Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ Снимка: © Getty Images

Дни след бяха одобрени в долната камара на Конгреса на САЩ пакетите от военна помощ за Украйна и Израел на стойност 95 милиарда долара влизат за обсъждане и в Сената.

Очаква се първо да бъдат проведени две поименни гласувания за внесени в законопроекта поправки, а след това в рамките на 30 часа трябва да се състоят дебатите и окончателното гласуване.

В събота Камарата на представителите гласува помощта за Украйна с 311 гласа "за" - 210 на всички демократи и 101 на републиканците. 112 републиканци - партията, която от месеци отлагаше гласуването - се обявиха против мярката.

Сега Сенатът ще разгледа пакета от общо четири законопроекта, приети от камарата.

Първият предвижда помощ от 61 млрд. долара за Украйна, вторият е за 26 млрд. долара за Израел, а третият за 8.12 млрд. долара "за противодействие на комунистически Китай" в Индийско-Тихоокеанския регион.

Четвъртият пакет е насочен към забрана за използването на приложението TikTok, прехвърляне на конфискувани руски активи в Украйна и нови санкции срещу Иран.

За да действат като закон, след това те ще трябва да бъдат подписани и от президента Джо Байдън.

След това се очаква помощта за Украйна да замине в рамките на няколко дни.

Киев разчита на американските оръжия и боеприпаси, за да предотврати опитите за мащабен руски пробив на изток. Украинският президент Володимир Зеленски многократно призова помощта да бъде изпратена възможно най-скоро заради недостига, който Украйна изпитва на бойното поле.

Междувремено агенция Ройтерс съобщи, че САЩ подготвят първи пакет от военна помощ за Украйна на стойност 1 млрд. долара, в който ще влизат зенитно-ракетни комплекси Stinger, допълнителни боеприпаси за ракетни системи, 155-милиметрови артилерийски боеприпаси и друго оборудване, което може да бъде използвано на фронта.

След като законопроектът за помощта за Украйна и Израел бъде окончателно приет това ще позволи използването ѝ по системата на т.нар. президентски правомощия за изтегляне на средства (PDA).

Така президентът на САЩ Джо Байдън ще може да разреши прехвърлянето на оръжия от държавните резерви чрез сключването на договори с американски оръжейни производители.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 23: Ким Чен Ун > Дуа Липа, "Totally Spies" се завърна, Мая да върне паролите за TikTok

5 новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z в редакцията на "Булевард България"

09:30 - 25.05.2024
Важно днес

Нацистко парти в скъп курортен бар шокира Германия

"Германия на германците. Чужденците - вън" и хитлеристки поздрави провокираха разследване на службите за сигурност

17:36 - 24.05.2024