Васил Божков е обвинен за подбудителство на 4 поръчкови убийства

Специализираната прокуратура е повдигнала нови обвинения срещу Васил Божков за извършването на седем криминални престъпления.

Бизнесменът, който в момента се намира в Дубай, е обвинен за подбудителство към убийството на "лицата Й. Д., М. В., А. П. и Б. С.". Първите инициали от съобщението на прокуратурата съвпада с имената на Йордан Динов и Манол Велев, за които Цветомир Найденов твърдеше, че са поръчани заради конфликт с Васил Божков.

Бившият собственик на "Националната лотария" е обвинен и за "оказване на принуда с цел насилствено разпореждане с недвижим имот и за опит за изнасилване на лице от женски пол чрез използване на сила, като деянието не е довършено по независещи от дееца причини".

Заедно с него са привлечени като обвиняеми още трима души, чиято самоличност не се разкрива от прокуратурата. Те ще бъдат съдени за организиране на престъпна група от 2012 г. с цел да извършва "съгласувано убийства, изнудвания и други тежки престъпления".

Реакцията на Божков

Задочно обвиненият бизнесмен използва профила си във Facebook, за да отговори на новите твърдения на прокуратурата по следния начин:

"След току-що обявените поредни седем обвинения от спецпрокуратурата, ще направя официално признание, което може да доведе и до ново обвинение. Признавам се за виновен за разкриване на безчинствата и грабежите на хунтата. Възнамерявам да продължа да го правя", обяви той.

Срещу него вече са повдигнати 11 обвинения за различни престъпления, включително за неплатени държавни такси в размер на около 700 млн. лв. от двете лотарийни компании, в които е собственик - "Национална лотария" и "Ню Геймс". Божков беше обявен за международно издирване и бе арестуван в Обединените арабски емирства през февруари. Местните власти обаче решиха да го пуснат на свобода, докато разглеждат искането на българската прокуратура за неговата екстрадиция.

"Динов, Манол Велев и Тони Наумов"

През март 2020 г. прокуратурата разпространи няколко аудиозаписа от разговори между Васил Божков и доскорошните му партньори в "Еврофутбол" Стефан, Боян и Цветомир Найденови, в които се споменава за смъртта срещу няколко души - включително благоевградския бизнесмен Йордан Динов (убит в София през 2012 г.), бившият хотелиер и собственик на казина Манол Велев (прострелян през 2007 г. и тежко инвалидизиран след атентата) и покойния адвокат Антони Наумов.

В един от разговорите братята Найденови намекват, че Божков ги е заплашил с убийство, защото е споменал пред тях имената на покойниците в контекста на това, че са се държали като "предатели".

Това беше записът, в който имаше разминаване между аудиофайла и стенограмата на прокуратурата

Репликите на Васил Божков в текста на прокуратурата бяха "Това, което беше най-големия проблем – приятелството*, че отидохте при Киро", и "Които предават – умират, аз не съм бил така. Такава ви е съдбата бе, приятелю.

Думите "приятелството, че отидохте при Киро" и "съдбата бе, приятелю" всъщност се чуват като "предателството, че отидохте при Киро" и "съдбата на предателите".

Последната реплика на Божков звучи като "Които предават, умират. Аз не съм ги убил. Такава им е съдбата на предателите".


ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

КАК ВАСИЛ БОЖКОВ СТАНА ИНФЛУЕНСЪР*

РОНОЛОГИЯ НА ХАЗАРТНИТЕ SMS-И

КАК СЕ ОТВОРИХА "ВРАТИЧКИТЕ" В ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Няма да има "гъвкавост" в изискванията пред България за членство в Еврозоната

България трябва да покрие критериите, включително и по отношение на инфлацията, за да въведе еврото през 2025 година, смята Паоло Джентолеони

15:01 - 03.12.2023
Бизнес

Chopard тихомълком отвори ,,антихотел" за свръхбогатите

„Докато Four Seasons или Ritz може да знаят как да осигурят отлично обслужване, луксозните модни къщи са майстори в създаването и предлагането на желани продукти.„

13:52 - 03.12.2023
Важно днес

Започва строителството на магистралата от Русе до Велико Търново

Първата копка направи премиерът Николай Денков

12:52 - 03.12.2023
Важно днес

От еднорози и феи до Еврозоната и Шенген - Борисов коментира "сглобката" в Сливен

Според лидера на ГЕРБ всеки ден на везната се претеглят възможностите за Шенген и Еврозоната срещу падането на кабинета.

11:34 - 03.12.2023
Живот

Лима: земя на контрасти, сиво небе и кофти кисело мляко

Идвайки в Перу получих нов контекст за ситуацията в България.

11:00 - 03.12.2023