ВАС потвърди: в Хасково ще има нови избори за общински съветници Снимка: © Oбщина Хасково

Върховният административен съд касира изборите за общински съветници в Хасково и те ще трябва да се проведат повторно.

Вотът за общински съветници на 29 октомври миналата година спечели ГЕРБ с 14 представители, което не стига за мнозинство в 39-членния орган. Следваха ДПС с 9 и "Български гласъ" с 4, а останалите 6 формации получиха по-малко съветници. Кмет на града стана Станислав Дечев от ГЕРБ.

Само ден след местните избори в областния град стана ясно, че почти всяка шеста бюлетина от вота за общински съветници е недействителна.

Резултатите бяха обжалвани от "Ние идваме", "БСП за България, ВМРО-БНД, "Възраждане", "Продължаваме промяната-Демократична България" и "България на регионите".

В началото на ноември Хасковският административен съд разпореди отново да бъдат преброени бюлетините във всички 152 секции в общината. Експертизата на вещите лица показа, че се налага промяна на избирателната квота от 699 на 697 и разпределението на мандатите между партиите.

Заради установените 21 гласа разлика "Възраждане" получи един мандат повече, а "България на регионите" - един по-малко.

Хасковските магистрати обявиха, че има сериозни разлики между отчетените в голяма част от секционните избирателни комисии действителни и недействителни гласове и предадените изборни книжа от секционните избирателни комисии.

След като решението на хасковския съд беше потвърдено и от ВАС, президентът трябва със свой указ да насрочи нови избори, а дотогава действащ ще бъде старият Общински съвет. Председателят на Общинската избирателна комисия Добромир Якимов коментира пред местни медии, че няма вариант да има избори "3 в 1 "на 9 юни, а местният вот вероятно ще бъде няколко седмици по-късно.

Проблем с недействителните бюлетини на местния вот миналата есен имаше повсеместно, особено при отчитането на вота за общински съветници. През март върховният административен съд касира изборите за общински съветници в община Борован, станали известни с преправянето на изборни резултати в секция в село Малорад.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024