Снимка: © Getty Images

Великобритания ще бъде домакин на "Евровизия 2023", след като украинската обществена телевизия оттегли възраженията си и се съгласи да работи с BBC по събитието.

Украйна спечели последното издание с песента "Стефания" на "Оркестър Калуш", което ѝ донесе право на домакинство. Организаторите на конкурса обаче стигнаха до заключението, че няма как той да се проведе безопасно докато тече войната с Русия. Отказът първоначално не се прие добре от местното правителство, което обяви, че е предоставило работещ план, с който гарантира безпроблемното осъществяване на форума.

Преди месец украинският културен Министър съобщи пред The Guardian, че държавата е готова да посрещне събитието и че организаторите от Европейския съюз за радио и телевизия трябва да намерят начин да променят правилата си в интереса на "страна, която се бори за своята независимост и демокрация."

Компромисът е постигнат с решението Великобритания да домакинства, но с програма, "в сърцето на която е славната Украйна". Отбраняващата се от инвазията държава ще се класира директно за големия финал, а логото на "Евровизия" ще бъде със специален акцент върху необичайните обстоятелства, при които се провежда надпреварата.

"Шоуто ще почете културата и наследството на Украйна като победител от конкурса през 2022, както и гордата традиция на "Евровизия" да възхвалява различията чрез музиката."

Тепърва ще се проведе кандидатстването за конкретните британски градове, които ще посрещнат участниците. Глазгоу, Лийдс, Ливърпул и Манчестър вече са проявили интерес.

Не е ясно кой ще покрие разходите по организацията, които обичайно костват на домакина десетки милиона долари.

Това не е първият случай, в който домакин не е действащият победител. Най-скорошният друг такъв пример е от 1980 година, когато Израел предостави това право на Нидерландия поради затруднение да се справи с финансовата тежест на събитието.

Микола Чернотитски от украинската UA:PBC коментира този развой: ""Евровизия 2023" няма да бъде в Украйна, но ще се проведе в подкрепа на Украйна. Благодарни сме на партньорите си от BBC, че демонстрираха солидарност. Уверен съм, че заедно ще можем да придадем на конкурса украински дух и още веднъж да обединим цяла Европа покрай общите ни ценности - мир, подкрепа, отпразнуването на различията и таланта."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Николай Събев отказа да е депутат, но остава "част от отбора на ПП"

"Политическият start-up вече е утвърдена партия, и аз съм спокоен за бъдещето й"

Двама в ГЕРБ, избрани с преференции, се отказаха в полза на Георг Георгиев

Изненадващ следизборен "листопад" в ГЕРБ Ловеч

"Капитан Андреево" ще стане обект от националната сигурност

Напрежението в БАБХ вкара служебния кабинет в обяснителен режим

WSJ: Украйна вече получава повече танкове от бягащите руснаци, отколкото от Запада

Русия се оказа най-големият "доставчик" на тежко въоръжение

Babylon Berlin 4: Новият сезон на култовия германски сериал тръгва по HBO Max

Часовникът спира в Берлин през 1930 г., точно след Голямата депресия и началото на възхода на Нацистката партия на Адолф Хитлер

Директорът на БАБХ Христо Даскалов е уволнен 3 дни след изборите

Даскалов: "Връщането на старите корупционни схеми започна"