Васил Терзиев представи рекорден бюджет от 2,576 млрд. лв. за София Снимка: © Столична община

Инвестиции в транспорт, образование и дигитализация - това са основните приоритети на проектобюджета на София за 2024 г. Той беше представен от кмета Васил Терзиев, а размерът му е рекордните 2,576 млрд. лв., става ясно от публикуваната за първи път предварително пълна версия на документа.

Ето кои са най-важните предложения и сфери на инвестиции:

  • Строеж на детски градини, както и проектиране на нови обекти;
  • Подобряване на инфраструктурата – пътна, тротоарна и проектиране и изграждане на многоетажни паркинги;
  • Чистота и зеленина;
  • Дигитална трансформация;
  • Култура и спорт;
  • Граждански бюджети по райони;

Парите на София идват от предимно от държавна субсидия - 1,114 млрд. лв., което е със 137 млн. лв. повече в сравнение с миналата година. По европейски програми се очакват около 112 млн. лв.., което е по-малко от 2023-та. В рекордно голям размер са предвидените средства за транспорт и транспортна инфраструктура, става ясно от представените разчети. 89 млн. лв. от тях ще дойдат отново от Министерския съвет - за компенсации на превозвачите. Останалите приходи, заложени в проектобюджета, ще са основно от местни данъци и такси.

В проекта на икономическата рамка за 2024 г. ще е заложено и 15% увеличение на възнагражденията за транспортните работници, което Терзиев обеща по-рано в четвъртък след среща със синдикатите в бранша, които излязоха на протест.

Протестът на градския транспорт в София приключи. Кметът предлага 15% увеличение на заплатите (ОБНОВЕНА)

Парите от перото за транспорт в новия бюджет ще се използват за доизграждане на основни улици и булеварди, но и за проекти за вътрешноквартални улици, както и за изграждането на многоетажни паркинги.

Строителството и ремонтите на детски градини и училища, инфраструктурата и подобряването на условията в болниците ще са друг основен приоритет за столичната администрация. За целта ще бъдат отделени 594,7 млн. лв.

Основни акценти в публикувания проект на бюджета са:

  • Без повишаване на данъци, но с повишаване на събираемостта;
  • Повече възможности за активно участие на гражданите в управлението;
  • 10% повече за по-зелена София;
  • 50% повече за програма "Култура";
  • Дигитализация на услугите на Общината и стимулиране на иновативни проекти;

"Време е София да влезе в 21-ви век и затова акцент в бюджета за 2024 е дигиталната трансформация. Всички услуги за граждани и бизнес трябва да бъдат достъпни и онлайн, информационната сигурност на СО и районните администрации ще бъде повишена, както и ще се оптимизират и дигитализират вътрешните процеси," е записано в представения от Терзиев документ.

Предвижда се също жителите на София да могат пряко да разпределят общо 5,3 млн. лв. за подобряване на условията в кварталите и решаване на проблемите в тях.

Това е общата сума, която гражданите ще решават как да бъде инвестирана – в подобряване на междублокови пространства, зелени площи, детски площадки или други проекти. При разпределението на т.нар. граждански бюджет са предвидени до 200 000 лв. за всеки столичен район, както и до 500 000 лв. за централната част на София.

"Разчитаме на развитието на активно гражданско общество, което в диалог с нас да работи за решаването на проблемите, с които всички ние се сблъскваме", призова Васил Терзиев.

През 2023 г. - последната година от управлението на Йорданка Фандъкова (ГЕРБ), бюджетът на София беше с много малко по-нисък от предложения сега - 2,555 млрд. лв., но тогава от общината се похвалиха с двоен ръст в сравнение с 2010 г. Той беше приет чак през септември заради това, че нямаше одобрен държавен бюджет за годината. Тепърва се очаква отчет за изпълнението му.

На 25 януари Столичната община организира и публично обсъждане на бюджета в Аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

След публичната дискусия проектобюджетът би трябвало да влезе в дневния ред на Столичния общински съвет (СОС), който да го обсъди и гласува.

СОС обаче все още не е заработил, въпреки че беше избран още в края на откомври миналата година. Причината е, че оттогава не може да се формира мнозинство, което да избере председател, а следващото заседание, на което ще бъде направен пореден опит, е на 25 януари.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024
Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024