогични, че няма да поставяме условия пред останалите. Не ме е страх от отговорност“.

"Галъп" извежда коалицията на Кирил Петков и Асен Василев до 2-ро място

Последното проучване на „Галъп“ показа, че ПП ще е втора политическа сила с 15,2% подкрепа. Това ги поставя след ГЕРБ (21,4%) и пред БСП, ИТН, ДБ и ДПС, които ги следват в рамките на няколко процентни пункта.

„Първото проучване показа, че имаме 9%, тогава бяхме само аз и Асен, току-що излезли като служебни министри. Формирахме партия без листи и вече сме на 15,2%. Сега, като видите нашите листи, които са страшно позитивни и независими, вярвам все повече, че тези 30%, които ги сложихме като цел – това е абсолютна реалност“, каза Петков.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

120 млн. лв. инвестиции  и 12 нови магазина планира BILLA в България през 2024 г. 

През март компанията отчита дефлация в цените на стоките на годишна база

16:04 - 24.04.2024
Важно днес

СДВР още не знае кой е посегнал пръв при сбиването на Димитър Стоянов и служителя на НАП

По случая от 22 април сигнал е подала и съпругата на Стоянов

14:45 - 24.04.2024