Божков си направи нова партия с Максим Генчев, екс кмета на Калофер и бивш сътрудник на Андрей Гюров Снимка: © Булевард България

Бившият хазартен бос Васил Божков излезе от домашен арест, за да учреди втората си поредна партия за 3 години - "Център".

За разлика от по-ранния му проект "Българско лято", новото движение ще се оглавява от нов формален лидер, преподавател по философия на име Дарин Дросев.

Между декември 2021 и август 2022 г. Дросев е бил нещатен сътрудник на тогавашния председател на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров с профил "политически анализи и стратегическо планиране". Днес Гюров вече е подуправител на БНБ.

Според официалната биография на Дросев, той е завършил Американския университет в България със специалности "Политология" и "Стопанско управление". Представя се като "учредител и лидер на независими организации на завършили висше образование", както и като "политически анализатор и разпознаваем стратег".

В управителния съвет на "Център" влиза и Румен Стоянов - доскорошният кмет на Калофер, който стана известен с организирането на т.нар. "ледено хоро" в Тунджа по случай Богоявление.

Стоянов управляваше Калофер от 12 години, но на последните местни избори изгуби кметството още на първи тур срещу Драгомир Боев от местна коалиция на СДС, "Атака" и ДБГ.

Реставраторът Емилия Божинова, която е била и главен координатор на "Българско лято", също е част от новата структура на Божков, наред с бивш юрисконсулт на СДВР на име Мануела Димитрова.

Още по-интересни са членовете на Обществения съвет на "Център".

Там попада режисьорът Максим Генчев заедно с жена си и продуцент на неговите филми Десислава Ковачева, и сина си Матей.

Максим Генчев вече има политически опит - през 2021 г. той успя да стане депутат от "Изправи се! Мутри вън" на Мая Манолова.

През последните години той нашумя с историческите си филми за Васил Левски и Христо Ботев. Последната му продукция "Ботев" беше съфинансирана от БНТ със 100 000 лв. и излъчена в национален ефир в началото на 2023 г., а качеството му беше подложено на толкова много критики, че се наложи директорът на БНТ Емил Кошлуков да дава обяснения пред Народното събрание.

Десислава Ковачева обяви, че "живеем в трета национална катастрофа", в която "антибългарската пропаганда ни налага нечия чужда проекция - робство".

"Знаем поименно родоотстъпниците. Те нямат срам, но ги е страх от възмездието, което ги очаква. Българският народ винаги се е обединявал около своите силни истински лидери, които носят здрав български дух и морал", каза тя при представянето на партията на Васил Божков.

В Обществения съвет влизат и хора, които са се явявали на избори от други партии - например Мария Мусорлиева, която беше член и зам.-председател на ЦИК от квотата на "Атака".

Димитър Байрактаров, който беше депутат от "Патриотичния фронт" до 2017 г. и през 2022 г. беше кандидат-депутат от коалиция "Справедлива България" заедно с Димитър Шивиков и Пламен Пасков, също присъства в съвета. В момента Байрактаров работи като парламентарен репортер.

Друг добре известен член на съвета е Кольо Парамов - бивш главен ревизор в БНБ, бивш депутат от БСП и бивш кандидат-депутат от "Воля и НФСБ" през 2021.

Гюнер Тахир, който преди години се отцепи от ДПС и създаде алтернативна партия Национално движение за права и свободи, също присъства в списъка на Обществения съвет на "Център".

Атанас Бояджиев е бивш кандидат-кмет от "Левицата" в Пловдив (получил 689 гласа, или 0,71%).

Дамян Качулски е бил единственият опонент на "вечния" кмет на Симитли Апостол Апостолов, като на последните избори се е явил като представител на ССД и е спечелил 2206 гласа (при победа на Апостолов с почти 6000 гласа).

Севтин Реджеб е бил кадър на СДС в Кърджали в миналото, а в последните години е работил като член на регионалната структура на "Има такъв народ" в града, според информация на "24 Родопи".

Ивайло Шопски е бивш кандидат за кмет на Радомир, който на последните избори получава около 25%, но отпада на първия тур. Той беше председател на инициативен комитет, свързан с ВМРО, за референдум срещу еврото и "джендър пропагандата" през 2023. Известен е с участието си във телевизионното риалити "Фермата", а през 2022 г. обявява създаване на свое Национално движение "Бащино огнище".

В съвета и е един от адвокатите на семейството на Васил Божков - Людмил Рангелов (той представляваше жена му Елена Динева по време на разследванията срещу нея).

Там е и Веселин Радков, който е представен като бивш началник на политическия кабинет на Даниела Дашева като служебен министър на спорта през 2017 и бивш съветник на Ивайло Калфин като социален министър (от квотата на АБВ в кабинета Борисов 2). В биографията му се посочва, че в момента е "главен експерт" в дирекция "Финанси, управление на собствеността и обществени поръчки" на Агенция "Митници".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Спорт

Борислава Киркова - една от „майките” на Pole Dance Bulgaria

Навлизаме във водите на пол денса - активност, различна от всички останали

09:00 - 01.05.2024
Текстове от партньори

Работното време на Kaufland по време на празниците

Магазините ще бъдат с намалено работно време на Великден и Гергьовден

18:03 - 30.04.2024
Важно днес

Кабинетът "Главчев" разреши частна детска болница, докато държавата още не може да построи своя

Новината провокира възмущение на Обществения съвет за Национална детска болница

17:04 - 30.04.2024
Важно днес

Нетаняху обяви, че Израел ще нахлуе в Рафах - със или без сделка за заложниците

В Кайро се проведе нов кръг преговори за прекратяване на огъня

16:55 - 30.04.2024
Важно днес

Мъж с меч уби 13-годишно момче и рани други четирима в Лондон

Предполагаемият 36-годишен извършител е арестуван. Засега разследващите не определят атаката като терористична.

15:39 - 30.04.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през май 2024 г.

Няколко дългоочаквани завръщания, нов Доктор Кой и още

15:23 - 30.04.2024