Vol. 10: Никой не гледа "Ергенът", от Disney до Харвард, истината за Tinder Снимка: © Screenshot/bTV

Денят е събота, въпросът отново е: кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на някои от представителите на поколението Z* в редакцията на "Булевард България"?

Ако не сте следели внимателно новините през изминалата седмица, то тук със сигурност не е мястото, от което да наваксате. В слуай обаче че не търсите последните развития около ротацията на кабинета и не се вълнувате чак толкова много от това кой ще стане външен министър, защото и без това на няколко месеца ги сменят - то, добре сте дошли в десетото издание на рубриката "Gen Z дневници".

Съвсем хаотичният подбор отново е правен от мен - Михаил Петров (24 г.) и по традиция отново ще ви покажа неща с може би малка новинарска стойност, но достатъчно впечатляващи за моето поколение.

"Ергенът" is back! Нека миймовете започнат сега!

И тази година никой не гледа "Ергенът" - но очевидно всички говорят за него. Тази седмица беше премиерата на третия сезон на риалити формата, който според концепцията си би трябвало да проследява пътя на над 20 българки към сърцето на един мъж. Той има възможността да открие "жената на мечтите си", а те... потенциала да станат инфлуенсърки.

Много се е изписало и продължава да се пише за това "романтично" предаване - че е пошло, че е скандално, сексистко и никой възпитан и образован човек не бива да го гледа. И въпреки че това очевидно е така - то продължава да е поп културен феномен - особено сред Gen Z поколението.

Премиерата на новия сезон беше в сряда вечерта и смело мога да ви призная, че от тогава насам почти всичките ми социални мрежи са пълни със съдържание от шоуто. Българските страници за миймове не спират да произвеждат съдържание за новия ерген, инфлуенсъри и други потребители пишат цели анализи и споделят свои впечатления за всяка една от участничките. Говоря за постове в Threads, видеа в TikTok и дори включвания на живо в Instagram. Може би все пак сме имали български вариант на Супербоул.

Вероятно ви се струва нелепо, дори цинично - "Ергенът" да има толкова голям интерес особено сред млада аудитория. Но всичко това си има обяснение. Самото предаване се опитва да се взима насериозно, младите му зрители обаче - не съвсем.

"Ергенът" е висша форма на т.нар. hate-watching - да гледате сериал или филм, който не харесвате, само защото ви е приятно да се смеете или да ги критикувате. Това е явление, признато от психолози - които свързват с него успехите на продукции като "Емили в Париж" (Emily in Paris) и "Keeping Up With The Kardashians". Но нито едно от тези двете не може да задмине "Ергенът", поне в класацията за най-смешни миймове.

От Дисни звезда до... изпълнителен директор на космически стартъп

Много често медиите напомнят за успеха на редица звезди на Disney - Майли Сайръс, Селена Гомез, Деми Ловато, Зак Ефрон, Зендея са може би най-честите примери за знаменитости, започнали кариерата си в комапнията, а след това стигнали до още по-големи висоти. Някои от тях имат спечелeни награди "Грами" и "Еми" - но дори с тях ще им е много трудно да се мерят с Бриджит Мендлър.

31-годишната звезда от хитовия ситком "Късмет, Чарли" (Good luck, Charlie) обяви тази седмица, че поема ново начинание. Основава космически стартъп, който планира да произвежда наземни станции на Земята, които да изпращат информация към сателити. Компанията ще има за цел да изгради "връзка за данни" между Земята и Космоса.

Всъщност кариерният път на Мендлър не наподобява почти нищо този на нейните бивши колеги от Disney. Тя става известна с ролята си в "Късмет, Чарли", като участва и в други популярни продукции на телевизията, включително "Магьосниците от Уейвърли Плейс" (Wizards of Waverly Place) и "Лимонадената банда" (Lemondade Mouth). След тях тя реализира и сравнително успешна музикална кариера с няколко сингъла и албум.

В същото време обаче тя не спира с образованието си. Вече има магистърска степен и докторантура от Масачузетския технологичен институт (MIT), учила е право в Харвардския университет, където е била съпредседател на Харвардското космическо общество. И сега ще бъде и главен изпълнителен директор на космически стартъп.

Ето това вече е една истинска и различна история за успех, която съвсем разбираемо впечатли много млади потребители в социалните мрежи. Не крия, че и аз съм един от тях.

Носталгия по "Glee"

Девет години след излъчването на последния си епизод, сериалът "Клуб Веселие" (Glee), или за да съм по-коректен част от него, отново е на мода. И то благодарение на ТikTok.

Понякога една врата се затваря и музиката на изпълнители като Тейлър и Лана изчезва от TikTok. В същото време се отваря прозорец и от него изкача стар познат - в случая е "Glee".

Всичко започна, когато Universal Music Group свали песните си от TikTok (повече за това четете тук). Много от най-известните песни и саундове в приложението вече ги няма, затова потребителите се втурнаха да измислят начини, с които да запълнят тази празнина. И по неизвестни за мен причини някак това породи вайръл вълна с аудио сегменти от музикалния сериал "Glee" и най-вече използване на кавър песни от продукцията.

Най-нашумяла обаче се оказа песента "Rose's Turn" от мюзикъла "Gypsy", която в сериала се изпълнява от героя на Кърт Хамел - Крис Колфър. Потребителите на платформата използват конкретен стих от нея: "All that work and where did it get me" (в превод: Цялата тази работа и какво ми донесе тя?"), докато гледат разочаровано в далечината, за да споделят за неща от живота, за които съжаляват.

@mattheperson

♬ BAILEYS SOUND - Me!

Интересно за TikTok е, че съдържанието там не се води толкова от това какво е актуално в момента и примери като този показват, че дори 9 години по-късно звездата на Крис Колфър все още може да грее ярко.

Истината за Tinder

Свети Валентин може и да е минал, но темата за онлайн срещи си е все така актуална, особено сред поколението, израснало с телефон в ръка. Нямам приятели и като цяло не познавам млади хора, които поне веднъж да не са използвали приложения за запознанства като Tinder. Оказва се обаче - без особена изненада, че те не са това, за което се представят.

Срещу компанията Match Group, която стои зад популярните дейтинг апликации Tinder и Hinge, има заведен колективен иск. За него съобщи изданието "Washington Post" по-рано тази седмица. Шестима потребители обвиняват Match Group в "хищнически" бизнес модел и умишлено "използване на психологически манипулативни функции, за да се гарантира, че те ще останат в приложението постоянно като абонати".

Ищците твърдят, че приложенията, които се използват от милиони хора по света, използват "мощни технологии и скрити алгоритми", за да държат потребителите колкото се може по-дълго в платформите си и да си плащат за тях.

Скорошен доклад на Pew Research Center за 2023 г. показва, че Tinder, който е гигантът на пазара за онлайн запознанства, се свива. Годишните изтегляния на приложението са намалели с повече от една трета спрямо пика му през 2014 г.

Тези последни развития ме навеждат на сложен въпрос, на който не мога да отговоря. А именно - идва ли краят на дейтинг апп-овете? И изобщо възможен ли е той във време, в което по-голямата част от комуникацията ни е онлайн. Склонни ли сме ние Gen Z да оставим телефоните, да загърбим социалната тревожност и да търсим други начини за срещи и запознанства? И не, не говоря за лични съобщения в Instagram.

Две десетилетия по-късно легендата за "Аватар" се завръща

Още от премиерата си преди близо две десетилетия "Аватар: Последният повелител на въздуха" е любима анимация на много хора. Лично за мен тя носи и известна носталгия по детството, тъй като още помня времето, в което каналът Diema Family имаше детска програма - а това беше от хитовете в нея.

Близо 19 години и един провалил се филмов римейк по-късно, Netflix ще се опита да разкаже отново историята на 12-годишния Анг. Този път не с анимация, а в игрален сериал от 8 епизода.

Залозите sа много големи, предвид колко голяма и бих казал шумна е фен базата на тази поредица. Стрийминг гигантът работи по този римейк от 2019 г. насам, като първоначално проектът включваше създателите на фрaнчайза - Брайън Кониецко и Майкъл Данте ДиМартино. През 2020 г. те обаче се разделиха с продукцията заради творчески различия и основаха собствено продуцентско студио.

Първият сезон вече е наличен в Netflix, а за мен и всички други, израснали с "Аватар" (да не се бърка с носителя на "Оскар" филм от 2010 г.), това ще е тест доколко подобни големи истории от миналото могат да бъдат разказани повторно - при това само в 8 епизода.

Снимка от филма "Барби" Vol. 6: "Радвам се, че мама умря", Кен без Барби, милиони в сметката по случайност

Vol. 3: За много книги, Селена и Бритни пеят последна песен, Saltburn


* Поколение Z са родените между 1997 г. и 2012 г., други източници посочват и малко по-широк диапазон: 1995 г. - 2015 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024
Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024
Спорт

5 домашни упражнения, след които да се почувствате 5 пъти по-добре

Карин Околие ни показа няколко упражнения с DAJLIEN - колекцията за домашни тренировки на IKEA

09:29 - 27.04.2024
Важно днес

Fitch: Отлагане на членството в еврозоната, може да се отрази негативно на рейтинга на България

Според Fitch България ще изпълни всички критерии до края на 2024 година

09:10 - 27.04.2024
Политика

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024