ВКС връща в съда делото срещу Боян Расате за нападението над ЛГБТ активист Снимка: © Булевард България

Върховният касационен съд (ВКС) връща обратно в съда делото срещу бившия кандидат за президент Боян Расате за нападението срещу ЛГБТИ-центъра Rainbow Hub в София. Той беше обвинен в хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда на активистка.

Сега Софийският апелативен съд ще трябва отново да се произнесе по случая. Расате, чието истинско име всъщност е Боян Станков, беше осъден през юли 2023 г. на "пробация" за срок от 6 месеца и глоба в размер на 2000 лв.

Обвинението срещу него е заради нападение срещу център, подпомагащ хора от ЛГБТИ+ общността, извършено няколко дни преди президентските избори през 2021 г. Група от около 10 души нахлува по време на среща на общността, а един от активистите от фондация "Билитис" - Глория Филипова, е ударена.

По това време Расате е кандидат за президент и притежава имунитет. Обвиненията срещу него все пак бяха повдигнати, след като Централната избирателна комисия (ЦИК) се съгласи да свали имунитета му.

Съдът го осъди Расате за хулиганствио, но не прие, че то е било извършено с изключителна дързост. Пред съда политикът твърдеше, че не той, а служителите в центъра, сами са изпочупили имуществото си.

Върховните съдии посочват в последното си решение, че Софийският апелативен съд не е взел предвид всички доказателства и така случаят не е изследван обективно. Те констатират непълнота на мотивите в постановения съдебен акт наред с други пропуски.

Въпреки наложената присъда Боян Расате продължи с политическите си опити и след президентските избори през 2021 г.. Той беше кандидат за народен представител от два избирателни района за изминалите парламентарни избори на 9 юни, както и кандидат за евродепутат от "Български национален съюз - НД". Партията обаче е събрала само 0.10% подкрепа и в двата вота.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

САЩ дават 5 млн. долара за информация, свързана с Ружа Игнатова

Българските власти ще ѝ повдигнат задочно обвинение

14:04 - 26.06.2024
Важно днес

Какво ни казаха ЕЦБ и Брюксел за еврозоната

България ще поиска извънреден доклад от ЕЦБ в края на годината

13:35 - 26.06.2024
Технологии

Музикални компании съдят AI стартъпи за авторски права

"Застрашават цялата музикална екосистема", казват Sony, Universal, Warner и други

12:13 - 26.06.2024
Европейски дневници

Как ПП полуизбегна ДПС в едно европейско семейство

ПП-ДБ се раздели в Европейския парламент

11:36 - 26.06.2024