Vol.29: Тото удари дъното, Любовната връзка на Тръмп и Байдън, UK не била в Европа

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на „Булевард България"?

Работната и прекалено гореща седмица се извъртя, а аз (Михаил Петров, 24 г.) отново съм тук, за да нахълтам в личното ви пространство с пет новини от света на Gen Z, които може би сте пропуснали. За някои от тях, като че ли ми се иска и аз да ги бях изтървал, но реалността е друга, така че – да започваме.

Любовната история на Байдън и Тръмп

Политическият дебат около президентските избори в САЩ от седмици заема централно място в световните медии. Ако сте пускали поне веднъж телевизора, радиото или мобилните данни на телефона си, вероятно сте разбрали за опита за убийство срещу Доналд Тръмп миналата неделя, както и продължаващите притесненията за възрастта на Джо Байдън и натиска демократът да се откаже от надпреварата.

Това, което може да не сте видели, е любовната история между двамата политически опоненти. Точно така - любовна история. От седмица в социалната мрежа TikTok са особено популярни сатирични видеа, които събират заедно Байдън и Тръмп в много по-близки отношения от тези, които те поддържат в реалността.

Монтаж на двамата президенти под съпровода на песента "The Way I Loved You" на Тейлър Суифт, който описва измислен сюжет и тяхната love-hate връзка. Или друг монтаж с откъс от песен на Lana Del Rey, която пее: "Will you still love me when I'm no longer young and beautiful?". Въпрос, на който и двамата възрастни мъже потенциално биха могли да отговорят.

@unknownperson0152 the closet is made of glass 😭 #chappellroan #joebiden #donaldtrump #viral #triden #debate2024 #trump #biden #fyp #fypツ #goodluck #goodluckbabe ♬ original sound - myself

Креативността на създателите на съдържание в TikTok се разви още повече след опита за убийство на Тръмп на митинг в Пенсилвания, като те по-скоро иронизираха случката и си представиха как би повлиявала тя на въображаемиq романс между Тръмп и Байдън.

И ако се чудите защо и откъде идва всичко това, мога само да кажа, че някои от най-великите неща и произведения на изкуството в света просто наистина нямат обяснение.

Тото удари дъното

И от една "сърцераздирателна" история към друга - тази обаче не се препоръчва за фенове на "Скандау" със слаби сърца.

Наскоро дуото имаше концерт, на който Йонислав Йотов, по-известен като Тото, изглежда е направил емоционално обръщение към публиката в залата, която както разбирам от видеото и от самия него, не е била пълна. Тото е седнал на пода, за да разкаже на почитателите си за разочарованието от това, че залата не е sold out (разпродадена) и за пореден път да се оплаче от очевидния срив на неговите имидж и кариера.

Всичко това е следствие от скандала, който избухна около бруталната история на Тити Папазов за насилие над 16-годишно момиче. Разговорът между двамата мъже беше в подкаст поредицата "При Тото", като както Папазов, така и водещият, се забавляваха и се смееха на глас. Поведението им предизвика множество критики онлайн, а впоследствие Тото загуби както спонсори, така и почитатели.

Година по-късно той изглежда все още не е преживял и осъзнал напълно случилото се и смята, че обществото неправилно го е набедило за лош човек "заради една глупост".

"Знаехме, че [шоуто] няма да е sold out. Искахме да дадем възможност на всеки, който ни подкрепя, да ни подкрепи. Това ни беше отнето по нелеп начин. Беше страшно, срамно, някой да не ни харесва, сякаш ние нещо сме направили", каза изпълнителят пред своите фенове.

Ако има нещо по-дразнещо от мъже, които се оплакват, то това определено са хора, които не могат да приемат вината си. Казусът около Тото често се дава за пример за последиците от т.нар. cancel култура, но той по-скоро трябва да показва, че действията - особено тези на личности в общественото пространство, трябва да имат своите последствия.

Кейти Пери възпя феминистки химн с помощта на предполагаем изнасилвач

И като говорим за проблематични популярни личности, към списъка можем да добавим и поп звездата Кейти Пери. Тя предизвика сериозни спорове с най-новия си сингъл, озаглавен "Woman's World". Той е нещо като феминистки химн, в който се възпява колко е хубаво да си жена и как всъщност именно жените са движещата сила в света.

"Секси, уверена, интелигентна // ...Тя е победител, шампион // Свръхчовек, номер едно // Тя е сестра, тя е майка..." - схващате идеята.

Песента обаче се оказа създадена с помощта на продуцента д-р Люк, който е спорна фигура в музикалната индустрия. Той беше обвинен в сексуално насилие от певицата Кеша, като случаят се превърна в цяла съдебна сага със свидетелски показания и различни обвинения. Изпълнителката твърдеше, че музикантът, който има голямо влияние в индустрията, я е упоил и изнасилил - нещо, което той отрича.

Сагата започна още през 2014 г., когато Кеша подаде съдебен иск, в който твърди, че е била подложена на различни форми на насилие от продуцента си д-р Люк и настоява договорът ѝ с него да бъде прекратен. Съдебният спор беше разрешен едва през 2023 г., като двете страни постигнаха споразумение, но детайлите от него не бяха оповестени публично.

Напълно оправдано участието на д-р Люк в песен за феминизма е меко казано противоречиво и с оглед на публичността, което делото на Кеша получи.

Пери избягва да коментира критиките в тази посока, като единствено ѝ обяснение е, че песента е сатирична, а някои стереотипни тропи в текста са умишлено пресилени. Това обаче по никакъв начин не е обяснение защо би работила с д-р Люк

Великобритания не е в Европа

Когато през 2020 г. Великобритания официално напусна Европейския съюз (по силата на референдума от 2016 г), тя изглежда е напуснала и целия европейски континент. Поне с това се шегуват потребители в социалните мрежи по повод географските умения на екипите на някои от най-шумелите в момента изпълнители.

Под светлината на прожекторите тази седмица попадна Сабрина Карпентър, която обяви датите за своето европейско турне догодина. Феновете бяха разочаровани да научат, че поп сензацията ще посети само пет европейски държави и ще има общо 9 концерта в Европа.

В профила ѝ в Instagram беше качен и плакат с обявените 9 дати, който обявяваше, че Сабрина ще пее на живо "от Европа и Великобритания". Островната държава вече не е член на Европейския съюз, но всички с малко познания по география знаят, че тя е част от Европа.

Мнозина побързаха да се подиграят с тази неточност, но екипът на Карпентър не е първият, който прави тази грешка, и вероятно няма и да е последният. Само няколко дни по-рано американската изпълнителка Грейси Ейбрамс също обяви своите дати за турне на континента - и нейният екип казва, че тя първо ще пее в Европа, а после и във Великобритания.

На мен лично ми е особено интересно къде биха се позиционирали държави като Турция, Кипър или Исландия на тази карта, в която Великобритания изглежда не е част от европейския континент.

Една по-различна версия на "Ах, морето"

И за финал ви споделям един нов музикален проект, който лично ме докосна с дълбочината и смисъла си. Гръцката поп изпълнителка Марина Сати, която беше и тазгодишният представител на родината си на "Евровизия", пусна клип към новата си песен, озаглавена "Ah, Thalassa" или в превод "О, море".

Музикалният видеоклип показва идилични летни сцени от средиземноморското крайбрежие - хора на ваканция, спокойствие и слънце. Тези моменти обаче си контрастират с финалната сцена, когато в кадър са показани разпилени лични вещи на дъното на морето.

Песента отдава почит на десетките хиляди бежанци, загинали докато се опитват да прекосят Средиземно море, и умело показва двете реалности, двете различни съдби, които морето може да свързва.

Марина Сати си партнира по проекта с Агенцията на ООН за бежанците, за да подкрепи деца бежанци. Не бих могъл да завърша днешното издание по по-добър начин от това да спомена артист, който в действителност използва творчеството и платформата си за добро.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024