Vol. 6: "Радвам се, че мама умря", Кен без Барби, милиони в сметката по случайност

В събота отново се питаме кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на някои от представителите на поколението Z* в редакцията на "Булевард България"?

Тази седмица напълно случайният подбор в рубриката е правен от мен - Михаил Петров (24 г.). Това е шестото издание на нашите “Gen Z дневници”, като отново ще се фокусирам върху новини, в чиято новинарска стойност е напълно нормално да се усъмните.

Няма да си говорим за падналия руски самолет, нито за корицата на “Аз съм българче”, макар това да са важни и интересни теми. Вместо това ще обърна малко повече внимание на нещата от света на TikTok и Facebook, който честно казано трябва да си е отделна част от мултивселената.

Няма Кен без Барби - но няма и “Оскар” за Барби (почти)

Започваме с най-шумното нещо в моя алгоритъм - Барби остана без номинация за “Оскар”. Всъщност филмът “Барби” е номиниран общо осем пъти, но човек може изобщо да забрави това. Откакто претендентите за “Оскар” бяха обявени във вторник най-големите заглавия в медиите и социалните мрежи са за отсъствията на Марго Роби и Грета Гъруиг в категориите съответно за най-добра актриса в главна роля и за най-добър режисьор.

Появиха се гневни реакции. Големи американски медии, сред които “New York Times”, CNN и “Variety” пуснаха експлейнъри, с които да обясняват какво точно се е случило.

Изданието “Hollywood Reporter” нарече ситуацията “BarbieGate”, а преди дни в разговора се включи и бившият държавен секретар на САЩ Хилъри Клинтън, която също изрази разочарованието си - нищо, че личността ѝ няма нищо общо със света на киното.

Аз лично разбирам недоволството, но не и мащаба му. Имайте предвид, че написаното в момента се пише от мъжка гледна точка. Колкото и разочароващо да е отсъствието на Роби и Гъруиг, “Барби” все пак е включен в четири от основните категории, включително за най-добър сценарий и най-добър филм.

Отсъствието на Гъруиг се определя от някои като победа на патриархата над феминизма, но цялата тази драма напълно открадна вниманието от факта, че все пак друга жена ще се бори за приза за най-добър режисьор. Това е французойката Жюстин Трие, която е номинирана за работата ѝ по “Anatomy of a Fall” (Анатомия на едно падане).

Самата тя е споделяла, че "киното трябва да допринася за феминистката социална революция" - но постижението ѝ като че ли остана просто стон в шумна буря.

“Радвам се, че мама умря”

Споменахме вече за скандала или по-точно кампанията с дезинформация около стихотворението “Аз съм българче” на Иван Вазов и най-вече за корицата на едно от изданията му. Една друга книга обаче създаде известен смут във Facebook макар и с по-малък отзвук.

Става въпрос за автобиографията на актрисата Джанет Маккърди, озаглавена “Радвам се, че мама умря” (I’m Glad My Mom Died). Тази седмица беше обявено, че тя най-накрая ще бъде преведена и издадена на български език - новина, която аз посрещнах много радостно. Направи ми впечатление, че публикацията с обявяването е предизвикала известен интерес, поради което направих огромната грешка да видя част от реакциите във Facebook.

В коментари и дори с отделни постове различни потребители се възмущават от издаването на книга със заглавие, което по техни думи е “перверзно”, израз на “кощунство” и “санатизъм”.

Тези реакции ми направиха впечатление, тъй като съм чувал израза “не съди книгата по корицата”, но като се замисля наистина никой не е казвал нищо дали можем да я съдим по заглавието.

Аз обаче ще ви кажа, че книгата непременно трябва да се прочете - дори и да не знаете коя е Джанет Маккърди. Автобиографията ѝ е откровено искрена и подтикваща към размисъл по теми за тийнейджърството, отношенията с родителите, загубата и борбата с хранителни разстройства.


Луна изгря в TikTok

Българската секция в TikTok започва да става все по-странно място, тъй като още противоречиви личности се включват в платформата - а и бързо набират популярност. През последните дни алгоритъмът в няколко различни дни “ме изпрати” да гледам включванията на живо на най-новата звезда в мрежата - Луна. За тези от вас, които са успели да избегнат личността ѝ през последните няколко години, Луна е бивша поп-фолк певица, участничка в два сезона на “VIP Brother” и провалил се кандидат за президент.

Тя стана част от TikTok вселената, като разбира се бързо се ориентира да генерира известна печалба с изявата си, като се пусна в т.нар. “Битки” - функция, която позволява на потребителите да се включат с видео на живо, за да се състезават едни срещу други. Зрителите им дават виртуални подаръци, които след това могат да бъдат разменени срещу реални пари.

“Новината” е важна в контекста на това какви личности говорят на младите предвид основната аудитория на TikTok. В първата си седмица Луна се включи в битки с риалити звездата Валентин Кулагин и с лидера на “Атака” Волен Сидеров - които продължават да набират популярност. Разговорът на Луна и Сидеров дори премина под формата на социологически анализ, в който двамата обясняваха пред зрителите си кога точно ще бъдат следващите предсрочни избори.

“Gen Z не искат да работят”

През последните години се засилват мненията, че по-младите поколения не желаят да работят на работни места с график от 9 до 17 часа, което е наложено в много страни. Представителите на Gen Z поколението (сред които съм и аз) се опитват да намерят баланса между професионалния и личния живот. Хора от други поколения обаче ги упрекват, че младите просто са мързеливи.

Наскоро подобно мнение изрази и актрисата Джоди Фостър, която каза, че е "наистина досадно" да се работи с членове на поколението Z, защото не се стараят да пишат граматически правилно и искат да започват работния си ден много по-късно.

В последните две седмици по тази тема в мрежите усилено циркулират различни видеоклипове, в които младите се опитват да обяснят, че в дискусията трябва да се вземат предвид новите икономически предизвикателства и сериозните финансови различия, които съществуват между поколенията в момента.

Gen Z не искат да са в т.нар. “Girlboss era” - да работят неуморно, за да се издигат кариерно - нещо което е във фокуса на милениалите. И това дори може да се види по сериалите, с които са израснали. Милениалите боготворят "Сексът и градът", "Грозната Бети" и "Професия блондинка" - все истории, които показват жени в преследване на кариера.

Поколението Z обаче е погълнато от сериали като "Еуфория" и "Sex Education", които дават приоритет на драмата от реалния живот. Животът ни не се върти около това да се надпреварваме за следващото повишение, а фокусът е върху това да работим върху себе си и да живеем пълноценно. В социалните мрежи този дебат често се води в критики и упреци от едно поколение към друго - но според мен все още нито едно от тях не е открило вярната формула за това.

@ben.askins @chailyn speaks out against the Media labelling GenZ lazy, and she's completely right. #genz #react #millennials ♬ original sound - Ben Askins

Милиони в сметката… по случайност

За финал съм оставил любопитна новина, която ще отправя като пожелание за всички през новата година. Някога получавали ли сте милион долара в сметката си ей така, напълно случайно? Лично на мен не ми се е случвало.

Но точно това е сполетяло на звездата от "Белият лотос" Том Холандър. Тази седмица той разкри, че по погрешка е получил бонус от заплатата, която е трябвала да бъде изпратена на актьора от "Спайдърмен" Том Холанд.

"За кратко бяхме представяни от един и същи агент и хората в счетоводния отдел са се объркали”, каза Холандър в интервю.

Той разкрива, че ставало дума за седемцифрена сума, която била предназначена за Холанд като бонус от печалбите на филма “Отмъстителите” в бокс офиса.

Vol. 5: Демографията като приятел, още един глас против "Барби", еротична интелигентност

Натали Портман като Падме Амидала в Star Wars Vol. 4: Марк Хамил най-сетне се запозна с майка си, Везенков и хазартът?!, „Yes, Chef"

Vol. 3: За много книги, Селена и Бритни пеят последна песен, Saltburn


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024
Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024
Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024