Властта може да дава "индулгенции" на част от засегнатите от санкциите срещу Русия Снимка: © Президентство

Служебното правителство планира да създаде легален механизъм, при който част от засегнатите от санкциите срещу Русия лица да кандидатстват за освобождаване от ограничителните мерки на ЕС.

Предложението е да се създаде Междуведомствен съвет по санкциите, в който да влизат представители на няколко министертва и институции, така че да се "дават насоки" и да се разглеждат конкретни въпроси, свързани с обхвата на санкциите.

Проектът за постановление, който е обявен за обществено обсъждане, е съставен от правосъдния министър Крум Зарков и външния министър Николай Милков (ръководителят на МВнР се предполага да бъде председател на новото звено).

Съветът ще може да изпраща предложения до кабинета дали да разреши или да откаже на заинтересованото лице освобождаване от действието на ограничителната мярка в срок до 14 дни след внасянето на заявка от съответния гражданин, фирма или банка.

Решението ще може да се обжалва пред административен съд, но обжалването няма да спира изпълнението.

Зарков и Милков обясняват нуждата от новото звено с "драстичното" увеличение на динамиката и обхвана на санкциите срещу Русия, което довело и до появата на "множество практически казуси".

Изрично се посочва, че сред постъпилите запитвания има такива от купувачи, вносители или превозвачи на руски нефт и нефтопродукти от Русия, които се интересуват дали ще може да се освободят от определени забрани, когато това е предвидено в актовете на ЕС.

"Лукойл" е най-пряко засегнатият бизнес в България от ембаргото в Европа върху руския петрол, макар че правителството на Кирил Петков договори временно отлагане на забраната за внос на горивото, докато рафинерията в Бургас се адаптира към нови доставчици.

Президентът на руската компания-майка "Лукойл" Вадим Воробьов лично се появи на среща с Румен Радев в София на 8 септември (около седмица преди изготвянето на проекта за постановление на МС), за да обсъжда въпроса със санкциите и цените на горивата.

Министрите посочват, че са получили и запитвания от финансови и икономически оператори, както и от страни, които се интересуват как да се идентифицира свързаност на санкционираните лица.

Запитвания за освобождаване от санкции са подадени и от страни по договори, "сключени преди въвеждането на ограничителните мерки", както и по линия на възлагане на обществни поръчки.

Подавани са и запитвания за "разрешения за отпускане на финансови средства от замразени банкови активи на санкционирани лица или за разрешение за временен достъп до територията на ЕС при предвидените в актовете на ЕС изключения".

В мотивите се посочва, че България няма специализиран закон, който да обяснява какви са отговорностите на властите при налагането на санкциите на ЕС, затова се предлага това да се уреди с постановление на кабинета.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радев кани Главчев да обсъдят смяната на министри

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024
Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024