21-годишен гвардеец и геймър е арестуван за теча на документи от Пентагона

ФБР съобщи за ареста на 21-годишен служител на военна база по подозрение, че той е човекът, изнесъл секретната информация от Пентагона, която създаде проблеми за редица страни и лидери в цял свят.

Името му е Джак Тейшейра и е заловен от властите в дома му в Норт Дайтън, Масачузетс. Младият мъж, който е част от Въздушната национална гвардия, е геймър и това го е издало. След извършването на престъплението, той се е похвалил пред онлайн приятелите си.

Тейшейра член на разузнавателното крило на Военновъздушните сили на Националната гвардия на Масачузетс, потвърди и главният прокурор на извънредна пресконференция.

Без отговор е въпросът как млад военен е имал достъп до секретни документи.

Разследващите свързват Тейшейра с чат групата Thug Shaker Central, в която потребители обсъждат оръжия и видеоигри.

Смята се, че първоначално мъжът е споделил документите в ръководена от него чат група в платформата Discord. Това твърдят двама от членовете на тази група, за които младежът е бил познат с потребителското име "OG". Той им е казал, че е получил информацията от военната база, където работел.

Според собствените му разкази, местоработата му е в охраняем обект, където мобилните телефони и други електронни устройства, които могат да правят снимки или видеоклипове, са забранени. Поради това той първо е направил транскрипция на документите.

Когато това му се сторило твърде досадно занимание, започнал да публикува снимки на част от документите. Отначало не било ясно как е успял да ги направи. Към средата на март обаче "OG" спрял да споделя информация с групата.

Според "Washington Post" чат сървърът в Discord е основан през 2020 г. по време на пандемията от COVID-19. В него потребителите споделят своите предпочитания към оръжия, военно оборудване и си говорят за вярата в Бог. Самият "OG" е споделял негативното си отношение, което изпитва към правителството на САЩ.

Смята се, че публикуваните секретни документи, по които Bellingcat работят от няколко дни, "описват събития и предлагат анализ на руската инвазия в Украйна до март 2023 г.“

В тях се съдържа информация за доставки на оръжие за Украйна и подробности за потреблението на боеприпаси. Има и информация за местоположението на руските и украинските войски и тяхната численост.

Цитирани са и плановете на НАТО и САЩ за това как да се подготви и въоръжи украинската армия за предстоящата пролетна офанзива срещу руските нашественици. Отбелязани са и подробности за броя и вида на планираните доставки на оръжие, както и очакваните дати на доставка.

От Discord и 4Chan до New York Times: Как секретни файлове на Пентагона изтекоха онлайн


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

На път за празниците: транспортна стачка блокира Гърция на 1 май

Няма да се движат кораби, фериботи, влакове и градски транспорт

12:10 - 30.04.2024
Важно днес

Съдът пусна под домашен арест Габриела Славова, обвинена в убийството на съпруга си Пейо Пеев

Габриела Славова пак излиза под домашен арест

11:21 - 30.04.2024
Важно днес

Душана Здравкова припомни случай от 2008 г. в ГЕРБ., който прилича на скандала "Корал"

Тогава има жалба в съда, но е оставена без разглеждане, а прокуратурата не реагира

11:14 - 30.04.2024
Важно днес

Днес изтича срокът за подаване на данъчни декларации. Най-важните стъпки при попълване

Последен ден за подаване на данъчни декларации за физическите лица

10:26 - 30.04.2024
Важно днес

Четирима убити и десетки ранени след руски атаки в Одеса и Харков

Няколко жилищни сгради и гражданска инфраструктура са повредени.

07:20 - 30.04.2024