Властта може да дава "индулгенции" на част от засегнатите от санкциите срещу Русия Снимка: © Президентство

Служебното правителство планира да създаде легален механизъм, при който част от засегнатите от санкциите срещу Русия лица да кандидатстват за освобождаване от ограничителните мерки на ЕС.

Предложението е да се създаде Междуведомствен съвет по санкциите, в който да влизат представители на няколко министертва и институции, така че да се "дават насоки" и да се разглеждат конкретни въпроси, свързани с обхвата на санкциите.

Проектът за постановление, който е обявен за обществено обсъждане, е съставен от правосъдния министър Крум Зарков и външния министър Николай Милков (ръководителят на МВнР се предполага да бъде председател на новото звено).

Съветът ще може да изпраща предложения до кабинета дали да разреши или да откаже на заинтересованото лице освобождаване от действието на ограничителната мярка в срок до 14 дни след внасянето на заявка от съответния гражданин, фирма или банка.

Решението ще може да се обжалва пред административен съд, но обжалването няма да спира изпълнението.

Зарков и Милков обясняват нуждата от новото звено с "драстичното" увеличение на динамиката и обхвана на санкциите срещу Русия, което довело и до появата на "множество практически казуси".

Изрично се посочва, че сред постъпилите запитвания има такива от купувачи, вносители или превозвачи на руски нефт и нефтопродукти от Русия, които се интересуват дали ще може да се освободят от определени забрани, когато това е предвидено в актовете на ЕС.

"Лукойл" е най-пряко засегнатият бизнес в България от ембаргото в Европа върху руския петрол, макар че правителството на Кирил Петков договори временно отлагане на забраната за внос на горивото, докато рафинерията в Бургас се адаптира към нови доставчици.

Президентът на руската компания-майка "Лукойл" Вадим Воробьов лично се появи на среща с Румен Радев в София на 8 септември (около седмица преди изготвянето на проекта за постановление на МС), за да обсъжда въпроса със санкциите и цените на горивата.

Министрите посочват, че са получили и запитвания от финансови и икономически оператори, както и от страни, които се интересуват как да се идентифицира свързаност на санкционираните лица.

Запитвания за освобождаване от санкции са подадени и от страни по договори, "сключени преди въвеждането на ограничителните мерки", както и по линия на възлагане на обществни поръчки.

Подавани са и запитвания за "разрешения за отпускане на финансови средства от замразени банкови активи на санкционирани лица или за разрешение за временен достъп до територията на ЕС при предвидените в актовете на ЕС изключения".

В мотивите се посочва, че България няма специализиран закон, който да обяснява какви са отговорностите на властите при налагането на санкциите на ЕС, затова се предлага това да се уреди с постановление на кабинета.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Европа прие нови правила за старите дрехи и обувки

ЕП подкрепи предложението за въвеждане на продуктови такси за текстила до 1 януари 2025 г

10:58 - 27.02.2024
Важно днес

Червеният пират и други приказки: ГДБОП обяви и Габриел за заплашена

Освен съдия Владислава Цариградска, заплахи има и към министърът на външните работи и ротационен премиер Мария Габриел, както и към други министри.

08:10 - 27.02.2024
Важно днес

Продължава издирването на 17-годишната Ивана от Дупница

От началото на акцията, те са обходили над 600 декара площ.

07:24 - 27.02.2024
Политика

Швеция вече няма пречки пред членството си в НАТО

Кандидатурата на Стокхолм беше подадена още през 2022 г. в отговор на руската инвазия в Украйна

18:04 - 26.02.2024
Важно днес

Екипът на Навални търси място за публично поклонение до края на седмицата

Все още се търси зала за сбогуване с опозиционния лидер

17:47 - 26.02.2024
Важно днес

Израел бомбардира нови части от Ливан, за да удари "терористични цели" на "Хизбула"

Съобщава се, че най-малко двама членове на "Хизбула" са убити

17:47 - 26.02.2024
Важно днес

Прокуратурата няма да оспорва най-леката мярка "подписка" на Христо Шопов

Причината - няма данни за опасност той да се укрие или да извърши престъпление

16:50 - 26.02.2024
Политика

Второ разследване за взривовете на "Северен поток" е прекратено. Какво откри проверката

Имало е "умишлен саботаж" на газопроводи, но не е ясно кой стои зад него

16:26 - 26.02.2024