Владимир Малинов отива в САЩ заради АЕЦ "Козлодуй"

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов заминава на работно посещение в Съединените американски щати през следващата седмица.

Във Вашингтон ще се проведе първото заседание на Управляващия комитет по Междуправителственото споразумение между двете страни за сътрудничество по проекта за изграждане на ядрена мощност на площадката на АЕЦ "Козлодуй".

По време на визитата Малинов ще се срещне с помощник държавния секретар по въпросите на енергийните ресурси на САЩ Джефри Паят. Планирана е среща и с помощник секретаря по международните въпроси в Департамента по енергетика на САЩ Андрю Лайт.

Владимир Малинов ще разговаря с представители на финансиращи институции като Американската корпорация за международно развитие (U.S. DFC), както и с федералната агенция за експортно кредитиране на САЩ EXIM Bank, за да обсъди възможностите за участие в реализацията на проекти в българския енергиен сектор.

В края на 2023 година правителството на Николай Денков обяви рестарт на проекта за построяване на два нови ядрени блока в АЕЦ "Козлодуй". Кабинетът взе решение за отпускане на 500 млн. лева на специалното дружество "АЕЦ Козлодуй Нови мощности", което трябва да реализира строителството, като планът е 7-и блок да е готов до 2033 г.

Паралелно с реализацията му ще върви и подготовката за още един - осми реактор в централата в Козлодуй. Идеята е строежът да върви паралелно, за да се осигурят нуждите на енергийната система в бъдеще.

Става дума за американски реактори по технологията AP 1000. "Уестингхаус" подписа през април договор с проектната компания "АЕЦ Козлодуй Нови мощности" за предварителни инженерни дейности за изграждане на 7-и блок с такъв реактор. Технологията още не е стъпила в Европа - реактори от това поколение все още има само в САЩ и Китай, като България може да стане първата европейска страна, която да въведе американските реактори.

В края на февруари 2024 година парламентът окончателно ратифицира споразумението между България и Съединените щати за ядрено партньорство, включително в проекта по изграждане на 7 и 8 блок на АЕЦ „Козлодуй“.

Преди това Народното събрание реши България да преговаря с южнокорейската фирма "Хюндай" за строежа на новите енергийни блокове.

Алтернативното предложение на "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) беше за удължаване на срока за преговори и включването на още един участник - американската компания "Бехтел", с която "Уестингхаус" работи в Чехия и Полша. То не беше прието от парламента.

"Уестингхаус" и 5 български компании ще строят заедно 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

НС направи важни крачки към приемане на еврото и взе решение за ускоряване на процеса

Парламентът постави като цел 1 юли 2025 г. за приемане на еврото у нас

17:56 - 26.07.2024
Технологии

Vivacom навлиза ударно в света на гейминга с турнира „Game ON“

Популярни геймъри, техните фенове и специални гост-звезди влизат заедно в епичен сблъсък за награда от 15 000 лева

17:46 - 26.07.2024
Важно днес

Русия арестува бивш зам.-министър на отбраната и го обвини в корупция

Офицерът е един от най-дълго служилите служители в областта на руската отбраната.

17:25 - 26.07.2024
Важно днес

МОН предлага две по-дълги ваканции за учениците

МОН с предложение за ваканциите и неучебните дни през учебната 2024/25 г.

15:28 - 26.07.2024