Властите в Лондон задържаха руски олигарх Снимка: © Getty Images

58-годишен руски олигарх е бил задържан в резиденцията си в Лондон, която е на стойност няколко милиона лири, съобщава британската Национална агенция за борба с престъпността, цитирана от Reuters и Associated Press.

По информация на ТАСС, цитирана от БТА, става дума за Михаил Фридман. Руската агенция се позовава на източник от обкръжението на бизнесмен, който казва, че Фридман е бил задържан, но впоследствие пуснат под гаранция.

В новината на Reuters и Associated Press не се посочва име, само се твърди, че е бил арестуван състоятелен руски бизнесмен по подозрения в пране на пари, заговор за измама спрямо британското вътрешно министерство и заговор за лъжесвидетелстване.

Друга причина за ареста му е бил опит за възпрепятстване на полицай, когато се е опитал да вземе чанта, съдържаща хиляди лири в брой, пише BBC.

Акцията е била извършена в четвъртък като част от мерките срещу корумпирани олигарси. Руското посолство поиска от външното британско министерство информация за причините за ареста.

Reuters пояснява, че става дума за 58-годишен бизнесмен, като освен него са били задържани 35-годишен мъж, работещ в резиденцията му в Лондон и 39-годишен мъж, който е бил бивш приятел на настоящата партньорка на бизнесмена. Отново за престъпления, включително пране на пари и заговор за измама.

И тримата мъже са освободени под гаранция. Над 50 служителите на британските служби за участвали в акцията.

Тя е част от усилията на британските власти да пресече дейността на корумпирани международни бизнес фигури и техните спомагатели.

Михаил Фридман, Алишер Усманов, Николай Токарев - кои са санкционираните от ЕС олигарси?

"Алфа банк" обаче излезе с официална позиция, че Фридман си е у дома и не е бил арестуван, като "няма никакво отношение към тази история". На 1 март основателят на "Алфа груп" напусна съвета на директорите на банката, след като попадна в списъците със санкциите от страна на ЕС срещу Русия и обкръжението на Путин.

Фридман бе сред първите олигарси, които открито призоваха Путин да прекрати войната в Украйна. Макар да е един от най-богатите хора в Русия, той е роден в западния украински град Лвов - там живеят неговите родители, които са украински граждани.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024
Важно днес

Гешев обвини комисията "Нотариуса" в предизборно шоу, направи свое и закри седянката (Обновена)

Трима поканени адвокати също не се явиха пред депутатите

13:10 - 16.04.2024