Висшата лига обвини "Манчестър Сити" за системни нарушения на финансовите правила на английското футболно първенство.

Това е второто сериозно обвинение в неизпълнение на изискванията за прозрачност на приходите и разходите, след като през 2020 г. УЕФА опита да наложи 2-годишна забрана над "Сити" за участие в европейски футболни първенства.

Общият брой на установените нарушения са близо 100 за 9-годишен период.

Нарушенията засягат мащабен период от 2009 до 2018 г.

  • Клубът е нарушил задължението си да предоставя коректна финансова информация на Висшата лига, която да дава ясна и честна картина за приходите, оперативните разходи и свързаните лица.
  • Нарушено е и правилото за предоставяне на пълна информация за възнагражденията на мениджъра на клуба, като става дума за периода от 2009 до 2013 г., когато треньорът на "Сити" беше Роберто Манчини (селекционер на националния отбор на Италия).
  • Не е предоставена пълната информация за възнагражденията на играчите между 2010 и 2016 г.
  • Не са спазени и правилата на Висшата лига за изпълние на задълженията на клубовете спрямо УЕФА, която поставя изисквания за финансов феър плей. Правилата забраняват прекомерните разходи на клубовете, които създават изкуствено конкурентно предимство на отборите с богати спонсори.
  • Нарушени са правилата на Висшата лига за доходност и устойчивост на клуба между 2015-2018, както и правилата за съдействие на инспекторите от Висшата лига по време на вътрешни проверки.

Обвиненията срещу "Сити" създават сериозен проблем за клуба.

През 2020 г. те успяха да спасят европейския си лиценз след обжалване пред Спортния арбитражен съд, но понесоха глоба в размер на 10 млн. евро.

Наказанието им беше отменено отчасти поради това, че УЕФА е допуснала клубът да нарушава правилата за финансов феър плей с години, преди да вземе каквито и да е мерки.

Висшата лига обаче няма давностни срокове за разследване на предполагаемо неспазване на изискванията за финансова отчетност.

Вътрешната проверка в Англия срещу "Манчестър Сити" започна още през март 2019 г.

Предстои установените нарушения да бъдат разгледани от независима комисия, която може да наложи доста строги наказания на клуба.

  • Отстраняване на отбора от мачове
  • Отнемане на точки
  • Препоръка за преиграване на някои мачове
  • Препоръка за изключване на "Сити" от Висшата лига
  • Парична глоба
  • Спиране или отказ от регистрация на футболисти, и други.

От 2008 г. насам "Манчестър Сити" е собственост на City Football Group, чийто мажоритарен акционер е милиардерът шейх Мансур бин Заед Ал Нахиян, член на кралското семейство на емирството Абу Даби.

City Football има дялове във футболни отбори в САЩ, Австралия, Индия, Япония, Испания, Бразилия, Уругвай, Китай, Белгия, Франция и Италия, но "Манчестър Сити" е най-важният бранд на холдинга.

52-годишният шейх Мансур е вицепремиер на Обединените арабски емирства и е брат на действащия президент на ОАЕ Мохамед бин Зайед Ал Нахиян.

Откакто "Сити" стана негова собственост, клубът спечели 17 титли във вътрешното първенство на Англия - единственият трофей, който досега им убягва, е купата на Шампионската лига.

Преди години Spiegel публикува журналистическо разследване, според което собствениците от Абу Даби са нарушавали финансовите правила, като са плащали значително по-големи суми за привличане на играчи и за Роберто Манчини, отколкото са разкривали в официалните си документи - а спонсорските договори на компании от Емирствата всъщност са доплащани в голяма степен от шейх Мансур, отново в нарушение на регулациите.


Драматичен обрат направи "Манчестър Сити" шампион, фенските нахлувания на терена отново доведоха до ексцесии


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024