Специализираната прокуратура е повдигнала нови обвинения срещу Васил Божков за извършването на седем криминални престъпления. 

Бизнесменът, който в момента се намира в Дубай, е обвинен за подбудителство към убийството на "лицата Й. Д., М. В., А. П. и Б. С.". Първите инициали от съобщението на прокуратурата съвпада с имената на Йордан Динов и Манол Велев, за които Цветомир Найденов твърдеше, че са поръчани заради конфликт с Васил Божков. 

Бившият собственик на "Националната лотария" е обвинен и за "оказване на принуда с цел насилствено разпореждане с недвижим имот и за опит за изнасилване на  лице от женски пол чрез използване на сила, като деянието не е довършено по независещи от дееца причини". 

Заедно с него са привлечени като обвиняеми още трима души, чиято самоличност не се разкрива от прокуратурата. Те ще бъдат съдени за организиране на престъпна група от 2012 г. с цел да извършва "съгласувано убийства, изнудвания и други тежки престъпления". 

Реакцията на Божков

Задочно обвиненият бизнесмен използва профила си във Facebook, за да отговори на новите твърдения на прокуратурата по следния начин: 

"След току-що обявените поредни седем обвинения от спецпрокуратурата, ще направя официално признание, което може да доведе и до ново обвинение. Признавам се за виновен за разкриване на безчинствата и грабежите на хунтата. Възнамерявам да продължа да го правя", обяви той. 

Срещу него вече са повдигнати 11 обвинения за различни престъпления, включително за неплатени държавни такси в размер на около 700 млн. лв. от двете лотарийни компании, в които е собственик - "Национална лотария" и "Ню Геймс". Божков беше обявен за международно издирване и бе арестуван в Обединените арабски емирства през февруари. Местните власти обаче решиха да го пуснат на свобода, докато разглеждат искането на българската прокуратура за неговата екстрадиция.

"Динов, Манол Велев и Тони Наумов"

През март 2020 г. прокуратурата разпространи няколко аудиозаписа от разговори между Васил Божков и доскорошните му партньори в "Еврофутбол" Стефан, Боян и Цветомир Найденови, в които се споменава за смъртта срещу няколко души - включително благоевградския бизнесмен Йордан Динов (убит в София през 2012 г.), бившият хотелиер и собственик на казина Манол Велев (прострелян през 2007 г. и тежко инвалидизиран след атентата) и покойния адвокат Антони Наумов. 

В един от разговорите братята Найденови намекват, че Божков ги е заплашил с убийство, защото е споменал пред тях имената на покойниците в контекста на това, че са се държали като "предатели". 

Това беше записът, в който имаше разминаване между аудиофайла и стенограмата на прокуратурата 

Репликите на Васил Божков в текста на прокуратурата бяха "Това, което беше най-големия проблем – приятелството*, че отидохте при Киро", и "Които предават – умират, аз не съм бил така. Такава ви е съдбата бе, приятелю.

Думите "приятелството, че отидохте при Киро" и "съдбата бе, приятелю" всъщност се чуват като "предателството, че отидохте при Киро" и "съдбата на предателите".

Последната реплика на Божков звучи като "Които предават, умират. Аз не съм ги убил. Такава им е съдбата на предателите".  


ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ: 

КАК ВАСИЛ БОЖКОВ СТАНА ИНФЛУЕНСЪР*

РОНОЛОГИЯ НА ХАЗАРТНИТЕ SMS-И

КАК СЕ ОТВОРИХА "ВРАТИЧКИТЕ" В ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА? 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Слави Трифонов: "Продължаваме промяната" много често правят каквото си искат

ИТН изрази недоволство от липса на диалог с коалиционните партньори

Путин: Разширяването на НАТО ще изисква реакция от Москва

Руският президент каза, че вижда заплаха в разширяването на Алианса

И McDonald's напуска Русия, продава бизнеса си след повече от 30 г. в страната

Първият ресторант носеше символична тежест за въвеждането на западния модел в Русия 

Съдът: Хора на високи държавни позиции са взели участие в схемата за пране на пари от "Хемус"

Желанието на единствения обвиняем за парична гаранция бе отхвърлено

Кирил Петков обяви по-високи компенсации за ток за бизнеса

Срещата с работодателите идва в навечерието на национален протест

Румен Радев: Руските МиГ-29 могат да летят най-много още около година

Президентът изрази опасенията си, че договорените със САЩ самолети са малко на брой

От фабрика на Renault - сега за "Москвич" - завръщане в миналото за Русия след инвазията

Френският автомобилен гигант се е съгласил на национализация - с опция да се завърне евентуално до 6 години

"За едни 12 точки": За кого гласува българското жури на "Евровизия"

Тази година журито не подкрепи песента победител на Украйна, което предизвика вълна от реакции в социалните мрежи