Желев: България вече не е приоритет за "Хидрострой", затова отворихме офиси в Дубай и Румъния Снимка: © Screenshot

Собственикът на "Хидрострой" Велико Желев вече смята, че в България бизнес не може да се прави и затова обмисля да изнесе своя в други страни. В интервю за bTV предприемачът изтъкна, че вече няма да бъде от "играчите в страната" и макар че допуска строителната му фирма все пак да участва в някои обществени поръчки, за нея България вече нямала да бъде приоритет.

"В България бизнес не може да се прави. Колкото по-рано избягаме по-добре. Аз затова отворих офиси в Дубай, Саудитска Арабия, Македония и Румъния. Предпочитам да изнесем техниката си в чужбина", коментира той.

Желев беше задържан от властите по-рано през седмицата, а офисите на компанията му бяха претърсени. Впоследствие се разбра, че той е арестуван по обвинения в принуда за поемане на задължения - обект на която е бил негов бивш служител. Разследването започва първо като такова за нанасяне на лека телесна повреда, но после е преквалифицирано. Желев беше пуснат на свобода в сряда под парична гаранция в размер на 20 хил. лв., като в момента има забрана да напуска страната.

Адвокатът му Менко Менков обяви, че иска прокуратурата да разпита 44 свидетели за "така наречения инцидент, защото инцидент не е имало". Той определи твърденията на бившия служител на Желев като неверни.

Освен от бизнеса, собственикът на "Хидрострой" се оплака и от политиците в страната, които, по думите му, като станело време за избори започвали да "ругаят и обиждат строителите". Той обаче не се интересувал кой бил на власт, тъй като компанията му просто изпълнявала условия и договори, определени от ръдржавата.

"Ние сме само строители. Не ни интересува кой от коя партия е. Искаме да има правила. Политиците трябва да го разберат. Инвестирали сме толкова пари в техника, в работна ръка и държим да си стоим в нашата държава", каза той пред bTV.

Желев отново се оправда и за получените десетки милиони авансово за непостроената АМ "Хемус", като прехвърли отговорността за условията по договора върху държавата.

Бизнесменът коментира и разкритията на служебния регионален министър Иван Шишков за пробите, взети от Северната скоростна тангента на София, от които се видя, че липсва близо една трета от предвидения асфалт. Според Желев, министърът е бил подведен.

"Мисля, че Шишков е коректен човек, но е подведен. Няма как един министър, който и да е той, да вземе една ядка и да каже - "тук са откраднати една трета от асфалтите в този път". Не знам кой го подвежда, сигурно има лоши съветници", изтъкна той.

Собственикът на "Хидрострой", чиято фирма работи по изграждането на Северната тангента, все пак допусна, че е възможно да има грешки в части от пътното строителството, тъй като "не сме безгрешни", но затова участъците имали гаранции.

Желев оправда и покупката си от 2016 г. на дружеството "Водстрой 98", свързвано в медиите с Делян Пеевски. Той каза, че е харесал компанията и е видял потенциал в нея, затова е решил и да я купи, като същевременно "през живота си не се е виждал" с депутата на ДПС.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024
Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024