Васил Божков е обвинен за подбудителство на 4 поръчкови убийства

Специализираната прокуратура е повдигнала нови обвинения срещу Васил Божков за извършването на седем криминални престъпления.

Бизнесменът, който в момента се намира в Дубай, е обвинен за подбудителство към убийството на "лицата Й. Д., М. В., А. П. и Б. С.". Първите инициали от съобщението на прокуратурата съвпада с имената на Йордан Динов и Манол Велев, за които Цветомир Найденов твърдеше, че са поръчани заради конфликт с Васил Божков.

Бившият собственик на "Националната лотария" е обвинен и за "оказване на принуда с цел насилствено разпореждане с недвижим имот и за опит за изнасилване на лице от женски пол чрез използване на сила, като деянието не е довършено по независещи от дееца причини".

Заедно с него са привлечени като обвиняеми още трима души, чиято самоличност не се разкрива от прокуратурата. Те ще бъдат съдени за организиране на престъпна група от 2012 г. с цел да извършва "съгласувано убийства, изнудвания и други тежки престъпления".

Реакцията на Божков

Задочно обвиненият бизнесмен използва профила си във Facebook, за да отговори на новите твърдения на прокуратурата по следния начин:

"След току-що обявените поредни седем обвинения от спецпрокуратурата, ще направя официално признание, което може да доведе и до ново обвинение. Признавам се за виновен за разкриване на безчинствата и грабежите на хунтата. Възнамерявам да продължа да го правя", обяви той.

Срещу него вече са повдигнати 11 обвинения за различни престъпления, включително за неплатени държавни такси в размер на около 700 млн. лв. от двете лотарийни компании, в които е собственик - "Национална лотария" и "Ню Геймс". Божков беше обявен за международно издирване и бе арестуван в Обединените арабски емирства през февруари. Местните власти обаче решиха да го пуснат на свобода, докато разглеждат искането на българската прокуратура за неговата екстрадиция.

"Динов, Манол Велев и Тони Наумов"

През март 2020 г. прокуратурата разпространи няколко аудиозаписа от разговори между Васил Божков и доскорошните му партньори в "Еврофутбол" Стефан, Боян и Цветомир Найденови, в които се споменава за смъртта срещу няколко души - включително благоевградския бизнесмен Йордан Динов (убит в София през 2012 г.), бившият хотелиер и собственик на казина Манол Велев (прострелян през 2007 г. и тежко инвалидизиран след атентата) и покойния адвокат Антони Наумов.

В един от разговорите братята Найденови намекват, че Божков ги е заплашил с убийство, защото е споменал пред тях имената на покойниците в контекста на това, че са се държали като "предатели".

Това беше записът, в който имаше разминаване между аудиофайла и стенограмата на прокуратурата

Репликите на Васил Божков в текста на прокуратурата бяха "Това, което беше най-големия проблем – приятелството*, че отидохте при Киро", и "Които предават – умират, аз не съм бил така. Такава ви е съдбата бе, приятелю.

Думите "приятелството, че отидохте при Киро" и "съдбата бе, приятелю" всъщност се чуват като "предателството, че отидохте при Киро" и "съдбата на предателите".

Последната реплика на Божков звучи като "Които предават, умират. Аз не съм ги убил. Такава им е съдбата на предателите".


ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

КАК ВАСИЛ БОЖКОВ СТАНА ИНФЛУЕНСЪР*

РОНОЛОГИЯ НА ХАЗАРТНИТЕ SMS-И

КАК СЕ ОТВОРИХА "ВРАТИЧКИТЕ" В ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024