Вежди Рашидов подава оставка като депутат и напуска ГЕРБ Снимка: © Народно събрание

Бившият председател на Народното събрание Вежди Рашидов ще подаде оставка като депутат вследствие на скандала, който предизвика с обидните си думи по адрес на жени - жертви на насилие.

Рашидов заявява още, че напуска и партия ГЕРБ и се отказва от политиката.

В понеделник партията му разпореди да подаде оставка (само) от ръководните постове в Комисията за култура и медии в Народното събрание и от Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

Сега Рашидов явно е решил да се откаже изцяло от членството си в партийната организация, чрез която получи два мандата като министър на културата и още няколко като народен представител.

Настояването за оттеглянето му от Народното събрание дойдоха от Българския фонд за жените - правозащитна организация, която заяви, че не приема извинението му за скандалните изявления. Призиви за оставка на Рашидов дойдоха и по време на втория протест срещу насилието в София.

Вежди Рашидов се завърна в парламента след временно оттегляне от политиката (провокирано от катастрофата, която той предизвика на бул. "България" в София прз 2021 г.), като първо влезе през листата на ГЕРБ в Пловдив-град, водена от Бойко Борисов, а през април 2023 - от Пловдив-област.

Като най-възрастен народен представител, Рашидов откри двата последни парламента, а в разгара на междупартийната блокада в 48 Народно събрание той беше избран и за титулярен председател.

През есента на 2022 г., още преди парламентът да се събере, Рашидов предизвика критична реакция от страна на Бойко Борисов, след като обяви, че ако руският посланик Елеонора Митрофанова не бъде поканена на първото заседание на НС, това щяло да е равнозначно на обявяване на война.

Тогава председателят на ГЕРБ разпореди на всеки депутат от партията си "дори да има лично мнение - да го изразява по всички други теми. По тази тема няма да правя компромис с никого".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Спаси София" публикувa автобиографиите на новите кадри в общинските дружества

В четвъртък с гласовете на ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ" и отцепниците от "Възраждане" бяха сменени бордовете на шест ключови общински фирми.

19:39 - 16.07.2024
Кино и сериали

Том Круз виси от борда на самолет в поредна смела каскада за "Мисията невъзможна"

На разпространен в социалните мрежи видеоклип се вижда как 62-годишният актьор се държи за долната част на жълт биплан Stearman

18:48 - 16.07.2024
Важно днес

15 къщи изгоряха в пловдивското село Отец Паисиево, Голям пожар има и в Стрелча

Пожарникари и доброволци се надпреварват с пламъците и горещото време в цялата страна.

18:08 - 16.07.2024
Важно днес

Българин стана единственият ученик в света с "двойно злато" от олимпиади по биология и химия

Виктор Лилов е единственият европеец в топ 10 на Международната олимпиада по биология за 2024 г.

17:13 - 16.07.2024
Важно днес

Гърция ограничава работата на някои работещи заради високите температури

Мярката в Гърция ще се отнася за редица професии, сред които строители, доставчици на храна и куриери

17:10 - 16.07.2024