Военна комуникация, Тайван, фентанил: По кои въпроси се споразумяха Байдън и Си Дзинпин? Снимка: © White House

Президентът на САЩ Джо Байдън е разговарял със Си Дзинпин в продължение на часове по време на първата визита на китайския председател на Комунистическата партия на американска територия от години.

Създаване на гореща телефонна линия, подновена комуникация между военните и ограничаване на производството на фентанил са само малка част от въпросите, по които Байдън и Дзинпин изглежда имат обща позиция.

Различия между двамата все пак има, особено по отношение на Тайван.

Лидери се срещнаха в рамките на тазгодишния форум за Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество, фокусиран върху облекчаването на свободната търговия и развитието на регионалното съдействие.

Като значителен пробив се смятат плановете на двете страни да възобновят военните контакти, които Китай прекъсна след посещението на тогавашния председател на Камарата на представителите Нанси Пелоси в Тайван през август 2022 г., предаде Ройтерс.

„Връщаме се към пряка, открита, ясна, директна комуникация на пряка основа", заяви Байдън.

"Двамата с него се договорихме, че всеки от нас може да вдигне директно телефона и ще бъде чут веднага", добави още американския президент.

Байдън и Си разговарят в опит да изгладят трудния период в отношенията между двете страни.

Един от най-важните въпроси е войната между Израел и „Хамас“.

Байдън е помолил Си да използва влиянието си в Иран, за да призове Техеран да не предприема прокси атаки срещу американски обекти в Близкия изток.

Байдън и Си са се споразумели Китай да спре и износа на вещества, свързани с производството на опиоида фентанил, който е водеща причина за смъртните случаи от наркотици в САЩ.

"Това ще спаси човешки животи", каза Байдън и добави, че оценява "ангажираността" на Си по този въпрос.

Съгласно споразумението Китай ще преследва директно конкретни химически компании, които произвеждат прекурсори на фентанил.

Двете страни ще вземат и по-нататъшни мерки за справяне с изменението на климата, но не се ангажираха с прекратяване на използването на изкопаеми горива, предаде BBC.

Те обещаха да си сътрудничат за забавяне на емисиите на метан и да подкрепят глобалните усилия за утрояване на възобновяемата енергия до 2030 г.

Байдън и Си постигнаха съгласие и по темата с рисковете от изкуствения интелект, по която са се разбрали да сформират обща група от експерти.

„Мирът е добър, но в един момент трябва да преминем към по-общо решение"

Двамата лидери са обсъдили и независимостта на Тайван – тема, за която се предполагаше, че ще бъде източникът на напрежението по време на визитата на китайския президент.

От описание на казаното между Си и Байдън на американски високопоставен служител, цитиран от Ройтерс става ясно, че Китай предпочита мирно обединение с Тайван, но все пак продължава да намеква, че може да се използва сила при определени условия.

Байдън е подчертал необходимостта от мир и стабилност в Тайванския проток, като се е застъпил за запазване на статуквото и за това Китай да уважава изборния процес в Тайван.

"Вижте, мирът е добър, но в един момент трябва да преминем към по-общо решение", цитира официалният американски представител отговора на Си.

Срещите между двамата се случват на фона на относителната икономическа слабост на Китай, териториалните вражди на Пекин със съседите му и конфликта в Близкия изток, който разделя САЩ от съюзниците им.

"Планетата Земя е достатъчно голяма, за да успеят и двете страни", казал Си на Байдън.

Американският президент изглежда се е съгласил с думите на китайския си колега, но е поискал гаранции, че конкуренцията между тях "няма да премине в конфликт".


Китайският президент на летището в Сан Франциско За първи път от 6 години: Си Дзинпин пристигна в САЩ за среща с високи залози с Байдън


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Спорт

Изненадваща победа за Ландо Норис в Гран при на Маями във Формула 1

Въпреки че не спечели състезанието Верстапен увеличи преднината си в шампионата пред своя съотборник Серхио Перес

09:21 - 06.05.2024
Важно днес

Нетаняху влезе с полиция в "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024