Военното министерство опроверга Радев за военна помощ за Украйна Снимка: © Screenshot

Министерството на отбраната опроверга президента Румен Радев във връзка с поредните му атаки срещу изпращането на военна помощ за Украйна.

По-рано държавният глава критикува правителството за обновяването на запасите от боеприпаси на българската армия и предоставянето на старите такива боеприпаси на Украйна. Радев смята, че запълването на складовете с нова продукция ще отнеме години, което ще постави под риск българската отбрана.

Зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов обаче реши да отговори на нападките на президента и увери, че няма опасност българската армия да остане без боеприпаси заради изпращането на военна помощ за Украйна.

"Освобождаването на боеприпаси и тяхното освежаване чрез използване на договора между Министерството на отбраната (МО) и ВМЗ - Сопот, е мярка, която позволява да се освободим от бойни припаси оперативен запас, които се съхраняват дълго време в нашите въоръжени сили и са накрая на своя експлоатационен ресурс. И ако не ги деблокираме и не се освободим от тях сега, ще се наложи след няколко години да ги унищожаваме, да харчим средства за това и допълнително да харчим други средства за закупуването на нови такива", каза Запрянов.

От думите му става ясно, че страната ни всъщност ще изпрати на Украйна боеприпаси от оперативния резерв, които са с изтичащ срок на годност.

"За мен не е точна декларацията на някои политици и медии, които твърдят, че ние ще деблокираме всичко, което имаме в складовете, и след това ще чакаме те да бъдат попълнени" допълни зам.-военният министър.

Отговорът му е във връзка с твърдението на Радев от по-рано в понеделник, че за един ден НС е разрешило на МС да изпразни складовете за военновременни запаси на армията".

Пред медиите Запрянов обясни, че от готвения втори пакет помощ за Украйна няма да има никаква бойна техника, която е от действащите въоръжени сили на България, нито такава, консервирана за военни действия.

Радев се оплака и от това, че не разполага със списъка от оръжия, които украинският президент Володимир Зеленски е поискал от страната. От своя страна Запрянов го посъветва да изисква информацията по официалния за това ред и така няма как да му се откаже.

Радев нападна Денков за "несъгласуваната" покана към Володимир Зеленски


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Президентът на Иран е претърпял инцидент с хеликоптер

Към момента няма информация какво е състоянието на Ебрахам Раиси

16:36 - 19.05.2024
Важно днес

Киев обвинява Русия, че атакува цивилни в Харковска област

Русия включи евтини, но смъртоносни планиращи бомби във войната в Украйна

11:46 - 19.05.2024
Живот

Адв. Мария Шаркова и спортът, който ѝ спаси живота

Move Her Mind, или защо жените трябва да спортуват

11:11 - 19.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ се обявиха против идеята ББР да отпуска безплатни кредити за държавни служители

Предложението е на служебната власт, но според ПП-ДБ това е опит за купуване на гласове от ГЕРБ на гласове

10:39 - 19.05.2024