Пресцентърът на Радев се засегна от отразяването на хладното посрещане на Зеленски

Пресцентърът на президента Румен Радев е поискал право на отговор заради публикация на "24 часа", в която се описва контрастът между посрещането на Володимир Зеленски в Министерски съвет и демонстративната дистанция между двамата държавни глави на "Дондуков" 2.

Секретарят на Радев по връзките с медиите Кирил Атанасов е настоял за уточнението заради "некоректни интерпретации" на "24 часа".

Във въпросната статия се казва, че Зеленски е "заварил президента, седнал на масата, и двамата дори не се здрависаха", както и че след аргументите на украинския президент за военната помощ и невъзможността за дипломатичен диалог с Русия, Радев е "изгонил единствената медия, която бе поканил - БНТ".

От администрацията на Радев заявяват, че той не е "гонил медии от разговора си" със Зеленски. Но не отричат, че други медии не са допуснати.

"Чрез прякото предаване на БНТ всички медии и обществото имаха възможност да проследят значителна част от срещата, а не само началото, каквато е установената практика", казват от президентството.

"Редица медии използваха предоставената от БНТ картина и я излъчиха в реално време, което превръща твърдението за “изгонване на единствената медия” от срещата в меко казано тенденциозно, което може да се обясни с непознаване на протоколната практика или с неинформираност за предоставените възможности за медийно отразяване", обявяват още те.

За разлика от Министерски съвет - в президентството не беше организирана и възможност за задаване на журналистически въпроси.

До обяд в четвъртък, когато украинската делегация вече беше пристигнала в България, дори нямаше официално потвърждение, че двамата президенти ще имат институционална среща. За медиите това стана ясно от туит на Володимир Зеленски. Междувременно пресцентърът на Радев информираше за негов телефонен разговор с унгарския премиер Виктор Орбан по съвсем различни теми,

От прессекретариата отричат и че "президентът Радев е посрещнал Зеленски седнал на масата". Действително, по-внимателно вглеждане в записа на БНТ показва, че двамата влизат почти едновременно в залата за преговори - първо Зеленски, а след него и Радев.

Нито те си стискат ръце преди срещата, нито това правят останалите участници в делегациите при влизането в залата - от българска страна това бяха бившият служебен премиер Гълъб Донев, бившите служебни министри Димитър Стоянов (отбрана) и Крум Зарков (правосъдие) и други хора от администрацията, които останаха по местата си, когато Дмитро Кулеба и останалите членове на кабинета и военния щаб на Украйна пристигнаха.

Чак по-късно - и то от протоколни снимки на Володимир Зеленски - се видя, че Румен Радев е посрещнал украинския си колега във фоайето на президентството и се е ръкувал с него.

Този жест, както "24 часа" обръща внимание, не беше повторен от Румен Радев пред камерата на БНТ, която снимаше началото на срещата в залата.

Репликата му, с която сложи край на медийното отразяване на разговорите, беше направила впечатление и на журналистите от Politico, които оцениха доста критично представянето на българския президент в диалога му със Зеленски.

Отразяването на срещата в сайта на президентството - и изричното уточнение, че "украинският колега" е "на посещение у нас по покана на министър-председателя", а не на Румен Радев.

Прекъсването на прякото предаване не е неочаквано - по-интересното е, че се случи, след като тезите на Румен Радев за "конфликта" в Украйна бяха последователно оборени от Володимир Зеленски.

Зеленски Радев "Политико": Зеленски разкъса българския президент заради позицията му за оръжията

Чехия даде пример за достойно посрещане на Володимир Зеленски


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът в Израел праща и ултраортодоксални в казармата

Решението може да дестабилизира правителството на Нетаняху

19:23 - 25.06.2024
Важно днес

Кирил Петков: С "Възраждане" просто не сме от една порода, оставаме опозиция

ПП-ДБ няма да подкрепи кабинет с третия мандат

18:53 - 25.06.2024
Бизнес

Най-добрите реклами, отличени на фестивала Cannes Lions 2024

За 71-ви първи път най-известният рекламен международен фестивал отличи най-добрите в областта на рекламата и маркетинга

18:10 - 25.06.2024
Важно днес

В АЕЦ "Козлодуй" е имало теч на радиокативна вода, но няма опасност за хората

Инцидентът е станал по време на планов ремонт на шести блок

17:30 - 25.06.2024
Важно днес

София предупреди Скопие да не се отклонява от европейския си път

Позицията на България е в отговор на изявления на новия премиер Християн Мицкоски

16:17 - 25.06.2024
Важно днес

Съдът в Хага издаде заповеди за арест на Шойгу и началника на Генералния щаб на Русия

Такива заповеди вече има за Путин и служителката му Мария Лвова-Белова

15:21 - 25.06.2024
Текстове от партньори

Kaufland пуска нови 8 свежи български подправки под марката „Брей!“

Всички подправки „Брей!“ преминават многостепенен контрол на качеството, включително анализи за над 700 пестицида

15:18 - 25.06.2024