Нетаняху изгуби ключов съюзник във военния кабинет, Бени Ганц призова за предсрочни избори в Израел Снимка: © Getty Images

Израел е разтърсен от нова политическа криза, след като Бени Ганц подаде оставка като министър във военния кабинет на Бенямин Нетаняху.

Ганц призова премиера да насрочи предсрочни избори, за да не допусне "нацията ни да се разкъса".

"Нетаняху ни пречи да напреднем към победа. Поради тази причина ние напускаме извънредното правителство от денс, с натежало сърце, но чистосърдечно", каза той.

Ганц е бивш началник на Генералния щаб на израелската армия и влезе в политиката през 2018 г. като алтернатива на Бенямин Нетаняху.

Той е един от малкото умерени центристки политици, който подкрепяше крайнодясната коалиция около "Ликуд" след избухването на войната в Газа.

Премиерът на Израел не е заплашен от директна загуба на управлението, защото все още контролира мнозинството в парламента, но това е сериозен удар срещу легитимността му в разгара на една от най-тежките кризи в страната и на фона на продължаващите протести.

Оставката на Ганц е очаквана, посочва Reuters. Той беше поставил краен срок до 8 юни пред Нетаняху, за да представи ясен план за бъдещето на Газа. Отлагането е направено заради текуща операция на израелските въоръжени сили за освобождаване на няколко заложници, държани в плен от "Хамас".

"Искам прошка от семействата на пленниците. Направихме много, но се провалихме. Не успяхме да върнем много от тях у дома. Отговорността за това е и моя. Стоя зад плана, който разработихме във военния кабинет и който беше представен от президента на САЩ Джо Байдън. Настояваме от премиера Нетаняху да прояви необходимия кураж и да го подкрепи", казва още Ганц.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Всички очакват... новата книга на Малкълм Гладуел

Първата му книга "Повратна точка" се превърна в абсолютна сензация

18:37 - 28.09.2024
Важно днес

Има арестуван за стрелбата в бар в Халкидики

Смята се, че арестуваният е изиграл ключова роля в събитията от 16 август.

15:16 - 28.09.2024
Важно днес

Назарян обяви готовност да свика извънредно заседание, ако депутатите имат желание

Последното заседание на 50-ото Народно събрание приключи позорно

14:52 - 28.09.2024
Важно днес

Русия удари два пъти за минути болница в Суми. Има загинали и ранени

По време на атаката в болницата е имало 38 души медицински персонал и 86 пациенти

10:46 - 28.09.2024
Важно днес

Лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала е ликвидиран (Обновена)

Израелските военни съобщават за ликвидирани двама високопоставени командири на "Хизбула"

09:54 - 28.09.2024