Vol. 23: Ким Чен Ун > Дуа Липа, "Totally Spies" се завърна, Мая да върне паролите за TikTok

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на Булевард България"?

Най-хубавата седмица, разбира се, е 4-дневната работна седмица. Но въпреки по-краткото време за работа новините и постовете в социалните мрежи, тези дни никак не бяха скучни. Днешният подбор на всичко това и съвсем автентичните размисли са плод на моя ум - Михаил Петров, 24 г.

Надявам се, че вече преживяхте "шока" от това, че ергенът от "Ергенът" все пак остана ерген. Въпреки че това все още продължавава да е някаква тема на разговор онлайн, аз ще ви дам нови пет предложения, които могат да я изместят.

Ким Чен Ун и хитът на лятото

Не бих могъл да измисля по-хубаво начало за днешния дневник от това да започнем с песен. При това с такава, която се разпространява и придобива някаква известност в TikTok.

"The love you give me is like the sea / The trust you give me is like the sky / You are always by our side / And make all our wishes come true" (Любовта, която даваш, е като морето / Доверието, което даваш, е като небето / Ти си винаги до нас / И сбъдваш всичките ни мечти").

Този куплет не е написан от Тейлър Суифт, не е и от най-новия албум на Били Айлиш. Изпят е от групата "Моранбонг", а тяхната муза за текста, този мъж, на който "всички му се доверяваме и следваме с цялото си сърце", е севернокорейският диктатор Ким Чен Ун.

@that.concert.fella Kim Jong Un releases new song praising himself as North Korea's 'friendly father' #kimjongun #northkorea #kpop #hitsong #friendlyfather #taylorswift #entertainment #fyp #fypシ #fypシ゚viral ♬ original sound - that.concert.fella

Откъс от песента "Our Friendly Father" (Нашият приятелски баща) попадна в моя for-you-page в TikTok и веднага грабна вниманието ми - предимно защото беше из между клипове с котки. Парчето прославя Ким Чен Ун и въпреки че не е качена официално в платформата различни потребители я споделят - предимно с хумористична цел.

Те споделят, че мелодията е с тях във фитнеса, докато си пишат домашните, а някои дори се шегуват, че това безспорно ще е "хитът на лятото". Други предлагат Северна Корея дори да стане участник на "Евровизия", защото с подобно парче ще бъде безспорен фаворит.

Колкото и нелепи да са видеоклиповете и текста към "Our Friendly Father" аз - като всички останали в TikTok - трябва да призная, че припевът e закачлив и запомнящ се. Дуа Липа може би наистина има конкуренция това лято.

За медийния регулатор в Южна Корея обаче музикалното парче не беше никак забавно. Той заяви, че песента е в нарушение на Закона за националната сигурност на страната и ще бъде забранена за разпространение. Парчето очевидно е част от пропагандната машина на Пхенян, но не съм сигурен, че постига ефекта, който желаят. Но може би, ако го опитат да го пуснат в Spotify?

Мая, върни паролите за TikTok

Ако предизборната кампания малко започва да ви доскучава с редуващите се интервюта на политици и дебати по телевизиите, нека да обърна вниманието ви към един истински политически сблъсък, който се разиграва в момента - този между Мая Манолова и Михаил Миков. Драмата не е за това кой ще получи по-голяма електорална подкрепа и ще успее да влезе в следвщаия парламент. Спорът е от съвсем друго естество - за "откраднати" пароли в Instagram и TikTok.

Кандидат-депутатът от "Левицата" Михаил Миков използва националния ефир, за да отправи дълбоковажен призив към доскорошната си съпартийничка Мая Манолова - "да вземе да върне паролите за Instagram и за TikTok, защото ги завлече". По думите на политика това били "селски номера" и вече от няколко дни "гонил" бившия омбудсман по този въпрос.

Манолова реши да му отвърне с истински power move - чрез мийм. От личния си профил в TikTok - чиято парола изглежда също помни, тя наречете ситуацията "От местопрестъплението: МаяМи" и написа "де да бях хакер, но не съм".

А после някои казват, че предизборните кампании били скучни.

Награда "Букър" - но този път не за Георги Господинов

Още си спомням миналогодишната еуфория около "Времеубежище" и отличието му с "Букър". Тогава Георги Господинов стана първият българин, спечелил престижната награда. Напълно оправдано всички не спиреха да говорят за този успех. В продължение на месеци книжарниците у нас излагаха романа му на най-видимите места, а в групите в социалните мрежи всички се изреждаха да дават мнението си за книгата - както подопава с леко еднотипни Facebook постове.

Тази година церемонията мина без българска номинация в дългия или в краткия списък, но ако наистина претендираме, че се интересуваме от литература и по-конкретно от значението на наградите "Букър" - то според мен трябва да обърнем внимание на тазгодишния победител.

За първи път отличието се присъди на немска писателка. Джени Ерпенбек и преводачът ѝ Михаел Хофман бяха награди за романа "Кайрос" (Kairos), който проследява разрушителната любовна връзка между 19-годишна студентка и 50-годишен женен мъж, които се запознават в автобус в Източен Берлин през 1986 г.

Връзката им се превръща в олицетворение на "съкрушения идеализъм" на Германската демократична република и в крайна сметка "разпадането на цялата политическа система".

Темите от периода на Студената война никога не са спирали да са актуални, а за мен и интересни. Критиците възхваляват "Кайрос" заради сложните въпроси, които повдига за свободата, лоялността, любовта и властта.

Книгата все още не е издадена на български език, но има издания на немски, английски, испански, датски и още други езици.

"Totally Spies" се завръща

Totally Spies! - YouTube

Ако има една характерна черта, по която се чувствам най-много свързан с останалите мои връстници от поколението Z - то може би това е малката ни обсесия по миналото. И въпреки че точно преди малко споменах Студената война, нямам предвид това минало. А нашето, изживяно минало.

Една част от тези спомени са свързани със сериалите и анимационните филмчета, с които сме израснали. В последните години става изключително популярно редица продуцентски компании "да съживяват" стари сериали от миналото. През 2021 г. се появи продължението на "iCarly". В момента Disney подготвя такова и на "Магьосниците от Уейвърли Плейс".

Сега идва ред и на нещо от по-по-миналото - анимацията "Totally Spies". След близо 10-годишна пауза тя се завръща с нов седми сезон, като премиерата му се състоя само преди седмица. Създателите на продукцията твърдят, че това не е reboot, а просто нов сезон с любимите ни героини Сам, Алекс и Кловер. Само където прилича точно на reboot. Почти всичко е променено - от мелодията в началните надписи до други герои и изцяло нов анимационен стил, който много потребители в социалните мрежи намират за странен и неподходящ.

Въпреки изминалите 10 години героините изглеждат по-малки, отколкото по-възрастни. Не е ясно и към кого точно е таргетиран новия сезон - към старата му аудитория или към следващото поколение Алфа? Всичко това се оказа доста объркващо за Gen Z, които искаме да се свържем с неща от миналото - но като че ли не сме свикнали да отстъпваме пред такива промени.

Мис "вътрешна красота"

Своеобразното ни пътешествие тази седмица приключва в Белгия, където се проведе едно малко по-различно състезание за женска красота. Вместо познатите beauty състезания с регламент за чаровна усмивка и секси тяло по бикини, конкурсът "Топ жени" се фокусира върху вътрешната красота на участничките и положителния имидж на тялото.

В надпреварата участват около 5000 жени на възраст между 23 и 64 години. Те завършват 9-месечна програма по "самооткриване и приемственост". А от тази голяма група само 60 кандатски продължават да се борят за титлата.

Участието е доброволно за всички жени, които биват оценявани не по външни черти, а по отношение и личностно развитие.

Определено светът има нужда от такива примери, които се опитват да разчупят вече установени стандарти в подобни сфери. Помислете си например как би изглеждал предаване като "Ергенът" в България, ако всички участнички трябваше да преминат първо през 9-месечна програма за осъзнатост, а след това бяха съдени единствено по вътрешната си красота. Колко биха били победителките тогава?


* Поколение Z са родените между 1997 г. и 2012 г., други източници посочват и малко по-широк диапазон: 1995 г. - 2015 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

Трудната задача е да се запази единството и да се направи промяната

15:25 - 16.06.2024