Горанов за "Магнитски": Не мога да се припозная в мотивите на САЩ. Те са фактологичнo неверни Снимка: © Screenshot/bTV

"Не знам как се стига до такова решение, но четейки мотивите - аз не мога да ги припозная, защото знам, че те са фактологичнo неверни". Така бившият министър на финансите от ГЕРБ Владислав Горанов коментира включването му в американския списък със санкционирани по закона "Магнитски".

В интервю пред bTV Горанов каза, че все още е член на ГЕРБ, въпреки че само преди дни лидерът на партията Бойко Борисов твърдеше обратното.

"Разбира се, че съм член на ГЕРБ. Със сигурност аз повече от две години не съм в ръководните органи на партията. Това, че оставам в нея и имам много приятели там - не мисля, че е някакъв проблем", коментира той.

През лятото на 2020 г. Горанов беше отстранен от поста на финансов министър в кабинета "Борисов 3", като тогава самият Борисов намекна, че го прави заради съмненията за връзки между министъра и Делян Пеевски. Горанов обаче бързо беше реабилитиран като финансов експерт на ГЕРБ. Малко след новината за включването му в списъка "Магнитски", Борисов бързо се разграничи от него и реши да “напомни”, че бившият финансов министър отдавна не бил член на партията.

В списъка със санкционирани бяха включени и още четири лица - бившият министър на енергетиката Румен Овчаров (БСП), нягокашният директор на АЕЦ "Козлодуй" Александър Николов, както и бившите депутати от БСП Иван Генов и Николай Малинов. Основанието за санкциите според Министерството на финансите на САЩ е "широкото им въвличане в корупция в България".

Горанов обаче намира оценката на американските власти за "притеснителна и разочароваща" и смята, че те са били подведени.

"Аз уважавам позицията на американската държава. Не уважавам мотивите ѝ и смятам, че те са били подведени. Хубавото на обективните факти е, че те ще все някога ще излязат", допълни бившият финансов министър.

Обвиненията срещу Владислав Горанов са за "законодателни манипулации". Финансовото министерство на САЩ посочва, че той "е използвал своята позиция като министър, за да улеснява подкупването на български чиновници и да лиши българското правителство от данъчни приходи в полза на български олигарси".

"Представятели си, че съм бил подкупвал мои служители? Защо да го правя, като аз мога да им наредя? Не съм чул до тук във всички разследвания някой да е казал, че съм го карал да прави едно или друго нещо", коментира той.

Бившият министър за пореден път отрече да има нещо общо с подкупи от Васил Божков (също санкциониран по "Магнитски"), както и с ДПС или Делян Пеевски. Горанов разказа, че се познавал с Пеевски от времето, когато последният бил зам.-министър в Министерството на бедствията и авариите и често се виждали на работни срещи.

По думите му, постоянно се "чували гласове", че е близък до ДПС, защото като финансов министър той отказвал да дели общините и отпускал средства на местната власт, представлявана от ДПС. За тези си действия той бил критикуван от някои от своите колеги от ГЕРБ .

"Тази връзка с ДПС е удобна спекулация", изтъкна Горанов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев смени служебния министър на външните работи с Даниел Митов след закана от Борисов

Предложението е мястото му да заеме Даниел Митов

22:15 - 15.04.2024
Важно днес

Живко Коцев е призован в антикорупционната комисия за повдигане на обвинение

Бившият главен секретар на МВР е извикан в петък, но ще се яви в сряда

21:10 - 15.04.2024
Важно днес

"Продължаваме промяната" не вижда възможност за преговори с ГЕРБ след вота

Партията очаква компроматна война по време на кампанията

19:53 - 15.04.2024
Важно днес

Борисов издигна Фандъкова "на първо място като депутат за изборите" (Обновена)

Борисов обяви решението в присъствието на бившия кмет на София

18:40 - 15.04.2024
Важно днес

"Зелено движение" напуска ПП-ДБ, отива на избори "в друг формат"

От ноември 2023 г. съпредседатели на "Зелено движение" са Тома Белев и Даниела Божилова, която е и настоящ депутат.

16:20 - 15.04.2024
Важно днес

Докато руският Орск е под вода, семейството на кмета си купува имоти в Дубай

Ново разследване на Фонда на Навални разкри съмнения за корупция в тежко пострадалия град

15:30 - 15.04.2024
Важно днес

Китайската Temu се изправя пред по-строги регулации в Европейския съюз

Temu обяви около 75 милиона средномесечни активни потребители в ЕС

14:16 - 15.04.2024