Верният на Борисов Манфред Вебер беше мощно освиркан в Европейския парламент

Острата размяна на реплики между председателя на ЕНП Манфред Вебер и лидера на "Зелените" в Европарламента Ска Келер отекна и в България след споменаването на Бойко Борисов в защитната реч на германския евродепутат.

Вебер и Келер се сблъскаха по време на дебата по повод годишната реч на Урсула фон дер Лайен за състоянието на ЕС, а планираното за по-късно обсъждане на ареста на Борисов (по искане на ЕНП) допълнително повиши напрежението между двамата.

На финала на изявлението на Вебер се стигна до бурно недоволство от страна на леви и зелени евродепутати заради това, че председателят на ЕП Роберта Мецола (ЕНП) не отне думата му въпреки изтеклия 1-минутен срок за финално изказване.

Повод за спора беше решението на Келер да обвини дясната партийна група в ЕП за предизборната коалиция между "Форца Италия" на Силвио Берлускони с две крайнодесни партии в Италия - "Лигата" на Матео Салвини и "Братята на Италия" на Джорджа Мелони. Изборите в Рим ще се проведат само след 10 дни.

"Г-н Вебер, внимавайте с кого сключвате партньорства. Наблюдавайки Италия, виждаме, че играете рискована игра с демокрацията и споделените ни ценности - само заради властта. Това пак може да доведе до негативни последици за всички нас. Група, която претендира да е част от демократичното мнозинство, не би трябвало да си партнира с хора, които носят тениски на Путин (б.р. Матео Салвини), нито с партии с фашистко лого. Не в Италия, не в Испания, не в Швеция. Не в Европейския парламент, никъде и никога. И е малко странно да го казвам като представител на "Зелените", но центристката десница има много важна роля в Европа и част от тази мисия е да не допуска крайната десница. Ако отворите вратите за тях, правите много лоша услуга на Европа. Вярвам, че е лоша услуга и за вашата партия", каза Ска Келер в началните си забележки по речта на Фон дер Лайен за състоянието на съюза.

Отговорът на Манфред Вебер дойде часове по-късно, тъй като лидерите на политическите групи можеха да направят реплика едва в края на дебатите.

"Искам да кажа едно нещо, когато говорим за проевропейци и антиевропейци. Не бива да политизираме този въпрос", започна Вебер, с което предизвика смях сред някои от опозиционните евродепутати в залата в Страсбург.

Вебер реши да върне топката в полето на "Зелените" и европейските социалисти, като даде примери за съмнителни позиции на техни представители в няколко национални кабинета.

"В испанското правителство членува "Подемос". Трима министри на "Подемос" гласуваха срещу членството на Финландия и Швеция в НАТО. И това е в коалиция със социалистите. Имаме "Пет звезди" в управлението на Италия заедно с "Лигата". Тук никой не поиска дебат по тази тема, а това се случи в Италия. Давам ви още един аргумент. Във Франция има коалиция между Зелените и Меланшон, а Меланшон публично обяви, че няма да спазва европейското законодателство, ако вземе властта. Това беше позицията на Меланшон. Ще ви дам и още един пример - в последната конференция на партиите дебатирахме ситуацията в България. Двама независими съдии... не, това наистина е сериозно... казаха, че задържането на опозиционния лидер в България е било незаконно. Аз исках само да повдигнем дебат за върховенството на закона в България, но това беше отхвърлено от "Зелените". Така че не политизирайте нещата", коментира още Вебер.

Изявлението му трябваше да се ограничи до 1 минута, с колкото разполагаха и всички останали лидери на политически групи в ЕП в края на дебата, но лидерът на ЕНП продължаваше да говори въпреки видимото недоволство на останалите евродепутати извън собствената му партийна формация.

Нито Вебер, нито представители на споменатите политически сили задълбочиха дебата с обяснения за това защо се стига до неадекватни коалиции между партии без идеологическа близост в ЕС на фона на все по-отслабващата роля на традиционната десница и левица.

Вкарването на България в контекста на дебатите стана неслучайно - ЕНП вече си беше осигурила дискусия по повод мартенския арест на Борисов за късния следобед на 14 септември, с други думи, Вебер само даде тон за предстоящите обсъждания.


Как Кремъл се опитва да се меси в изборите в Италия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон за рисковете пред ЕС, ако няма реформи

Френският президент призова ЕС да се обедини срещу предизвикателствата

15:08 - 25.04.2024
Важно днес

Общинските съветници на БСП в София не послушаха Нинова и отказаха да сменят лидера си

Иван Таков ще продължи да е председател на групата на БСП в СОС

14:12 - 25.04.2024
Млада България

Двете лица на Gen Z в България: Какво отличава тийновете от останалите младежи

Всичко е в полза на младите, но социалният и финансовият им статут са пречка

12:31 - 25.04.2024
Важно днес

И в СЕМ ще има ротация: Наплатанова и Велева поемат временно председателство (Обновена)

Габриела Наплатанова и Симона Велева са двете предложения за нов председател на СЕМ

11:04 - 25.04.2024
Политика

Кой ще прави избори или как ГЕРБ оглави почти всички районни избирателни комисии

В 26 от 31 комисии съставът е определен служебно от ЦИК - в полза на ГЕРБ и ДПС

11:03 - 25.04.2024