Васил Божков излезе от ареста срещу гаранция и се регистрира в ЦИК за вота "2 в 1"

Няколко месеца след като се прибира в България и беше арестуван на летището в София бившият хазартен бос Васил Божков беше освободен от домашен арест срещу парична гаранция от 130 хил. лв.

Определението на Софийския градски съд обаче не е окончателно. Докато се произнесе по-горната инстанция, Васил Божков остава под домашен арест, който се следи с електронна гривна.

Противоречивият бизнесмен се укриваше в Дубай в продължение на 4 години до миналото лято, когато беше задържан.

Сега съдът се мотивира да го пусне на свобода с факта, че вече са минали осем месеца от ареста му.

Според съда няма опасност на свобода Божков да извърши престъпление, да се укрие или да влияе върху събирането на доказателства.

Докато беше под домашен арест Божков успя да основе собствена партия - "Център" и настояваше, че задържането му пречи на бизнеса и политическата дейност. Малко преди съдът да го освободи, стана ясно, че той ще е водач на листата на политическото си движение в Пазарджик.

Вече с електронна гривна той се яви в ЦИК, за да се регистрира като водач на листата за европейски парламент и да обяви, че ще е начело и на още една за парламентарните избори: тази в 25 избирателен район, където по традиция са т.нар. лидерски битки. Там един срещу друг се изправят Бойко Борисов, Корнелия Нинова, Костадин Костадинов, Христо Петров и Слави Трифонов.

"В Пазарджик съм водач носталгично, а в 25- район, защото там са всички," каза Божков и обяви, че ако движението му влезе в парламента, няма да участва в никакви следизборни коалиции.

Преди две седмици Софийската градска прокуратура внесе в съда обвинителния акт срещу Божков по разследване за организирана престъпна група за изнудване, длъжностни и корупционни престъпления. Тогава адвокатите му поискаха мярката му да бъде отменена.

Наказателното производство е образувано в закритата вече Специализирана прокуратура през 2019 г. във връзка с данни за престъпна група, която е имала за цел извършване на длъжностни и корупционни престъпления. В групата са участвали и длъжностни лица от закритата Държавна комисия по хазарта (ДКХ).

На съд са предадени десет лица - Васил Божков е посочен като организатор и ръководител на групата, а останалите девет като участници в нея. Част от тях са бивши служители на Държавна комисия по хазарта

Божков е предаден на съд като подбудител в съучастие с тези чиновници, които са извършили нарушение на служебните си задължения - допуснали са да не се таксуват и да не се събират в пълен размер дължими такси по Закона за хазарта.

В резултат държавният бюджет е бил ощетен с над половин милиард лева. Точната сума е 556 872 283 лв., съобщиха тогава от Министерството на финансите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Президентът на Иран е претърпял инцидент с хеликоптер

Към момента няма информация какво е състоянието на Ебрахам Раиси

16:36 - 19.05.2024
Важно днес

Киев обвинява Русия, че атакува цивилни в Харковска област

Русия включи евтини, но смъртоносни планиращи бомби във войната в Украйна

11:46 - 19.05.2024
Живот

Адв. Мария Шаркова и спортът, който ѝ спаси живота

Move Her Mind, или защо жените трябва да спортуват

11:11 - 19.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ се обявиха против идеята ББР да отпуска безплатни кредити за държавни служители

Предложението е на служебната власт, но според ПП-ДБ това е опит за купуване на гласове от ГЕРБ на гласове

10:39 - 19.05.2024