Властите в Китай не харесват инфлуенсърите, които парадират с богатството си Снимка: © Getty Images

Онлайн инфлуенсъри от Китай, известни с луксозния си начин на живот, изчезват от местните социални медии. Причината - правителството се обяви против демонстрацията на богатство.

Китайски инфлуенсърСред засегнатите е Уан Хунчаншин, наричан още "китайската Ким Кардашиян". Самият той споделя, че притежава седем имота в китайската столица Пекин и че никога не излиза от къщи с дрехи и бижута на стойност под 1,4 млн. долара.

На видеоклипове, които инфлуенсърът често публикува в интернет, се вижда личната му прислуга, колекция чанти Hermès и спортни автомобили, отбелязва NBC News.

В края на май акаунтът му в Douyin (китайска версия на TikTok) става недостъпен за неговите 4,3 милиона последователи. При търсене се появяваше съобщение, че той е блокиран "поради нарушаване на самодисциплината".

Акаунтите в Douyin на други онлайн инфлуенсъри, които са публикували подобно съдържание, като Young Wealthy Lord Bai с 2,9 милиона последователи, и Abalone Sister с 2,3 милиона последователи, също са били блокирани, пише The Economist в своя публикация по темата.

Всички те са сред първите "жертви" на санкциите от страна на комунистическата власт.

През април китайският интернет регулатор обяви кампания срещу инфлуенсърите, които "създават "милионерска" самоличност, умишлено демонстрирайки луксозен живот, за да привличат последователи и трафик".

Това не е първият случай, в който китайските власти се опитват да контролират интернет, за да се борят със социални тенденции, възприемани като неправилни.

През 2022 г. службите публикуват "кодекс за поведение", който забранява на водещите на предавания на живо да "показват или да парадират с луксозни стоки, бижута, пари в брой или други активи".

Мярката има за цел да създаде впечатление за ограничаване на неравенството в китайското общество, като "накаже" свръхбогатите. Хората и компаниите с големи печалби са насърчавани да допринасят повече за обществени цели, отколкото за личния си висок стандарт на живот.

Санкциите срещу "парадирането" с луксозни стоки всъщност не е спряло натрупването на все по-голямо индивидуално богатство. Според доклад на британската консултантска компания Knight Frank, Китай ще има 47% ръст на броя на личностите с най-голямо нетно състояние към 2028 г., докато в глобален план увеличението ще е по-скромно - с 28%.

Големите мултинационални банки също развиват услугите си за управление на богатството на китайски клиенти.

На този фон, много луксозни марки свалят цените в Китай, тъй като се натрупват голямо количество непродадени стоки.

Според The Economist, възможно е това да има общо с репресиите срещу влиятелните личности в страната. В условията на вяла икономика китайските потребители започват да харчат по-малко за чанти Balenciaga и портфейли Gucci. А големите луксозни брандове вече не могат да разчитат на местните влиятелни инфлуенсъри за реклама.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Властите започват евакуация на хора, които живеят в района на Гара Елин Пелин (Обновена)

По първоначална информация има пострадали.

18:41 - 25.07.2024
Европейски дневници

България е доникъде с предложенията за еврокомисари, а ЕК даде краен срок

България все още е в следизборна безизходица и не е ясно какво ще се случва с кандидатите за еврокомисари

17:40 - 25.07.2024
Важно днес

"Александровска" болница спира аутопсиите - моргата е препълнена

Това може да блокира работата по разследвания, алармира прокуратурата

17:02 - 25.07.2024
Млада България

Защо 25% от поколението Z водят родителите си на интервюта за работа

В сравнение с поколенията преди тях, Gen Z имат по-особено отношение към работата

16:34 - 25.07.2024
Бизнес

OTP Group, част от която е и Банка ДСК, e най-добре представящaта се банка в Европа, според S&P

OTP Group оглави първата класация на S&P Global Market Intelligence за най-добре представящите се банки в Европа за 2023 година

15:59 - 25.07.2024
Важно днес

ПП-ДБ поискаха създаването на парламентарна комисия срещу кмет на ГЕРБ

В мотивите към проекта се посочва, че жители на Доспат и представители на местния бизнес твърдят, че са "жертви на множество случаи на репресия от страна на кмета.

15:58 - 25.07.2024
Европейски дневници

ЕК завежда дела срещу България в съда на ЕС заради няколко нарушения

ЕК е завела три дела срещу България по различни законодателни нарушения

15:10 - 25.07.2024