Военното министерство обяви нова поръчка за ремонт на МиГ-29 за 4,7 млн. лв. Снимка: © ВВС

Министерството на отбраната обяви поредна поръчка, свързана с поддръжката на изтребителите МиГ-29. Този път тя е за основен ремонт на кутии на самолетни агрегати за съветските изтребители и е в размер на 4,7 млн. лв. Това съобщава БТА, като се позовава на справка в Регистъра на обществените поръчки.

Ведомството ще търси фирма, която да извърши основен възстановителен ремонт на два броя кутии на самолетните агрегати КСА-2. Срокът за изпълнението за всяка от кутиите не трябва да е повече от 12 месеца. Крайният срок за получаване на оферти е 14 септември.

България все още използва съветските изтребители, за да охранява въздушното си пространство, но разполага с ограничен флот от МиГ-29. Поддръжката им стана особено трудна на фона на войната в Украйна и имаше опасност самолетите да бъдат приземени до края на тази година.

Преди месец обаче министърът на отбраната Тодор Тагарев заяви пред парламентарната ресорна комисия, че страна ще продължи да разчита на съветските изтребители с почти изтекъл леталетен срок да носят бойното дежурство за опазване на небето. Това ще стане, докато американските самолети F-16 Block 70 не бъдат доставени и не поемат изцяло охраната на българското въздушно пространство.

Министърът призна, че МО има проблеми с поддръжката на МиГ-29 и добави, че са изпуснати десетилетия, в които страната ни е могла да намери алтернатива на съветските изтребители, но са пропуснати. Още от времето на служебното правителство военното министерство обявява обществени поръчки, свързани със самолетите, но не всички са успешни. През юли беше прекратена процедурата за доставката на шест ремонтирани двигателя за МиГ-29, след като така и не беше събрана нито една оферта.

Вместо да бъдат доставени, шест двигателя ще бъдат ремонтирани. Поръчката ще бъде изпълнена от полска фирма, а договорът на стойност 8,5 млн. евро беше подписан в края на миналата седмица.

Полша ще ремонтира българските МиГ-29, след като първоначално избраната фирма се отказа от поръчката

Военното министерство прекрати поръчката за двигатели за МиГ-29 заради липса на оферти


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Deep fake клип с руски "акцент" събира лични данни с гласа на Николай Денков

От Министерски съвет предупредиха за фалшифицираното видео, което се разпространява в социалните мрежи

19:14 - 04.10.2023

"Светът се разпада": Предупреждението на папа Франциск за климатичните промени

Папа Франциск отправя мощен апел за опазване на околната среда

16:12 - 04.10.2023