Vol. 17: Наркобосът, който пише ревюта в Гугъл, Fletcher е жена, място за браунита Снимка: © FLETCHER / Getty

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на Булевард България"?

Тази седмица в университета срещнах момиче, което не само че знаеше „Булевард България", но спомена, че редовно чете Gen Z дневниците.

Мислеше си, че всичките съм ги писала аз.

„Е, как така, не си ли ти?". Не съм, не съм, уверявах я. И я попитах, тъй като имената на тримата основни автори в тази рубрика започват с М, дали не ѝ се размазват след като окото ѝ засече с периферия първата буква. Макар че нямаше много логика.

Отворихме категорията в сайта и започнахме да скролваме. „Това съм го чела, това не съм, това съм го чела и много ми хареса" - на Мария. „Това съм го чела" - този път бях аз. „Това не съм чела, и това май не съм. Това съм." - за Мишо. И така стигнахме до Vol. 1 и се оказа, че май най-малко е чела от мен.

Аз, Марина Сивенова (23 г.) все пак се радвам, че знае и ѝ харесва.

Наркобосът, който пише Гугъл ревюта

Един от най-издирваните наркобосове в света пише Google рецензии за ресторанти, хотели, магазини и самолетни компании.

Ревютата му са общо 211 на брой, като последното е от края на март 2023 г. Локациите обхващат Испания, Унгария, Турция, Холандия, Хонконг, Египет, Зимбабве и Южна Африка.

Групата за разследваща журналистика Bellingcat разказва за Кристофър Кинахан-старши, ръководител на картела „Кинахан, замесен поне в 20 убийства в Ирландия. Ирландската полиция смята, че бандата му е натрупала печалби от над 1 милиард долара чрез търговия с наркотици, трафик на оръжия и пране на пари.

В момента правителството на САЩ предлага колективна награда от 15 милиона долара за информация, водеща до Кинахан и двамата му синове (Даниел и Кристофър-младши). Съобщава се, че и тримата са базирани в Дубай, но властите засега се въздържат да екстрадира издирваното трио.

В Гугъл ревютата, които Bellingcat проследява до 2019 г., Кинахан е под името Кристофър Винсънт.

Някои отзиви са кратки и обикновени.

Ресторантът е шикозен и луксозен, обслужването беше добро, но не и изключително“, гласи едно от ревютата, писано през август 2022 г. за ресторант в Истанбул.

Други обаче разкриват присъствието на Кинахан на конференции за „бизнес мрежи“ в Зимбабве.

Bellingcat, съвместно с The Sunday Times, потвърждава, че профилът е на Кинахан-старши с имейл адрес, свързан с акаунта и с физически адрес, подробно описан в документите за санкции на САЩ. Отражението на 67-годишния Кинахан също се появява на прозорци или огледала в няколко от снимките в профила. Безспорното доказателство е и кадър, на който ясно се вижда лицето на сина му Кристофър.

Fletcher е жена (и то каква)

За първи април бях решила, че не ми се слушат тъпи шеги и хванах полет до Милано, където същата вечер имаше концерт на Fletcher.

„Да, да, чувал съм го”, „Знам го май, да” - това ми казваха хората, когато споделях плана си.

И не ми вярваха, когато ги уверявах, че не я знаят, първо защото Fletcher е жена.

Като човек, който се занимавал професионално с физическа подготовка, гледал е концерта на Тейлър Суифт (филма) и как пее Керана на живо, мога да кажа, че Fletcher има още над какво работи. Откъм танци и движение по сцената докато пее.

Но да кажем, че за начало на пъро турне от две години насам и след прекарана лаймска болест беше добре и преживяването си остава зареждащо.

Fletcher, Кари Флечър Световно турне след лаймска болест? Каква е цената, която певицата Fletcher плаща

Слушам Fletcher от няколко години и усещах, че става все по-популярна, най-малко заради сторителинга в песните. Ако ще ѝ давате шанс, препоръчвам да започнете с EP-то The S(ex) Tapes или албума Girl Of My Dreams.

Колкото до последния албум In Search of the Antidote - топ три парчета от него са Doing Better, Two Things Can Be True и Attached To You.

Носталгията по Club Penguin

От време на време се присещам за една онлайн игра, по която аз и немалко мои набори бяхме „зарибени” като малки. Club Penguin на няколко пъти изчезва, Disney купува франчайза за 350 милиона долара преди това. По време на Covid се е появява пиратска версия на играта, която милиони души посещават, и в крайна сметка сега пак я има.

След като човек си направи аватар-пингвин, буквално може да прави всичко.

Шопинг, тренировки по „кард-джитсу" (аз бях стигнала до черен колан), каране на сърф или шейни, намиране на приятели, даже и гаджета - ако пратиш няколко сърца на някого и той ти отвърнеше, автоматично значеше, че сте гаджета. И с домашните любимци - пъфъли - се правеха тонове неща.

Общо взето игрите в Club Penguin са толкова много, че децата киснехме с часове, а сезонно се появяваха и нови активности. Може би най-интересни бяха шпионските мисии, които изискваха значително количество мислене.

В годините около 2010 онлайн общността на Club Penguin наброява 200 милиона регистрирани потребители. Играта правеше печалби от платените членства, които позволяват на играчите достъп до допълнителни функции, виртуални дрехи, мебели и т.н.

Най-добрият пример за успешна адаптация на този бизнес модел е метавселената, в която немалко луксозни марки продават дигитално облекло (на и над цените на физическо) последните години.

Джоан Роулинг продължава транс битките

Тази сряда Джоан Роулинг коментира в X (Twitter) профила си доклад относно смяната на пола на хора под 18 г.

Авторката на „Хари Потър” за пореден път изрази притесненията си за мъжете, които предприемат преход към жени, но запазват физическата си сила и други биологично мъжки качества.

За нея голяма част от тези транс жени са опасни за жените по света и пространствата, които те ще споделят заедно.

Роулинг неведнъж е споменавала факта и че почти не се говори за високия процент anti-transition продецури на хора, които след като са започнали да сменят пола си, впоследствие са решили, че искат да се „върнат”.

Един от отговорите на последната ѝ публикация е: „Само чакам Дан (Радлиф) и Ема (Уотсън) да Ви поднесат публично извинение... Сигурни сме, че ще им простите....

„Не е сигурно, опасявам се”, отговори Роулинг.

„Знаменитостите, които се присъединиха към движение, целящо да подкопае трудно спечелените права на жените и които използваха платформите си, за да подкрепят прехода на непълнолетни, могат да спестят извиненията си - за травмираните хора, които опитват да направят анти-преход и уязвимите жени, разчитащи на пространствата за един пол”.

Мястото за браунита в София - Brownies & Mountains

Brownies and Mountains, София

За финал реших да ви препоръчвам най-якото (и може би единственото) място за браунита в София - Brownies & Mountains.

Намира се на ул. „Фритьов Нансен" 19, до НДК. Ако не го знаете, то е защото е на шест месеца.

Първо ми харесва концепцията на мястото - че е единствено за браунита.

Второ, когато сте капризен към храна човек, сигурно сте още по-взискателен и за конкретни неща. Аз поне съм така със сладкото - ако не е много шоколадово, не ми го предлагайте. И трябва да е предимно тъмен шоколад.

Най-кошмарното нещо е нещо сладко, което не е с качествени продукти. Как се познава ли? Вкусът. Евтин е.

Та в Brownies & Mountains браунитата са супер наситени на вкус.

Правят се с тъмен шоколад, има разнообразни вариации и блондита - с бял шоколад, които не очаквах, но се оказаха приятни и за моите предпочитания. И ви посреща мега усмихнатата собственичка на мястото, която слуша реге и може да ви говори за всичко.


* Поколение Z са родените между 1997 г. и 2012 г., други източници посочват и малко по-широк диапазон: 1995 г. - 2015 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов обяви "позитивна кампания" и вкара в действие името на Алексей Петров

Лидерът на ГЕРБ влезе в ролята на рекламно лице на партията

18:42 - 29.04.2024
Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителство

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024
Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Технологии

Институтът за Big Data в СУ ще черпи опит за високи технология от Япония

Той ще си сътрудничи с университета в град Цукуба

16:40 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024