Великобритания скърби за Елизабет II, Чарлз III ще бъде официално обявен за крал в събота

"Моментът, в който историята спира", така BBC определи новината за смъртта на най-дълго управлявалият британски монарх кралица Елизабет Втора.

Държавен глава на Обединеното кралство вече е синът на Елизабет - крал Чарлз Трети. От днес започва траур в страната, а държавното погребение ще се състои до две седмици.

Чарлз III ще бъде официално обявен за крал в събота. Чарлз става законен крал веднага след смъртта на Елизабет II и за встъпването му в длъжност не са необходими церемонии, тъй като още от средновековието Англия приема принципа Rex nunquam moritur, т.е., „кралят никога не умира“.

Изразът „Кралят е мъртъв, да живее кралят!“, който мигрира в английския език от френски през Средновековието, е политически принцип: човекът на трона може да умре, но суверенът като политически фигура съществува завинаги.

принц Чарлс

Въпреки това има формална процедура, която ще се извърши в събота в 10 часа - Съветът по унаследяване ще се събере в двореца Сейнт Джеймс, за да провъзгласи Чарлз III за новия владетел на страната. Веднага след това Чарлз трябва да започне обиколка на страната, като първата дестинация вероятно ще е Шотландия.

Около обяд днес той ще се състои среща между Чарлз III и новоизбрания министър-председател Лиз Тръс.

Чарлз Трети и съпругата му Камила, която сега е кралица-консорт, останаха в Балморал през нощта, заедно с другите деца на покойната кралицата – принцеса Ан и принцовете Андрю и Едуард. Те бяха придружени от съпругата на Едуард – Софи, както и от внуците на покойната кралица и синове на Чарлз– принцовете Уилям и Хари.

Крал Чарлз Трети днес се завръща в Лондон за да оглави период на траур, който се очаква да продължи 10 дни, по време на който животът в страната ще бъде забави темпове.

Сигурно ще бъдат отменени много обществени и социални прояви, работата на парламента ще бъде ограничена, но депутатите днес, според протокола, трябва да отдадат почит на Елизабет Втора и да положат клетва на Крал Чарлз Трети.

Кралят ще направи обръщение към нацията, от което вероятно ще научим повече подробности какво ще се случва през следващите дни.

Днес църковните камбани ще бият в цяла Англия днес - в рамките на един час след обяд. Камарата на общините ще се събере в ранния следобед за да отдаде почит на кралицата. Тялото на кралицата ще бъде транспортирано от катедралата Сейнт Джайлс в Единбург към Лондон.

Елизабет II ще бъде погребана след 9 дни в Уестминстърското абатство.

Навсякъде по сградите на монархията и официалните правителствени сгради, на сгради и бази на въоръжените сили знамената ще бъдат свалени наполовина.

Централната банка на Великобритания съобщи, че на този етап банкнотите и монетите с образа на Елизабет, ще продължат да се използват. Тъй като по традиция на британските лири стои образа на краля, следващите монети и банкноти ще бъдат с образа на Чарлз III.

На много места ще се проведат възпоменателни събития, ще има книга за изказване на съболезнования.

кралица Елизабет втора

Британската кралица почина на 8 септември 2022 г. - годината, в която Великобритания отбеляза нейната 70-та годишнина на трона.

По времето на възкачването ѝ, премиер на страната все още е Уинстън Чърчил.

Нейното управление включваше както трансформацията на някогашната Британска империя, така и глобалните превратности от началото и края на Студената война до излизането на страната ѝ от Европейския съюз.

кралица Елизабет втора

Емблематична с поддържането на политическа неутралност, през 2010 Елизабет Втора завършва по този начин речта си пред Общото събрание на ООН.

"Надявам се, че когато бъдещите поколения съдят за действията ни, нашата искреност, готовността ни да водим и решителността ни да направим нужното ще издържат изпитанията на времето. В утрешния свят всички трябва да работим заедно и по-енергично от всякога, ако наистина искаме да сме обединени нации".

кралица Елизабет втора


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024