Великобритания санкционира Медведев, Песков, Шойгу и "фабриката за тролове" Снимка: © Getty Images

Правителството на Великобритания наложи допълнителен пакет от санкции, който обхваща 370 руски и беларуски физически и юридически лица.

Сред тях е Дмитрий Медведев – бившият премиер и експрезидент на Русия, който понастоящем е зам.-председател на Съвета за сигурност в Москва.

Още двама от най-близките хора до президента Владимир Путин попадат в черния списък на Лондон – говорителят на Кремъл Дмитрий Песков и министърът на отбраната Сергей Шойгу.

Там са и Мария Захарова – говорителката на руското Министерство на външните работи, както и настоящият премиер Михаил Мишустин.

Санкциите включват замразяване на активите и налагане на забрана за пътувания на територията на Обединеното кралство. От началото на руската инвазия в Украйна страната е наложила подобни наказания на над 1000 физически и юридически лица от Русия и Беларус.

В новия списък 51 от санкционираните са олигарси и членовете на техните семейства, които притежават общо богатство от над 100 милиарда паунда, пише Sky News.

В пакета санкции може да се види още името на Михаил Фридман – основател на най-голямата частна банка в Русия – „Алфа Банк“, който преди дни се разграничи от войната на Путин. Там е Петр Авен, който ръководеше финансовата институция до март 2022 г.

Руските милиардери, които се разграничиха от войната на Путин в Украйна

Мая Болотова – дъщерята на президента на „Транснефт“ Николай Токарев – също е със замразени активи и забрана за пътуване в Обединеното кралство. Същото важи за Алексей Мордашчов (член на най-богатата руска фамилия), Александър Пономаренко (председател на борда на най-голямото летище в Русия - Шереметиево), Андрей Мелниченко (основател на EuroChem Group), Виктор Векселберг (собственик на конгломерата за алуминий, гориво, енергия и телекоми Renova Group).

Децата на руските олигарси между санкциите за милиони и "Не на войната"

Лондон санкционира и представители на подкрепяните от Кремъл медии, разпространяващи руската пропаганда за случващото се в Украйна – като главния редактор на Russia Today Маргарита Симонян.

В списъка е и Internet Research Agency, станала известна като „фабриката за тролове“ на Путин.


Редактор на руския "Първи канал" се появи по време на централните новини с плакат "Спрете войната"

Бивш руски вицепремиер се обяви против войната - искрен ли е, или просто иска да остане шеф на световния шах

От Лондон до Биариц: Активисти окупираха имения на близки до Путин олигарси



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024