Вежди Рашидов подава оставка като депутат и напуска ГЕРБ Снимка: © Народно събрание

Бившият председател на Народното събрание Вежди Рашидов ще подаде оставка като депутат вследствие на скандала, който предизвика с обидните си думи по адрес на жени - жертви на насилие.

Рашидов заявява още, че напуска и партия ГЕРБ и се отказва от политиката.

В понеделник партията му разпореди да подаде оставка (само) от ръководните постове в Комисията за култура и медии в Народното събрание и от Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

Сега Рашидов явно е решил да се откаже изцяло от членството си в партийната организация, чрез която получи два мандата като министър на културата и още няколко като народен представител.

Настояването за оттеглянето му от Народното събрание дойдоха от Българския фонд за жените - правозащитна организация, която заяви, че не приема извинението му за скандалните изявления. Призиви за оставка на Рашидов дойдоха и по време на втория протест срещу насилието в София.

Вежди Рашидов се завърна в парламента след временно оттегляне от политиката (провокирано от катастрофата, която той предизвика на бул. "България" в София прз 2021 г.), като първо влезе през листата на ГЕРБ в Пловдив-град, водена от Бойко Борисов, а през април 2023 - от Пловдив-област.

Като най-възрастен народен представител, Рашидов откри двата последни парламента, а в разгара на междупартийната блокада в 48 Народно събрание той беше избран и за титулярен председател.

През есента на 2022 г., още преди парламентът да се събере, Рашидов предизвика критична реакция от страна на Бойко Борисов, след като обяви, че ако руският посланик Елеонора Митрофанова не бъде поканена на първото заседание на НС, това щяло да е равнозначно на обявяване на война.

Тогава председателят на ГЕРБ разпореди на всеки депутат от партията си "дори да има лично мнение - да го изразява по всички други теми. По тази тема няма да правя компромис с никого".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024