„Веднъж на поколение“: Ситуацията в Русия е рядък шанс за вербуване на шпиони Снимка: © Getty Images

Директорът на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ Уилям Бърнс заяви, че продължаващото недоволство от войната на Русия в Украйна предоставя рядка възможност за набиране на шпиони. Според него Евгений Пригожин и бунтът на неговата „Вагнер“ е извадил на показ всички тези вреди.

„Недоволството от войната ще продължи да гризе руското ръководство под постоянната диета на държавната пропаганда и упражняваните репресии“, заяви Бърнс, бивш посланик на САЩ в Москва, по време на лекция пред британската фондация „Дичли“ в Оксфордшир, Англия.

„Това недоволство създава възможност, която се появява веднъж на поколение, за нас в ЦРУ. Няма да я оставим да бъде пропиляна.“

Бърнс определи неотдавнашния бунт на Групата „Вагнер“ като „въоръжено предизвикателство към руската държава“. Повтори казаното по-рано, че става дума за „вътрешно руско дело, в което Съединените щати не са участвали и няма да участват“.

А бунтът на „Вагнер“ е демонстрирал разяждащия ефект от нахлуването на Русия в Украйна. „Поразително е, че Пригожин предшества действията си с язвително обвинение срещу лъжливата обосновка на Кремъл за нахлуването в Украйна и срещу начина на водене на войната от страна на руското военно ръководство“, посочи Бърнс.

Откакто бунтът на Пригожин избухна внезапно и бързо утихна миналия уикенд, Кремъл се опитва да внуши спокойствие. 70-годишният Путин например се зае да обсъжда развитието на туризма и възможностите за икономическо развитие на страната. А външният министър Сергей Лавров твърди, че Русия ще излезе по-силна след случилото се.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024
Важно днес

Десетки хиляди отново протестираха в Грузия, след като парламентът придвижи спорен закон

Недоволството около спорния закон за "чуждестранни агенти" в Грузия продължава

09:40 - 02.05.2024
Текстове от партньори

Кока-Кола ХБК България се подготвя за стажантската програма Coke Internship 2024

Компанията предлага 8 свободни позиции за своята тримесечна платена програма

08:59 - 02.05.2024