Верният на Борисов Манфред Вебер му пожела отново да е премиер Снимка: © Getty Images

Председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер е пожелал на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов още веднъж да стане министър-председател на България. С това се похвалиха от пресцентъра на партията, която събра най-много гласове на изборите на 2 октомври. Те цитират поздравителния адрес на председателя на ЕНП.

В него той казва, че преговорите за съставяне на правителство "няма да бъдат лесни", но е убеден, че Борисов ще направи всичко възможно, за да обедини политическите сили около "силна и успешна управленска програма".

Според Вебер изборният успех е ясен сигнал за това, че "българските граждани очакват политическо лидерство с доказан опит", което да им осигури нужната стабилност.

„Успехът е резултат също така от решимостта на двете партии да останат верни на техните дясноцентристки ценности, принципи и проевропейски възгледи. Като председател на ЕНП винаги се радвам да виждам партиите ни членки да си сътрудничат, тъй като само единството в дясно-център политическото пространство, може да ни позволи да изпълним очакванията на нашите граждани”, казва Вебер в поздравителния си адрес.

Това не е първият път, в който лидерът на ЕНП се застъпва за водача на ГЕРБ. През март по време на ареста на Борисов, той изрази позиция, че от европейската партия са "силно обезпокоени" от събитията.

Миналия месец Вебер беше освиркан от евродепутати, докато говореше за ареста на лидера на ГЕРБ. Реакциите в залата бяха предизвиквани веднага, след като председателят на ЕНП каза, че “двама независими съдии са обявили ареста на опозиционния лидер в България Бойко Борисов за незаконен”, което по думите му е “наистина сериозно”.

Острата реакция на негодувание започна, когато Вебер влезе в спор със съпредседателката на групата на "Зелените" в ЕП, а заради него насроченият дебат за ареста на Борисов така и не се състоя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Още атаки над политици в Германия: ще има ли по-строги наказания за нападателите?

Последният случай е с Франциска Гифи от СДП, тя не е пострадала сериозно

12:13 - 08.05.2024
Живот

"Евровизия" започна с пропалестински протест въпреки забраната

Шведът Ерик Сааде се появи с палестински символ на първия полуфинал на конкурса

10:45 - 08.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин спря дори "Евровизия". Как Пекин и Белград поддържат "желязна дружба"

Визитата на китайския президент прекъсва дори програмата на обществената телевизия

10:14 - 08.05.2024