VOL. 24: Лени Кравиц, който не иска да е играч, керван за гарвани и вие за кого ще гласувате? Снимка: © Getty Images

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на „Булевард България"?

В днешния епизод на Gen Z дневниците аз, Мария Кръстанова (24 г.), ви обещавам да има от всичко - култура, литература и много секси музика.

Страхотната Емине Садкъ и нейният "Керван за гарвани"

Няма как да не започна с любимото си хоби и най-хубаво бягство от задължения - литературата. Макар да имам куп задания за предаване и опасно наближаващи изпити в университета, не успях да издържа до края на сесията и прочетох "Керван за гарвани".

Биографията на младата писателка Емине Садкъ е също толкова вълнуваща, колкото и историята на дебютната ѝ книга, която вече има трето издание.

Ако не е в София, е в Амстердам, а ако и там не се открие - най-вероятно Садкъ ще бъде намерена в село Гарван, където купува къща преди няколко години.

Отидох там (в Гарван - бел. ред) да мъкна камъни и да си подреждам живота“, казва тя, цитирана от "Свободна Европа".

Творбата започва с изречението: „Мъж пътувал 46 години във времето, но никой не знае дали напред, или назад, защото живеел в Делиормана“.

Ако и вие сте сред представителите на Gen Z, които се чудят дали това е реално място из картата на България - да, такова е. Става дума за турското име на това, което днес наричаме Лудогорието.

В центъра на историята е учител по география, който, почувствал се не на място в града си, решава да го напусне. Това отключва поредица от непредвидени ситуации.

Настрана от премеждията на преподавателя, които хем ще ви разсмеят, хем натъжат, вероятно в умовете ви дълго ще стоят въпросите за разделението помежду ни - но не онова, което политици преекспонират, а това, което дори не влиза в дневния ред на обществото. Развитието на "цивилизацията" само до територията на големите ли градове се ограничава или чувството, че хората в малките бедни български села живеят в друга държава е илюзорно?

Лени Кравиц на 60

Вечно възприеман като музикален секссимвол, на 26 май Лени Кравиц навърши 60 години, но по всичко изглежда, че часовникът за него не върви напред, а назад.

За британския "Guardian" Кравиц дава подробно интервю, в което разказва за духовното си пътешествие, за травмата от собствения му баща, и за дисциплината като двигател на успеха.

Пред изданието 60-годишният музикант признава, че се въздържа от физическа близост и че ще продължава да го прави, докато не намери подходящата жена.

Обяснение за поведението му, както често се случва, може да бъде открито във взаимоотношенията с родителите.

Кравиц е съкрушен, след като открива, че баща му, популярен продуцент на новините на NBC, е имал афера, докато е бил женен за майка му, актрисата Рокси Рокер.

Кравиц, чийто брак с Лиза Бонет приключи през 1993 г., признава, че твърдението на баща му, че и той ще постъпва по същия начин, се е реализирало "депресиращо точно".

Той се оказа прав. След брака станах като него. Станах играч", казва Кравиц, като добавя, че "не му е харесвало".

"Не исках да бъда този човек. Така че трябваше да се справя с това и това отне години... като поемах отговорност. Дисциплина. Да не позволявам на собствените си желания да вземат връх", допълва още той,

Споменатата от него дисциплина води до деветгодишно безбрачие.

Пред британското издание той разказва за своето въздържание и начин на живот, който включва редовни посещания във фитнеса.

„Вземете за пример миналата вечер. Работих цял ден, интервюта, репетиции до вечерта, прибрах се вкъщи в 23:00. Трябваше да хапна нещо, беше 1:00 ч. сутринта. Но тъй като не бях тренирал, отидох във фитнеса и направих 90-минутна тренировка в 2 ч. през нощта", споделя музикантът.

Допада ми как Кравиц не се вписва в общоприетите шаблони - нито с музиката си, нито с начина си на живот. И добре че.

За кого ще гласувате?

машинно гласуване

Искам да ви споделя една доста любопитна дискусия, на която се натъкнах в социалните мрежи - защо част от хората се страхуват да кажат ясно и публично за кого ще гласуват на предстоящите предсрочни парламентарни и европейски избори?

Част от потребителите сравняват реакцията на запитан човек за кого ще гласува с шока от недискретността да ти бъде зададен въпросът с кого спиш. Или когато те попитат дали гледаш "Ергенът" - отправянето на този въпрос неминуемо провокира гримаса и изражение, което казва "Какво, аз ли - тази простотия?!". Но въпреки публично демонстрираната неприязън към предаването, всички коментираха финала на риалити шоуто.

Някои от потребителите обаче настояват, че по Конституция имаме право да запазим тайната на вота и никой не трябва да бъде критикуван за неразкриване на избора си.

Мечтата, наречена "Титаник"

Година след катастрофата с „Титан“ американски милиардер започва нов проект за подводница на стойност 20 млн. долара. Целта му е да докаже, че мястото на останките на „Титаник“ може да бъде изследвано безопасно.

74-годишният Лари Конър, магнат в областта на недвижимите имоти от Охайо, планира да се спусне на 12 400 метра до дъното на Северния Атлантически океан с подводница за двама души, изработена от Triton Submarines.

Това се случва, след като петима души - включително основателят на OceanGate Стоктън Ръш - загубиха живота си в подобна подводница, когато тя претърпя катастрофална имплозия около час и 45 минути след гмуркането си до мястото на потъването на „Титаник“.

Впоследствие OceanGate, която взимаше 250 000 щатски долора за пътувания до мястото, преустанови всички свои операции заради разследване, което продължава и до днес.

Искам да покажа на хората по целия свят, че макар океанът да е изключително силен, той може да бъде прекрасен, приятен и наистина променящ живота, ако действате по правилния начин“, казва Конър пред Wall Street Journal.

Новината ме заинтригува заради неизбежния ѝ психологически аспект. Запитах се как Лари Конър не се подава на страха от провал на потенциално опасното начинание. Спомням си добре, че непосредствено след трагедията миналия юни сякаш една част от света се обедини и с напрежение броеше оставащите часове до изчерпаването на кислорода на петимата. Международните медии предаваха на живо всяка нова подробност и системно повтаряха думите "чудо" и "надежда".

Как този всеобщ психически стрес не само не отказва, а дори подхранва идеята на Конър?

Една отдавна изгубена китара на Джон Ленън и счупен световен рекорд на търг

Китара, използвана от Джон Ленън, се превърна в най-скъпия инструмент на „Бийтълс“, продаван някога на търг.

В първия ден от разпродажбата си „Музикални икони“ в Hard Rock Cafe в Ню Йорк Julien's Auctions продаде 12-струнната акустична китара Framus Hootenanny за рекордните 2,9 млн. долара (2,68 млн. евро).

Китарата е използвана от Ленън за запис на песни за студийния албум „Help!“ от 1965 г. и едноименния филм, като спомага за създаването на някои от най-големите хитове на групата през 60-те години. И Ленън, и Джордж Харисън свирят на 12-струнната китара Framus Hootenanny, докато правят албума „Rubber Soul“ от 1965 г.

Считана за изгубена в продължение на 50 години, китарата е открита наскоро на тавана на 90-годишен мъж, който някога е работил като роуд мениджър на дуета от 60-те години Питър и Гордън. Гордън Уолър от дуото я бил получил от Ленън през 1965 г. и след това я е предал на мениджъра.


Колаж Vol. 23: Ким Чен Ун > Дуа Липа, "Totally Spies" се завърна, Мая да върне паролите за TikTok

VOL.22: Как изкуственият интелект разбуни Евровизия, не плюйте абитуриентите и Гала ще става баба

VOL. 21: филмът за Гунди, Кан се готви за "кризисни комуникации" и много смешни мемета от "Met Gala"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Израел отново атакува Бейрут. Съдбата на Саид Насрала е все още неясна

Израелските военни съобщават за ликвидирани двама високопоставени командири на "Хизбула"

09:54 - 28.09.2024
Технологии

Истинска пица пещ у дома - мисията е напълно възможна

Понеже излизането в последните години позагуби чара си, взехме решение да превърнем дома си в do it yourself пицария за семейни цели… Вижте как.

09:45 - 28.09.2024
Спорт

Д-р Смакки - треньорът, който лекува с вдъхновение (и горене на много калории)

За връзката между депресията, спортът и доброто психично здраве, разказва д-р Смаки, давайки своя личен пример за това как спорта се превръща в страст и спасение.

09:02 - 28.09.2024