Радев нападна Денков за "несъгласуваната" покана към Володимир Зеленски Снимка: © Getty Images

Президентът Румен Радев влезе в обяснителен режим след странното си поведение при посещението на Володимир Зеленски в София на 6 юли.

Радев разкритикува премиера Николай Денков за това, че не съгласувал предварително поканата до украинския държавен глава с него.

"Никога не съм отказвал да приема президент по негово настояване, но когато премиер реши да покани президент, институционалният диалог изисква поне това да бъде съгласувано с мен преди тази покана. В тази ситуация най-лесното беше да не провеждам такава среща, но това не е добър сигнал за България, особено към 300 000 българи в Украйна. Надявам се Министерският съвет да спазва елементарните правила на протокола", обяви той.

Срещата между двамата на "Дондуков" 2 ще се запомни с диалога, при който Радев за първи път получи аргументи и отговори на традиционните си позиции срещу военната помощ за Украйна и за "дипломатическите усилия" за прекратяване на войната.

Зеленски го постави на свое място, като го попита дали ако Путин нападне България, президентът би допуснал руската армия да си присвои територии на държавата или би организирал съпротива. Той описа и невъзможността на международни организации като ООН или на лидери като Реджеп Тайип Ердоган да поддържат устойчив дипломатически диалог с Русия, която отказва да се съобразява с предложенията за неутрелано посредничество за мир.

Хладното посрещане на Зеленски от страна на президентската администрация - особено на фона на приемането му в страни като Чехия, Словакия и Турция в следващите дни - направи впечатление както на българските медии, така и на издания като Politico.

Друго интервю на Николай Денков за Politico, в което министър-председателят говори за края на "широко затворените очи" пред руското влияние в България", става повод Радев да го обвини в това, че "българският премиер използва чужди медии, за да клевети страната".

"Винаги съм защитавал българския интерес, а не интереса на други държави. Въпросът е чии интереси защитават политици от парламента и правителството", беше обяснението на Радев след продължителното му мълчание след визитата на Зеленски в България.

Радев се позиционира против приемането на Украйна в НАТО преди "установявнае на траен мир" и атакува мнозинството в парламента за подкрепата за преговори с цел продажба на руските реактори за АЕЦ Белене на Украйна.

"На какво основание за един ден те взеха това решение? На основание на коя енергийна стратегия за развитието на България, на основание на кои разчети и анализи", пита той.

Изявлението му дойде в деня, в който премиерът Николай Денков и министърът на отбраната Тодор Тагарев заминаха за Вилнюс на срещата на върха на НАТО - форум, на който Радев се надяваше да присъства.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Дълъг уикенд за учениците: 17 и 20 май са неучебни дни заради матурите

Дните, в които се провеждат изпитите, са неучебни, но работни

18:14 - 16.05.2024
Текстове от партньори

Новият HUAWEI Pura 70 Ultra е начело в класацията на DXOMARK за смартфон камери

Новият флагман на Huawei е най-модерният смартфон за мобилна фотография, предлаган в момента на пазара.

17:46 - 16.05.2024