Снимка: © Faceook

Първите снимки на горящия руски крайцер "Москва" породиха серия от експертни мнения за причините за потъването на кораба. 

Украйна твърди, че крайцерът е потопен с два удара от ракети "Нептун", докато руската версия гласи, че се е случил инцидентен пожар, който е детонирал боеприпаси на флагмана на Черноморския флот. 

Изображенията, които се появиха в понеделник, създадоха съмнения в достоверността на руските данни за корабокрушението. 

Снимките са направени в момент, в който "Москва" вече е изгубила значителна част от плавателността си, а увредената ѝ страна се е наклонила към водата. Корпусът на крайцера е пресечен от пукнатина и следи от огън. 

Skynews цитира британски военни експерти, които посочват, че спасителните лодки на "Москва" липсват от обичайната си позиция на палубата, което предполага, че моряците вероятно са имали достатъчно време, за да напуснат горящия кораб. 

Това подкрепя твърдението на руското военно министерство, че екипажът е успял да се евакуира. Снимките обаче не са индикация за това колко души са оцелели при избухването на огъня и колко са стигнали до спасителните лодки

В руските социални мрежи вече има няколко свидетелства на родители на моряци от крайцера, които съобщават, че синовете им са безследно изчезнали при потъването на кораба. 

Друг анализатор обръща внимание на основните точки на повреди по кораба, като стига до извода, че ракетният обстрел не може да бъде изключен и остава основна предполагаема причина за ликвидирането на "Москва". 

Част от повредите по страната на корпуса са видими под линията на горящия огън, но от снимките трудно може да се разбере дали те са причинени от ракети или не. Следите от пушек по кърмата показват, че вероятно пожарът е бил още по-сериозен преди момента на заснемането. Анализаторът не изключва малко след това да се е стигнало до катастрофална експлозия на някоя от противовъздушните или противокорабните ракети на борда на "Москва". 

Краткият видеоклип от мястото на потъването на "Москва" показва още една "дупка" в официалната руска версия - че крайцерът е изгубил способността да плава поради морска буря. Всъщност записът показва, че времето е относително спокойно, морето не се вълнува и не вали дъжд. 

Джон Конрад, американски морски капитан и автор на книга, посветена на корабните пожари, публикува в Twitter своите предположения за инцидента.

Според него, "Москва" не е била в непосредствена опасност от потъване по време на заснемането на клипа и снимките, защото водната линия все още се намира достатъчно ниско от борда.

Липсващите спасителни лодки, според Конрад, са сигнал, че екипажът е напуснал кораба, вместо да се опитва да го спасява. Има вероятност под палубата да са се намирали още моряци, но престоят в двигателното помещение без адекватно охлаждане и без помощ отвън би било "самоубийствено". 

Черният плътен дим, който излиза от "Москва", предполага, че се е стигнало до сериозен пожар с много висока температура. Тъмният пушек е резултат от изгарянето на тежки горива или синтетични материали. 

Конрад допуска, че капитанът на "Москва" е напуснал кораба твърде рано, пренебрегвайки стратегическите последствия от загубата на крайцера. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Вучич: Моята задача като президент е да се грижа за Сърбия, а не за Европейския съюз

Той увери, че Сърбия не е подкрепила нито една декларация на ЕС за санкции срещу Русия

Руската офанзива в Донбас се засилва, Украйна изключва прекратяване на огъня

"Войната няма да спре, тя просто ще бъде поставена на пауза, а след това руснаците ще започнат още по-кървава и мащабна офанзива", твърди съветникът на украинския президент

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония

Нов спор между Германия и Полша заради танковете за Украйна

Берлин не може да достави исканите танкове Leopard от най-ново поколение за Варшава