Снимка: © Президентство

Служебното правителство планира да създаде легален механизъм, при който част от засегнатите от санкциите срещу Русия лица да кандидатстват за освобождаване от ограничителните мерки на ЕС.

Предложението е да се създаде Междуведомствен съвет по санкциите, в който да влизат представители на няколко министертва и институции, така че да се "дават насоки" и да се разглеждат конкретни въпроси, свързани с обхвата на санкциите.

Проектът за постановление, който е обявен за обществено обсъждане, е съставен от правосъдния министър Крум Зарков и външния министър Николай Милков (ръководителят на МВнР се предполага да бъде председател на новото звено).

Съветът ще може да изпраща предложения до кабинета дали да разреши или да откаже на заинтересованото лице освобождаване от действието на ограничителната мярка в срок до 14 дни след внасянето на заявка от съответния гражданин, фирма или банка.

Решението ще може да се обжалва пред административен съд, но обжалването няма да спира изпълнението.

Зарков и Милков обясняват нуждата от новото звено с "драстичното" увеличение на динамиката и обхвана на санкциите срещу Русия, което довело и до появата на "множество практически казуси".

Изрично се посочва, че сред постъпилите запитвания има такива от купувачи, вносители или превозвачи на руски нефт и нефтопродукти от Русия, които се интересуват дали ще може да се освободят от определени забрани, когато това е предвидено в актовете на ЕС.

"Лукойл" е най-пряко засегнатият бизнес в България от ембаргото в Европа върху руския петрол, макар че правителството на Кирил Петков договори временно отлагане на забраната за внос на горивото, докато рафинерията в Бургас се адаптира към нови доставчици.

Президентът на руската компания-майка "Лукойл" Вадим Воробьов лично се появи на среща с Румен Радев в София на 8 септември (около седмица преди изготвянето на проекта за постановление на МС), за да обсъжда въпроса със санкциите и цените на горивата.

Министрите посочват, че са получили и запитвания от финансови и икономически оператори, както и от страни, които се интересуват как да се идентифицира свързаност на санкционираните лица.

Запитвания за освобождаване от санкции са подадени и от страни по договори, "сключени преди въвеждането на ограничителните мерки", както и по линия на възлагане на обществни поръчки.

Подавани са и запитвания за "разрешения за отпускане на финансови средства от замразени банкови активи на санкционирани лица или за разрешение за временен достъп до територията на ЕС при предвидените в актовете на ЕС изключения".

В мотивите се посочва, че България няма специализиран закон, който да обяснява какви са отговорностите на властите при налагането на санкциите на ЕС, затова се предлага това да се уреди с постановление на кабинета.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Алфа Рисърч: ГЕРБ е първа политическа сила, ДПС са трети

Тренд и Алфа Рисърч се разминават за третата политическа сила

САЩ разследват руски олигарх - основател на втората по големина алуминиева компания в света

Предполага се, че руският милиардер е заобиколил наложените му санкции

Путин призна независимостта на Запорожка и Херсонска области, ООН осъди референдумите

Очаква се Путин да говори днес, след което да се присъедини към празничен митинг на Червения площад

"Тренд": ГЕРБ е на 9,3% пред ПП, "Възраждане" са трети

Според "Тренд" 13,9% от имащите право на глас ще упражнят това право в полза на "Възраждане"

Топовни салюти за Илхам Алиев в София - прелюдия към старта на гръцкия интерконектор

Румен Радев посреща президента на Азербайджан днес, очакват се разговори за газа

КЗК: "Лукойл България" злоупотребява с монопола си в горивата

Нарушенията са в пазара на горива на едро, твърди антимонополната комисия

Финландия затваря границите си за руски туристи от полунощ

Руските туристи вече не могат да посещават Финландия, която им служеше за "входна врата" към ЕС.

Димитър Стоянов: Тежко въоръжение, докато съм министър аз, няма как да дам

Ресорният министър заяви, че няма как да погаз решение на парламента, касаещо военната помощ за Украйна